του Bojan Stojkovski
Το υπουργείο Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσε πρόταση στην κυβέρνηση για την ακύρωση της επιδοτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις εταιρείες του κλάδου των τροφίμων, καθώς η επιθεώρηση αγοράς έδειξε ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις του υπουργείου Οικονομίας, μεγάλο μέρος των εταιρειών που χρησιμοποίησαν επιδοτούμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον ESM (Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας) στην τιμή των 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δεν προέβη σε μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής», ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε μια πιο μετριοπαθή στάση, με τόσο τον πρωθυπουργό Dimitar Kovachevski όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Fatmir Bitiki να ισχυρίζονται ότι το μέτρο πρέπει να καταργηθεί μόνο για όσους δεν τήρησαν τη συμφωνία και όχι για όλους.
«Η επιθεώρηση αγοράς πρέπει να αναλύσει αν αυτό το πρόβλημα συνέβη εσκεμμένα ή επειδή οφειλόταν στο κόστος άλλων στοιχείων όπως οι πρώτες ύλες, οι μεταφορές, η εργασία, τα οποία αυξήθηκαν και το κατέστησαν αδύνατο. Εάν δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τη μη μείωση της τιμής παρά τις επιδοτήσεις, φυσικά δεν θα λάβουν επιδοτούμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσέγγισή μου θα ήταν αν είναι δυνατή μόνο για αυτές τις εταιρείες", δήλωσε ο Κοβατσέφσκι.
«Αν τα επιχειρήματα δεν είναι με το μέρος τους, μπορεί να τους δώσουμε ένα επιπλέον χρονικό διάστημα, αλλά αν δεν έχουν επιχειρήματα τότε είμαστε έτοιμοι να ακυρώσουμε την επιδότηση. Αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αυτά τα χρήματα προέρχονται από τους πολίτες, πρέπει να βρούμε έναν μηχανισμό για να τα επιστρέψουμε στους πολίτες», εξήγησε περαιτέρω ο αντιπρόεδρος οικονομικών υποθέσεων Φατμίρ Μπιτίκι.
Το μέτρο για την επιδοτούμενη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιούν 240 επιχειρήσεις που παράγουν βρώσιμα έλαια, ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας, αλεύρι, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και η βιομηχανία κρέατος και πουλερικών. Οι εταιρείες πλήρωσαν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ενώ αν βρίσκονταν στην ελεύθερη αγορά, θα τους κόστιζε τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο.