Σκόπια, Bojan Stojkovski
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία, έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 437 άδειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από φωτοβολταϊκά. Με την ήδη εγκατεστημένη και προγραμματισμένη ισχύ (πάνω από 200 μεγαβάτ), σύμφωνα με τις άδειες αυτές, 10 πόλεις σε όλη τη χώρα θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Πέρυσι εκδόθηκαν 267 άδειες για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και φέτος ο αριθμός αυτός είναι 170.
Τα περισσότερα είναι για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, αλλά υπάρχουν και άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνεμο, νερό και βιοαέριο. Τους τελευταίους 18 μήνες οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές είναι περίπου 105 εκατ. ευρώ.
Πώς θα λειτουργήσει η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας;
Όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα μπορούν να συναλλάσσονται στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας - οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που θέλουν να πουλήσουν την ενέργειά τους, με διαφάνεια, χωρίς διακρίσεις και οι προμηθευτές και έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας που θέλουν να αγοράσουν ενέργεια με τον ίδιο τρόπο από την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα εξαρτηθεί τότε από την αγορά συναλλαγών, δηλαδή από την προσφορά και τη ζήτηση.
Το πρώτο σημάδι της ίδρυσης εγχώριου χρηματιστηρίου είναι ότι μέχρι τώρα η αγοραία τιμή του ρεύματος στη χώρα δεν ήταν δημόσια κατηγορία και από εδώ και πέρα θα έπρεπε να είναι.
Μέχρι τώρα, οι τιμές στην αγορά καθορίζονταν με διμερείς συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών προμηθευτών και καταναλωτών ή σε διαγωνισμούς για κρατικούς φορείς στους οποίους οι διαγωνιζόμενοι υπέβαλαν προσφορές. Η ανταλλαγή θα παρέχει μια διαφανή τιμή για μια μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, η τρέχουσα κατάσταση υποδηλώνει ότι οι τιμές θα καθοριστούν και πάλι από τους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ρεαλιστικά, δεν έχουμε άλλες εταιρείες στην πλευρά της προσφοράς, παρά μόνο Ηλεκτροπαραγωγικούς Σταθμούς της Βόρειας Μακεδονίας (ESM). Η προμήθεια ανανεώσιμων πηγών είναι αβέβαιη και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά απαιτεί συμπλήρωση από άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι κυρίως εισαγόμενη. Είμαστε πολύ μικρή αγορά για να λειτουργήσει ένα ανταλλακτήριο ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο έμπειρος ειδικός στον τομέα της ενέργειας Konstantin Dimitrov στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Για τον Ντιμιτρόφ, ενώ η χώρα παραμένει εξαρτημένη από την ηλεκτρική ενέργεια από ξένες αγορές, η ύπαρξη ενός εγχώριου χρηματιστηρίου είναι ένα καλό πρώτο βήμα.
«Αλλά είναι καλό να ξεκινήσουμε με την εισαγωγή της ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι με τον καιρό θα είμαστε σε θέση να μάθουμε και να διορθώσουμε τους εαυτούς μας στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας». σημείωσε ο Ντιμιτρόφ.