Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Στόχος για εξοικονόμηση 9.400 MWh και μείωση CO2 κατά περισσότερους από 16.000 τόνους ετησίως

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ορισμένων δήμων της χώρας συζήτησαν πιθανές λύσεις για την ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πιθανές λύσεις αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας που χρηματοδοτήθηκε από την EBRD.

«Η κατασκευή και λειτουργία των σταθμών καθαρισμού είναι υποχρέωση. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η συντήρησή τους συνεπάγεται σημαντικό κόστος, αλλά πρέπει να σκεφτούμε πώς να κάνουμε το έργο τους πιο αποτελεσματικό και πώς να μειώσουμε το κόστος», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Kaja Shukova κατά την παρουσίαση 13 μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.

Ταυτόχρονα, οι αρχές προκάλεσαν το ενδιαφέρον και τη δέσμευση των δήμων, τονίζοντας ότι για να είναι καλές αυτές οι διαδικασίες, πρέπει να οικοδομηθούν εταιρικές σχέσεις και να συνεργαστούν. Η Shukova τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ήδη σχηματίσει μια ομάδα που είναι αφιερωμένη σε αυτή την πρωτοβουλία.

«Ξεκίνησε η διαδικασία εξεύρεσης ενεργειακά αποδοτικών λύσεων για τη βελτίωση του λειτουργικού κόστους και της λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της οποίας προσλήφθηκε ανεξάρτητη ομάδα συμβούλων, χρηματοδοτούμενη από την EBRD. Η ομάδα ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση και τον εντοπισμό πιθανών ευκαιριών για τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λύσεων και συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 13 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια των οποίων εκπονήθηκε προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας και τελική έκθεση», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με την έκθεση, με την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών μέτρων και την εφαρμογή επαρκών συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης βελτιστοποίησης και εκσυγχρονισμού της διαδικασίας, υπάρχει συνολική δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας άνω των 9.400 MWh ετησίως και μείωσης των εκπομπών CO2 άνω των 16.000 τόνων ετησίως.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της EBRD παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας και τα προτεινόμενα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων στη χώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας