Σκόπια του Bojan Stojkovski,
Οι εταιρείες με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία αντιμετώπισαν υψηλό κόστος παραγωγής λόγω της υψηλής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, έδειξε έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας.
Η αύξηση του λειτουργικού κόστους στις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί όσο η παραγωγή εξαρτάται από τη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της τιμής του ηλεκτρισμού έγινε αισθητός από τις εταιρείες της μεταλλουργικής βιομηχανίας, με αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 450%, στη γεωργία και τη μεταποίηση κατά 75%, στη χημική βιομηχανία κατά 250%, και τη μικρότερη στην κλωστοϋφαντουργία. , λόγω του χαμηλού μεριδίου ηλεκτρικής ενέργειας.
Αποτέλεσμα του ακριβού ρεύματος είναι η μείωση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών, η οποία επηρέασε σοβαρά τη συνολική εθνική οικονομία και είχε ως αποτέλεσμα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πέρυσι. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η επιχειρηματική κοινότητα, με βάση τις απαντήσεις που ελήφθησαν από περισσότερες από εκατό εταιρείες, οι οποίες απασχολούν πάνω από 45 χιλιάδες εργαζόμενους.
Η υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που αυτή τη στιγμή έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 100 έως 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη συνεχή διατήρηση της παραγωγής για τις εταιρείες που προμηθεύονται την ελεύθερη αγορά ενέργειας.
Ο κίνδυνος νέας ενεργειακής πίεσης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά. Η προσωρινή σταθεροποίηση της τιμής, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο, είναι συνέπεια της μειωμένης ζήτησης ενέργειας λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.
Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα
Η αβεβαιότητα γύρω από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται σε δύο παράγοντες: το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία και τη χαμηλή στάθμη του νερού των ποταμών για την παραγωγή ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τόνισαν ειδικοί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της χώρας. Ενεργειακή Ένωση.
«Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενιαία σταθερή τιμή. Αν παλαιότερα υπήρχαν ημερήσιες και ετήσιες διακυμάνσεις τιμών από 10 έως 15 τοις εκατό ανά μεγαβατώρα, τώρα έχουμε ημερήσια άλματα τιμών από 100 έως 150 τοις εκατό. Η ερώτηση για την τιμή αναφέρεται στην ημέρα αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει επέκταση στην ένταξη νέων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας, γι' αυτό και υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του ρεύματος σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Kocho Angjushev, επικεφαλής του Energy Association.
Η νέα πραγματικότητα
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγχώριες εταιρείες πρέπει να συνειδητοποιήσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστούν. Ενώ η αυξημένη κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών είναι καλή, αλλά θα πρέπει να κατασκευαστεί με προγραμματισμένο τρόπο.
«Είμαστε ήδη σε μια κατάσταση όπου έχουμε εκδώσει οικοδομικές άδειες για νέες ισχύς 500 έως 600 μεγαβάτ, κάτι που στο μέλλον θα αποτελέσει πρόβλημα για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η ενέργεια. Η δεύτερη πτυχή αναφέρεται στο γεγονός ότι πολλές από τις εταιρείες που κάνουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά θα «δέσουν» κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ και κάποιες με δάνεια, με σκοπό να τα καταφέρουν γρήγορα να έχουν απόδοση της επένδυσης. Αλλά θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός, γιατί η κερδοφορία της επένδυσης μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Angjushev.
Τα συμπεράσματα της έρευνας προτείνουν επίσης διαφοροποιημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από διάφορες εγχώριες πηγές ενέργειας, κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών δυναμικών για την εξισορρόπηση των τιμών, εντατικοποίηση της κατασκευής συστημάτων μπαταριών για την αποδοχή της περίσσειας ενέργειας από φωτοβολταϊκά και ανεμόμυλους και το κύριο αέριο να τεθούν σε πλήρη λειτουργία αγωγοί με σύνδεση με τα δίκτυα της πόλης.