Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την υδρολογία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ταμιευτήρες και στάθμη νερού σε φράγματα, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ενέργειας.
Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την οικονομία και πρόεδρο της Ενεργειακής Ένωσης της Βόρειας Μακεδονίας, Kocho Angjushev, εάν επαναληφθεί η κακή υδρολογία του περασμένου έτους, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί. Στην περίπτωση αυτή, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί δεν θα παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια.
«Υπάρχει ένας μεγαλύτερος παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η υδρολογία, και αυτός είναι επειδή πέρυσι οι μέγιστες τιμές επιτεύχθηκαν τον Αύγουστο. Αυτό συνέβη επειδή τον Αύγουστο δεν υπήρχε καλή στάθμη νερού στα ποτάμια που ψύχουν τους πυρηνικούς σταθμούς και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σταμάτησαν επειδή δεν υπήρχε αρκετό νερό για να τους δροσίσει. Αυτό μπορεί να μας συμβεί ακόμη πιο δραστικά φέτος, επειδή φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι», όπως δήλωσε ο Angjushev στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πέρυσι, η κατάσταση με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στη Βόρεια Μακεδονία ήταν σε απελπιστικό επίπεδο. Ωστόσο και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η μέση εισροή νερού και το τρέχον επίπεδο υδροσυσσώρευσης βρίσκεται στο 64% του προγραμματισμένου.
Σύμφωνα με τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας (ESM), ο επόμενος μήνας είναι συνήθως ο καλύτερος όσον αφορά την υδρολογία και οι αρχές αναμένουν αύξηση της στάθμης των ταμιευτήρων.
"Προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια από συσσωρεύσεις, ο ESM προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από την ελεύθερη αγορά σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την τιμή παραγωγής της TPP Negotino, η οποία δεν ήταν οικονομικά βιώσιμη για την παραγωγή και σταμάτησε την παραγωγή επειδή δημιουργήθηκαν συνθήκες για το κλείσιμο της παραγωγικής ικανότητας", ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προσθέτουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους καλοκαιρινούς μήνες -με την τιμή της μεγαβατώρας να φθάνει εως και 800 ευρώ.