Μενού Ροή
Προειδοποίηση για κίνδυνο μπλακ αουτ στη Βόρεια Μακεδονία - Με λιγνιτικές μονάδες του καθεστώτος Τίτο άνω των 40 ετών καλύπτονται οι ανάγκες

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια μακροπρόθεσμα, οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα ηλικίας σαράντα ετών έχουν συχνά ελαττώματα και πολύ λίγες επενδύσεις γίνονται σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι τα συμπεράσματα του Κρατική Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, πέρυσι παρήχθησαν 5.634 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριους παραγωγούς, 1.471 GWh ήταν καθαρές εισαγωγές και οι συνολικές απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 972 GWh. Η συνολική ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε πέρυσι ήταν 7.105 GWh, εκ των οποίων το 20% παρασχέθηκε με αγορά.

Παλαιότερες των 40 ετών

"Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα και μαζούτ: TPP Bitola, Oslomej και Negotino είναι παλαιότερες των 40 ετών, γεγονός που συμβάλλει σε συχνές βλάβες και προκαλεί λιγότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πέρυσι, το Block 3 του TPP Bitola ήταν εκτός λειτουργίας για 365 ημέρες και λειτουργούσε μόνο 1 ώρα, ο TPP Oslomej λειτούργησε ως αποθεματικό για 168 ημέρες και ο TPP Negotino κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης λειτουργούσε ως επί το πλείστον με έναν λέβητα», αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν πηγές ενέργειας που δεν απειλούν το περιβάλλον, οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίζουν μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργειακή σταθερότητα και τη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα.

«Αν και έχουν εξεταστεί οι δυνατότητες αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μέσω της κατασκευής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου, η υλοποίηση αυτών των έργων είναι αβέβαιη. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αντιπροσωπεύει περίπου το 30% στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. και να σημειωθεί ότι την περίοδο της εμφάνισης της ενεργειακής κρίσης το ενδιαφέρον για την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Παρουσιάζει σημαντική τάση ανόδου», αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου.

Δεν υπάρχουν ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο και τη διαδικασία κατασκευής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σύνδεσης με το δίκτυο διανομής και μεταφοράς, πληροφορίες για το πιθανό οικονομικό και χρονικό πλαίσιο των επενδύσεων, γι' αυτό η διαδικασία αυτή είναι πολύπλοκη, αργή και δεν εκτελείται αποτελεσματικά, κατέληξε η Κρατική Ελεγκτική Υπηρεσία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας