Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Η ελληνική κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon θα κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα της ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren.
«Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η κυβέρνηση στην 185η της σύνοδο, έλαβε την απόφαση για τη χορήγηση παραχώρησης στην πλειοδοτούσα κοινοπραξία ΔΕΗ-Archirodon, ανέφεραν σε δήλωσή τους οι Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής Βόρειας Μακεδονίας (ESM).
"Ο ESM και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είναι υπερήφανοι που γίνεται ένα σοβαρό και βήμα προς την υλοποίηση του Cebren. Το κράτος και ο ESM βρίσκονται σε ετοιμότητα για την κατασκευή της υποδομής."
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός "Cebren" είναι μια επένδυση που βασίζεται στην αρχή της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στην οποία ο ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος για λογαριασμό του κράτους.
Η εκτιμώμενη αξία της επένδυσης είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, η οποία προβλέπει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού "Cebren", με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Cebren, ένα δύσκολο έργο εδώ και δεκαετίες, για το οποίο ειδικοί στην ενέργεια, την αρχιτεκτονική και τους κατασκευαστικούς φορείς συμμετέχουν στη διαδικασία υλοποίησης του. Το "Cebren" σχεδιάζεται να έχει διπλή λειτουργία τόσο ως εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος όσο και ως υδροηλεκτρικός σταθμός.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων, αναμένεται ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία θα διαρκέσει επτά χρόνια.
Το "Cebren" είναι ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της Βόρειας Μακεδονίας και της περιοχής, λόγω της δυνατότητας εξισορρόπησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα έχει επίσης μεγάλη σημασία για την αντιπλημμυρική προστασία, την ύδρευση, τη γεωργία κ.λπ. με το ύψος του φράγματος να φθάνει τα 192 μέτρα, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού και των καθαρών πηγών ηλεκτρικής ενέργειας, το Cebren θα επιτρέψει επίσης στη βαλκανική χώρα να μειώσει την παραγωγή άνθρακα στο μέλλον.
Η ιδέα και ο σχεδιασμός για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren ξεκινά με τις πρώτες μελέτες σκοπιμότητας στη δεκαετία του 1960. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 13 ανεπιτυχείς διαγωνισμοί τα τελευταία 20 χρόνια.