Μενού Ροή
Η Τουρκία διαφημίζει τις επιδόσεις της στην παραγωγή εξοπλισμού για φωτοβολταικά και αιολικά

Η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας έχει υπερτριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε περίπου το 55% της υπάρχουσας εγκατεστημένης ισχύος, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Abdullah Tancan.

«Η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ήταν 31.846 μεγαβάτ (MW) το 2002, έχει αυξηθεί 3,3 φορές για να φτάσει τα 105.135 MW μέχρι τα τέλη Ιουλίου», δήλωσε ο Τανκάν στα εγκαίνια του 16ου Συνεδρίου και Έκθεσης Ενέργειας του ΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε στη νότια επαρχία Γκαζιαντέπ. .

Εξετάζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο Tancan σημείωσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχε φτάσει τα 326 δισεκατομμύρια κιλοβάτ (kW) μέχρι το τέλος του περασμένου έτους και η Τουρκία κατατάσσεται 5η σε εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και 12η παγκοσμίως.

Τόνισε επίσης τη θέση της χώρας στην παραγωγή εξοπλισμού, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην 13η θέση παγκοσμίως και στην 6η στην Ευρώπη στην παραγωγή εξοπλισμού. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εγκατεστημένη ισχύ και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών τα τελευταία 21 χρόνια, με την εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται 3,3 φορές από 31.846 μεγαβάτ το 2002 σε 105.135 μεγαβάτ μέχρι το τέλος Ιουλίου».

Το μερίδιο στις ΑΠΕ

«Αυξήσαμε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 42%. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει περίπου 10.398 MW εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ, με 10.169 εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας», σημείωσε.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημαντικοί στόχοι σχετικά με την ηλιακή ενέργεια στο Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο, ο Tancan είπε: «Μέχρι το 2035, στοχεύουμε να προσθέσουμε κατά μέσο όρο 3,5 gigawatts ετησίως, με 52 gigawatt από 189 gigawatt εγκατεστημένης ισχύος να προέρχονται από ηλιακή ενέργεια πηγές."

«Η ηλιακή ενέργεια θα είναι ένα από τα θεμελιώδη συστατικά της ενέργειας στο εγγύς μέλλον και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Επιπλέον, η παραγωγή τοπικών προϊόντων έχει γίνει σημαντική. Στους τομείς της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, πολλά είδη εξοπλισμού παράγονται πλέον στην Τουρκία, με το ποσοστό εντοπισμού των πάνελ να φτάνει έως και το 80%», πρόσθεσε.

Ο Kutay Kaleli, επικεφαλής της Διεθνούς Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας (ISES) Türkiye Section (GÜNDER), από την πλευρά του, σημείωσε ότι 150.000 άτομα απασχολούνται άμεσα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, αναφέροντας ότι έχουν δημιουργηθεί εργοστάσια πάνελ με δυναμικότητα παραγωγής περίπου 30.000 μεγαβάτ. στην Τουρκία.

Η 3η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πάνελ

"Με όλες τις επενδύσεις που έγιναν στην ηλιακή ενέργεια, έχουμε γίνει η 3η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πάνελ στον κόσμο. Ανοίξαμε το 5ο εργοστάσιο EVA, το οποίο είναι σημαντικό στην ηλιακή τεχνολογία", είπε ο Kaleli.

Ο Çiğdem Dilek, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνεδρίου του EIF, δήλωσε ότι οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν λάβει πιο εξέχουσα θέση στην ενεργειακή ατζέντα της Τουρκίας.

Τόνισε ότι η ιδιοκατανάλωση και η κατανεμημένη ενέργεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των επενδυτών και είπε: "Στην Τουρκία, η νομοθετική εργασία σε θέματα όπως το υδρογόνο και οι σταθμοί φόρτισης είναι στην ημερήσια διάταξη και προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε νέες τεχνολογικές εξελίξεις ."

«Εάν έπρεπε να ληφθεί μια ενεργειακή εικόνα της Τουρκίας, εκπρόσωποι του κλάδου θα έπρεπε να έρθουν στο ΕΤΕ. Διοργανώνοντας αυτές τις εκδηλώσεις σε πόλεις όπου βρίσκονται επενδυτές και παραγωγές εξοπλισμού, δημιουργούμε νέες ευκαιρίες. Γι' αυτό οργανώσαμε το EIF στο Gaziantep. Λάβαμε επίσης προσκλήσεις για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης από τη Μαλάτια, το Καχραμανμαράς, το Αντιγιαμάν και τη Σανλιούρφα», εξήγησε η Ντιλέκ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας