Μενού Ροή
diaskepsi berolinou
Τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες στην πράσινη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων

Με πλούσιο παρασκήνιο και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα με τον οποίο συζήτησε για τον Φρέντι Μπελέρη έκλεισε χθες η Διάσκεψη του Βερολίνου στα Τίρανα.

Η Σύνοδος Κορυφής εστίασε σε θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσής τους στην Ενιαία Αγορά, σε σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και στην υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Οι προσδοκίες είναι ότι θα υπάρξει μια εποικοδομητική συζήτηση, πρώτα ως προς την αύξηση της περιφερειακής συνεργασίας, ως προς την αύξηση των επενδύσεων για τη σύνδεση της περιοχής και όλων των χωρών σε αυτήν, και κυρίως συνομιλίες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και την παροχή πρόσθετων οικονομικών πόρους για την ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής και την πράσινη μετάβαση στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovacevski.

Η συζήτηση κάλυψε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, για τις οποίες εγκρίθηκαν κοινά ψηφίσματα, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης.

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σχετικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία προβλέπει μηδενικές εκπομπές ορυκτών καυσίμων έως το 2050.

Η σύνοδος υπογράμμισε τη σημασία της χρηματοδότησης έργων που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και περιφερειακά έργα, ένα επιπλέον δλδ κίνητρο για ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ, διότι για τέτοια έργα παρέχονται κονδύλια από την Ένωση για τις χώρες μέλη. Σύμφωνα με τον Kovacevski, η Βόρεια Μακεδονία εργάζεται αφοσιωμένα προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 μαζί με την ΕΕ μέσω της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, η Βόρεια Μακεδονία έδειξε αποφασιστικότητα για την ενεργειακή μετάβαση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να είναι πιλότος στην περιοχή για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. για την υλοποίηση νέων έργων», είπε ο Kovacevski. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης πράσινων επενδύσεων, καθώς και ευαισθητοποίησης για επενδύσεις σε πράσινες υποδομές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι ηγέτες αναφέρθηκαν στην επίτευξη των βασικών στόχων της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία βασίζεται στην ευθυγράμμιση με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την υποχρέωση των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν αποτελεσματικά διακυβέρνησης, η οποία θα επιτρέψει ένα θετικό περιβάλλον τόσο για τους πολίτες όσο και για τους πιθανούς επενδυτές.

Αναμφίβολα θα καταλύσει την επίτευξη των συλλογικών στόχων της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της χρηστής διακυβέρνησης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης την παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η οποία έχει μεγάλη σημασία για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη βοήθεια της ΕΕ, να ανταποκριθούν επαρκώς στις ενεργειακές και κοινωνικοοικονομικές πιέσεις.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα έργο για την οικονομική σύνδεση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων -Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη- το οποίο ξεκίνησε το 2014 από την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την κατεύθυνση της επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης, μιας οικονομίας ανοιχτής αγοράς και επιτάχυνσης της προόδου των μεταρρυθμίσεων προς όφελος της ταχύτερης ολοκλήρωσης με την ΕΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας