Μενού Ροή
Β.Μακεδονία: Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο και υδρογόνο

Να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα επιχειρεί η Βόρεια Μακεδονία αλλάζοντας τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της στη Μπίτολα και στο Νεγκοτίνο από άνθρακα και μαζούτ, αντίστοιχα, σε συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και υδρογόνο.

Το έργο πήρε και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε το υπουργείο Οικονομίας, τονίζεται η ανάγκη έναρξης έργων για τον περιφερειακό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής αερίου-υδρογόνου του Νεγκοτίνο με ισχύ 800 MW και του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής αερίου-υδρογόνου της Μπίτολα 250 MW έως 300 MW.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Elektrani na Severna Makedonija έχει επιφορτιστεί με την έναρξη διαπραγματεύσεων με έναν πιθανό στρατηγικό εταίρο για πιθανή συνεργασία στις δύο προγραμματισμένες επενδύσεις.

Στόχος είναι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Βόρεια Μακεδονία με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Θα ήταν μια εναλλακτική λύση στην εισαγωγή μέσω Βουλγαρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Μακεδονία δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα προετοιμάσει ένα επενδυτικό σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030, την ενίσχυση του δικτύου, τις νέες δυνατότητες και τη δίκαιη μετάβαση των δύο περιοχών άνθρακα.
 

Μετατροπή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ορυκτά καύσιμα


Τον Οκτώβριο του 2020, ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η πρώτη μονάδα στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο μεταλλευτικό και ενεργειακό συγκρότημα REK Bitola θα κλείσει και στη συνέχεια θα στραφεί σε φυσικό αέριο από έναν προγραμματισμένο αγωγό, ως μέρος της στρατηγικής για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Vasko Kovačevski είπε τότε ότι η μονάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει για πέντε ακόμη χρόνια το πολύ. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα εκσυγχρονίσει τις υπόλοιπες δύο μονάδες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν για άλλα δέκα χρόνια. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής έχει ισχύ 700 MW. Παράγει το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Μέχρι το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης το 2021, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Νεγκοτίνο, ισχύος 210 MW, λειτουργούσε σπάνια, λειτουργώντας ως ψυχρό απόθεμα για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο του Ζάεφ είπε, επίσης το 2020, ότι θα μετατραπεί σε φυσικό αέριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας