Μενού Ροή
Γιατί δεν κινδυνεύει η Βόρεια Μακεδονία από μπλακ αούτ όπως οι άλλες Βαλκανικές χώρες

Όλοι οι μηχανισμοί έχουν ενεργοποιηθεί έτσι ώστε η Βόρεια Μακεδονία να μην αισθανθεί το ντόμινο της διακοπής ρεύματος που επηρέασε αρκετές χώρες των Βαλκανίων την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας της χώρας (RKE) Marko Bislimoski.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η RKE βρίσκεται σε επικοινωνία με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και τους ρυθμιστικούς φορείς των χωρών που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση.

Η διακοπή ρεύματος της περασμένης εβδομάδας στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τμήματα της Κροατίας αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση, ότι οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, πρόσθεσε ο Bislimoski.

«Πρόσφατα η περιοχή αντιμετώπισε ένα "μπλακ άουτ" (κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου). Είμαστε σε επικοινωνία με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, καθώς και με τους ρυθμιστικούς φορείς των χωρών που επηρεάζονται από αυτήν την κατάσταση. Η ενέργεια είναι συνυφασμένη όπως τα αιμοφόρα αγγεία στο ανθρώπινο σώμα. Θα επαναλάβω: οι επενδύσεις, οι επενδύσεις και μόνο οι επενδύσεις είναι απαραίτητες», δήλωσε ο Bislimoski.

Ο συνδυασμός της ευτυχούς συγκυρίας ότι δηλαδή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν είναι διασυνδεδεμένες, καθώς και των μέτρων που έλαβε ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας (MEPSO), είναι ο λόγος που η χώρα δεν αντιμετώπισε έλλειψη ρεύματος την περασμένη Παρασκευή, όταν συνέβη με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία,  εξήγησε.

Ορισμένοι από τους τοπικούς εμπειρογνώμονες στη χώρα πιστεύουν ότι το σύστημα ήταν υπερφορτωμένο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αντιμετωπίζει η περιοχή. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα ενέργειας Anton Chausevski, το περιστατικό θα μπορούσε να είναι συνέπεια της υψηλής κατανάλωσης κλιματιστικών.

«Πρόκειται για τουριστικές χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Βλέπουμε πώς είναι ο καιρός έξω, ζεστός καιρός, όλοι χρησιμοποιούν κλιματιστικά και αν το σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό, καταρρέει, δηλαδή αποσυνδέονται οι γραμμές μετάδοσης, οι μετασχηματιστές", δήλωσε ο Chausevski στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Προς το παρόν, η Βόρεια Μακεδονία δεν κινδυνεύει από ενεργειακή κατάρρευση, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί λόγω του ζεστού καιρού. Όπως και ο  Bislimovski, και αυτός ισχυρίζεται ότι απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις στην ενέργεια, αλλά και προσωρινές εποχιακές λύσεις.

«Έχουμε πολλά φωτοβολταϊκά περίπου 600 μεγαβάτ ενσωματωμένα στο σύστημά μας, τα οποία είναι σίγουρα ευπρόσδεκτα σε τέτοιες καταστάσεις και δεν πιστεύω ότι μια τέτοια κατάσταση θα συμβεί στη χώρα μας. Αυτό το μέρος όπου έχουμε μεγαλύτερο αριθμό τουριστών είναι κατά κάποιο τρόπο στα 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο καιρός είναι πιο δροσερός και πιο ευχάριστος, πιθανότατα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για κλιματιστικά, φυσικά υπάρχει, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να διαταράξει την κατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ", κατέληξε ο Chausevski.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας