Μενού Ροή
«Τις πταίει» για το μπλακάουτ της 21ης Ιουνίου στα Βαλκάνια και πως συνδέεται με τις τιμές στην Ελλάδα

Στα δίκτυα και τις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν πέσει τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, καθώς ο καύσωνας διαρκείας όχι μόνο προκαλεί ισχυρές παρενέργειες στις χονδρεμπορικές τιμές (αν και δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, όπως έγραψε το energymag), αλλά και δοκιμάζει τις αντοχές του εξοπλισμού των ηλεκτρικών συστημάτων χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.  Συστημάτων που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς με καλή γνώση των τεκταινομένων «ήταν σχεδιασμένα για αιχμές φορτίων τον χειμώνα και για χαμηλές θερμοκρασίες. Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα στις χώρες βόρεια της Ελλάδας προκαλεί πολύ μεγάλη καταπόνηση στον εξοπλισμό τους και τροφοδοτεί φόβους για νέα πιθανά μπλακάουτ», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Σε αυτό το...διακεκαυμένο περιβάλλον δημοσιεύθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας του ENTSO-E για το μεγάλο μπλακάουτ σε σειρά χωρών των Βαλκανίων (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία) στις 21 Ιουνίου που αποτέλεσε το πρώτο «σήμα συναγερμού» για την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το πόρισμα, το συμβάν ξεκίνησε από το άνοιγμα των διακοπτών σε δυο Γραμμές Μεταφοράς  Υπερυψηλής Τάσης 400 kV της περιοχής (τη Γραμμή Ποντγκόριτσα- Ριμπαρέβινε στο Μαυροβούνιο και τη Γραμμή Ζέμπλακ- Καρδιά) με επακόλουθο την διακοπή της λειτουργίας τους, κάτι που προκάλεσε απότομη πτώση τάσεων και συχνοτήτων και οδήγησε στην αποσύνδεση όλης της περιοχής από το σύστημα ηλεκτρισμού της Ηπειρωτικής Ευρώπης και σε γενικευμένο μπλακάουτ.

Το συμβάν της 21ης Ιουνίου  οποίο προκάλεσε συναγερμό και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων όπως η Ρουμανία, όπου οι αρμόδιοι ανησυχούν για τον κίνδυνο καλοκαιρινών μπλακάουτ. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Σεμπάστιαν Μπουρντούχα συγκάλεσε χθες συνέντευξη τύπου για  να διαβεβαιώσει δημόσια ότι…η ευστάθεια του Συστήματος Μεταφοράς της χώρας δεν απειλείται και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γενικευμένων διακοπών ρεύματος στην επικράτεια, χωρίς να αποκλείσει ωστόσο την εμφάνιση «μεμονωμένων προβλημάτων».  

Παραδέχθηκε ότι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για τη χώρα να καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών για πολλές ημέρες , δημιουργώντας «πρωτοφανείς συνθήκες» για το Εθνικό Σύστημα Ενέργειας τόσο από πλευράς παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας όσο και από πλευράς συνθηκών λειτουργίας του εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αξιοσημείωτο ότι  ο Ρουμάνος ΥΠΕΝ εξήγγειλε την αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων θερμικών μονάδων το επόμενο διάστημα, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρισμού στη χώρα, αποκλιμακώνοντας τις ανοδικές πιέσεις των χονδρεμπορικών τιμών στον διάδρομο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας. Όπως ανέφερε ο Ρουμάνος ΥΠΕΝ, χάρη στις προσπάθειες των τελευταίων ημερών αυξήθηκε η παραγωγή κατά 400 MW, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, δίχως τις οποίες οι τιμές θα ήταν ακόμα υψηλότερες».

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η προβλεπόμενη για σήμερα αύξηση της αιολικής παραγωγής κατά 20% περίπου είχε σήμερα ως αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής στα 176,33 ευρώ/MWh (από 191,13 ευρώ/MWh χθες), με διατήρηση ωστόσο του φαινομένου της διαμόρφωσης πολύ υψηλών τιμών στη ζώνη προσφορών 20.00-23.00 οπότε στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούν οι θερμικές μονάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι για την ώρα 20.00-21.00 η Τιμή Εκκαθάρισης διαμορφώνεται στα 650 ευρώ/MWh. Το φαινόμενο των υψηλών ενδοημερήσιων αποκλίσεων μπήκε στο μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ που έχει καλέσει σήμερα σε ακρόαση τους ηλεκτροπαραγωγούς, για να τις εξηγήσουν πώς διαμορφώνονται οι προσφορές, ιδίως τις «επίμαχες» ώρες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, από τα πρώτα στοιχεία δεν έχουν προκύψει ενδείξεις αθέμιτης κερδοσκοπίας, καθώς αυτό το μοτίβο των υψηλών τιμών τις συγκεκριμένες ώρες αφορά όλα τα Χρηματιστήρια της περιοχής και μάλιστα καταγράφονται εξαγωγές προς Βορρά, που σημαίνει ότι στα Χρηματιστήρια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας οι τιμές διαμορφώνονται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Πράγματι, σήμερα η μέση τιμή DAM στη Ρουμανία σήμερα είναι 207,17 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία 201,33 ευρώ/MWh, ενώ τα σκήπτρα της ακρίβειας κρατά η Αλβανία με τιμή 272,78 ευρώ/MWh. 
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας