Μενού Ροή
stamtsis
Στάμτσης: Πώς η αγορά διαθέσιμης ισχύος φρενάρει τις τιμές στο ρεύμα

Στον ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τις επενδύσεις που έχουν γίνει, τις αυξήσεις στις τιμές και στον ρόλο των ΑΠΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Στάμτσης, γενικός διευθυντής Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Ο κ. Στάμτσης περιέγραψε τον ρόλο του ΕΣΑΗ, τονίζοντας ότι τα τελευταία 12 χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ μόνο στο φυσικό αέριο, και αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ σε ΑΠΕ. Ερωτηθείς για το τι έχει αλλάξει στην χώρα τα τελευταία χρόνια, είπε ότι έχουν γίνει πολλές επενδύσεις από ιδιώτες, οι οποίοι έχουν μπει πλέον και στην λιανική αγορά και πως έχει μικρύνει ο ρόλος του λιγνίτη. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις επιθυμούν να έχουν έναν εθνικό δημόσιο πρωταθλητή, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εξακολουθούν να ανήκουν σε μία μόνο εταιρεία.

Το target model

Κληθείς να σχολιάσει το target model και το κατά πόσον επηρεάζει τις τιμές στη χώρα μας, ο κ. Στάμτσης τόνισε ότι η βασική αρχή πάνω στην οποία λειτουργεί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια. «Η αλλαγή που έφερε το target model είναι η σύζευξη της ελληνικής με τις ευρωπαϊκές αγορές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι επηρεαζόμαστε κυρίως από χώρες με τις οποίες έχουμε ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως για παράδειγμα με τα Βαλκάνια.

Υποστήριξε επίσης ότι μία αλλαγή που μπορεί να γίνει, είναι να αλλάξουν οι ζώνες που υπάρχουν στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό συζητείται ήδη εδώ και έναν χρόνο στην Ευρώπη. «Η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για παρέμβαση στην Κομισιόν, θα μπορούσε να επιταχύνει τον χρόνο, στον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτή η αναθεώρηση των ζωνών», είπε χαρακτηριστικά.

Η έκτακτη εισφορά

Αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά εξέφρασε την ικανοποίησή του που αυτή δεν επεκτάθηκε: «Δεν είναι λύση να βάζουμε έκτακτη εισφορά και μετά να μοιράζουμε επιδοτήσεις» τόνισε.

«Πιο μόνιμη λύση είναι αντί να έχουμε τους καταναλωτές στραμμένους σε τιμολόγια που αλλάζουν κάθε μήνα, να στραφούν περισσότερο σε πιο σταθερά τιμολόγια Ακόμα και τώρα αν οι καταναλωτές ψάξουν θα βρουν σταθερά τιμολόγια τα οποία είναι πιο συμφέροντα από την τιμή που παίρνουν στο πράσινο μετά την επιδότηση».

Ο γενικός διευθυντής της ΕΣΑΗ τονίζει ότι αυτό είναι ένα εργαλείο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλα: «Η ΕΕ μας δίνει ένα εργαλείο ευρωπαϊκό» τόνισε αναφερόμενος  στην αναθεώρηση που έγινε πριν από τρεις μήνες: «Αν εσύ θέλεις να προστατεύεις τους καταναλωτές σου από εποχιακές διακυμάνσεις, τότε μπορείς να δημιουργήσεις μία νέα αγορά δίπλα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μία αγορά ηλεκτρικής ισχύος και όλοι οι παραγωγοί οι οποίοι θα συμμετέχουν θα έχουν την υποχρέωση να μην εισπράττουν πάνω από μία συγκεκριμένη τιμή, από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά είναι ένα έμμεσο πλαφόν».

Είπε επίσης ότι ως σύνδεσμος «αγωνιζόμαστε πολύ καιρό τώρα να πείσουμε την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια τέτοια αγορά».

Η αγορά ηλεκτρικής ισχύος είναι ένα εργαλείο για να διασφαλίσουμε ότι κάθε στιγμή θα μπορούμε να εξυπηρετούμε τη ζήτηση που υπάρχει, θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις μεγάλες διακυμάνσεις στην παραγωγή των ΑΠΕ.

Αποθήκευση

«Η αποθήκευση ενέργειας είναι ένας τρόπος για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ» τόνισε και πρόσθεσε ότι ένας άλλος τρόπος είναι να έχουμε ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με χώρες που χρειάζονται ενέργεια, για παράδειγμα στη δυτική Ευρώπη όπου θα μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές. «Αν υπήρχε η ηλεκτρική λεωφόρος  Ελλάδας- Γερμανίας σε λειτουργία θα είχαμε πολύ- πολύ λιγότερες περικοπές στις ΑΠΕ».

Ο τρίτος τρόπος σύμφωνα με τον ίδιο είναι να αυξήσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. «Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι περίπου σταθερή τα τελευταία 10-15 χρόνια. Χρειαζόμαστε περισσότερες μεγάλες καταναλώσεις, χρειαζόμαστε περισσότερη βιομηχανία», τόνισε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας