Μενού Ροή
Μόνο στα λόγια η διάθεση επανεξέτασης του Target Model εκτιμούν στις Βρυξέλλες

Δεν υπάρχει διάθεση στις Βρυξέλλες για να επανεξεταστεί το target model και οι προβλέψεις του Κανονισμού και της Οδηγίας της ΕΕ (που εγκρίθηκαν μετά κόπων και βασάνων και μετά από κοπιώδεις διαβουλεύσεις που διήρκεσαν πάνω από 1,5 χρόνο…) για τη δυνατότητα έκτακτων παρεμβάσεων σε περιόδους κρίσεων (πανευρωπαϊκών ή περιφερειακών). Αυτή είναι η ανάγνωση «πίσω από τις γραμμές» της απάντησης που έδωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ερωτώμενη για το πώς τοποθετείται απέναντι στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αίσθηση που ενισχύεται έτι περαιτέρω και με δεδομένη την επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τη Κάντρι Σίμσον στην προεδρία της Κομισιόν, τον Νταν Γιόργκενσεν, έναν πολιτικό με σαφώς «πράσινο» προφίλ που προέρχεται από μια χώρα, τη Δανία, που είχε αντιταχθεί στις αλλαγές στο target model κατά τις προαναφερθείσες διαβουλεύσεις, ενώ είχε ταχθεί κατά και της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μέσω του περίφημου Market Correction Mechanism που τελικά θεσπίστηκε με πολύ αυστηρούς όρους.

Το τι συζητούν οι Βρυξέλλες με την Αθήνα αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η έγκυρη ιστοσελίδα για θέματα ενέργειας Montel που αναφέρει -επικαλούμενη κοινοτικούς αξιωματούχους που δεν θέλησαν να κατονομαστούν-  ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπων στήριξης των πλέων ευάλωτων νοικοκυριών.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές», αναφέρει η ευρωπαϊκή πηγή στο Montel, απορρίπτοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση περί μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης στις χονδρεμπορικές τιμές σε περίπτωση ακραίων αποκλίσεων που είχε ρίξει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι οι ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής είναι μια πιθανότητα που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απάντηση της κ. φον ντερ Λάιεν και οι διαρροές των Βρυξελλών αποδομούν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική επιχειρηματολογία για το ότι οι αυξημένες εξαγωγές ενέργειας από τον  «άξονα» Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας- Ουγγαρίας είχαν σημαντική συνεισφορά στην έκρηξη των χονδρεμπορικών τιμών στις εν λόγω αγορές από τον Ιούλιο έως μέχρι πριν λίγες ημέρες (διότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται ενδείξεις αποκλιμάκωσης).  Η θέση της Επιτροπής είναι ότι οι εξαγωγές προς Ουκρανία έπαιξαν πολύ μικρό ρόλο, με το φαινόμενο της αύξησης των τιμών να αποδίδεται στις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εξαιτίας της έλλειψης ευελιξίας στα συστήματα της περιοχής καθώς οι διασυνδέσεις είναι περιορισμένες και η αποθηκευτική ισχύς μηδενική. Ως αποτέλεσμα, κατεγράφησαν (κάτι που συμβαίνει ακόμα) πολύ υψηλές τιμές τις βραδινές ώρες 19.00-22.00 όταν κορυφώνεται η ζήτηση και τα φωτοβολταϊκά σβήνουν.

Η κ. φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε μεν ότι οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη είναι «γενικά υψηλότερες σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι οι διαρθρωτικοί παράγοντες πίσω από τις υψηλές τιμές θα αντιμετωπιστούν μέσω «μαζικών επενδύσεων» σε ΑΠΕ, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων που καθιστούν την ΕΕ ευάλωτη στις μεταβολές των διεθνών τιμών εμπορευμάτων.  Με άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες επιμένουν στην «πράσινη ατζέντα» και στις γνωστές μακρόπνοες στρατηγικές, βγάζοντας «εκτός κάδρου» την αρχιτεκτονική των χονδρεμπορικών αγορών και το μοντέλο οριακής τιμολόγησης που όπως υπογράμμισε και ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του δε συμβάλλει στη μετακύλιση στους τελικούς καταναλωτές των οφελών από την φθηνή πράσινη ενέργεια…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας