Μενού Ροή
geothermia
Λέσβος: Ξεκινούν έρευνες στο γεωθερμικό πεδίο Στύψης

Έρευνες στο γεωθερμικό πεδίο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Στύψης, Πέτρας και Μολύβου ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο την πλήρη αποτύπωση των δυνατοτήτων της περιοχής που διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές δυνατότητες και την δημιουργία γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Το πρόγραμμα υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία συνεργάζεται με κορυφαίες ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο, όπως η ομάδα του καθηγητή Γιώργου Αποστολόπουλου, διευθυντή του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΜΠ, τις σεισμικές μετρήσεις ανέλαβε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Uppsala, ενώ συμμετέχει και ομάδα ερευνητών από τη Δανία.

Οι ερευνητές έφτασαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στη Λέσβο και άμεσα ξεκινούν γεωφυσικές, γεωλογικές και τεκτονικές έρευνες καθώς και χαρτογράφηση του γεωθερμικού πεδίου, έως τις 24 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΜΠ, Γιώργος Αποστολόπουλος.

Οι μετρήσεις θα γίνουν σε βάθος 3 χιλιομέτρων για τον εντοπισμό των ρηγμάτων γεωθερμικής ροής, ώστε να εντοπιστεί η θέση όπου θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις καθώς και η ανάπτυξη γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 8MW, από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 

Για την υλοποίηση του προγράμματος η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνεργάζεται με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο και τον ειδικό σύμβουλο του δήμου σε θέματα ανάπτυξης θερμαλισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναπτυξιακών προγραμμάτων, Γιάννη Τσακίρη.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου τόνισε: «Προχωράμε ταχέως λοιπόν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από γεωθερμία, που μόνο από το συγκεκριμένο πεδίο, προβλέπεται να καλυφθεί το 20% των αναγκών του νησιού. Πολλά τα οφέλη, περισσότερα για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει στη συγκεκριμένη περιοχή το δικαίωμα έρευνας γεωθερμικού δυναμικού. Οι τελευταίες ερευνητικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν το 2009, με γεώτρηση 1.400μ βάθους, ενώ σε δοκιμές άντλησης το 2023 καταγράφηκαν καλές θερμοκρασίες και συγκεκριμένα στην περιοχή της Στύψης 95ᵒC σε βάθος 300 m, καθώς και ορυκτά ευρήματα υποδεικνύουν υψηλές θερμοκρασίες γεωθερμικών ρευστών άνω των 150ᵒC.

Πηγή: ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας