Μενού Ροή
mitsotakis
Κ. Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει η παραγωγή ενέργειας από SMR στην Ελλάδα -Εύσημα στον Γ. Στάσση και σκληρή κριτική για τις διαφορές στις τιμές στην ΕΕ

Τον δρόμο για την αξιοποίηση από την Ελλάδα της καινούργιας τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας μέσω μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) άνοιξε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με διπλή παρέμβαση χθες, ενώ, ταυτόχρονα, απένειμε τα εύσημα στον κ. Γ. Στάσση για το μάνατζμεντ της ΔΕΗ και άσκησε κριτική στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις διαφορές στις τιμές.

Η πρώτη αναφορά του πρωθυπουργού στους SMR έγινε το μεσημέρι σε εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα, σε συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua: «Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα. Μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον χώρο των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, αλλά δεν έχουμε ιστορία όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο ή κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτής της τεχνολογίας. Δεν έχουμε καμία εμπλοκή στο θέμα. Αλλά η πυρηνική ενέργεια είναι μια τεχνολογία μηδενικών εκπομπών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει μέρος του όλου μείγματος. Το να αποκλείουμε μια τεχνολογία απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν άλλες πτυχές που δεν μας αρέσουν, δεν μου φαίνεται ότι είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε», τόνισε.

Το απόγευμα, σε συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη, συζητώντας με τον κ. Ανδρέα Σταυρόπουλο, έγινε ακόμη σαφέστερος «δείχνοντας» στην κατεύθυνση αξιοποίησης της ενέργειας από SMR τόσο για τα κέντρα δεδομένων (data centers) που δημιουργούνται όσο και σε νησιά που χρειάζονται αποκεντρωμένα συστήματα.

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική τεχνολογία -είπε ο πρωθυπουργός - έχω υποστηρίξει ότι όταν μιλάμε για τη μείωση των εκπομπών ρύπων πρέπει να είμαστε τεχνολογικά αγνωστικιστές. Επομένως, δεν θα πρέπει να λέμε «αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε απαραίτητα». Υλοποιούνται τόσο μεγάλες επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία που πιθανόν σε πέντε χρόνια θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα. Και δεν θέλω να βάλουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι και να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μια άλλη τεχνολογία που θα έχει αναπτυχθεί.

Για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει με τους SMR, τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, με ενδιαφέρει πολύ. Δεν έχουμε υπόβαθρο πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα θα μας ενδιέφερε να ακολουθήσουμε αυτή την τεχνολογία και να δούμε πού μπορεί να μας οδηγήσει. Έχουμε νησιά, για παράδειγμα, που χρειάζονται αποκεντρωμένα συστήματα. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλα αυτά θα είναι πάντα ή μπορούν να είναι διασυνδεδεμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα data centers, τα οποία προσελκύει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ενέργειας και μπορεί πράγματι να καταλήξουμε σε φιλόδοξα σχέδια όπου έχουμε πραγματικά μεγάλα κέντρα δεδομένων, μεγάλους καταναλωτές, που τροφοδοτούνται κατ’ αποκλειστικότητα από πηγές ενέργειας εκτός δικτύου -αυτό που πράγματι, σε κάποιο βαθμό, συμβαίνει στις ΗΠΑ».

Εύσημα στον Γ. Στάσση -Κριτική για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Στην εκδήλωση του Bloomberg και ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Κ. Μητσοτάκης ανέδειξε το παράδειγμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας: «υπάρχουν εταιρείες στις οποίες μπορούμε να διατηρήσουμε σημαντικό μετοχικό μερίδιο -για παράδειγμα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού-, οι οποίες μπορούν να διοικούνται με εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο, μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και από ουραγοί να μετατραπούν σε πρωτοπόροι. Η ΔΕΗ βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας όταν ήρθαμε στην εξουσία, το 2019, τώρα πάει πολύ καλά. Είναι επίσης μία από τις εταιρείες που βοηθά στη συνολική στρατηγική μας όσον αφορά την πράσινη μετάβαση», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέβασε τους τόνους της κριτικής όσον αφορά στις στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που έχουν ως αποτέλεσμα την διαφορά τιμών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες: «Έχουμε μιλήσει πολύ για την ενέργεια. Ήμουν ο πρώτος που διατύπωσα την άποψή μου πολύ ηχηρά».

«Δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας τώρα. Έχουμε κάτι που παριστάνει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας με 26 διαφορετικές στρατηγικές. Αν δείτε τις διαφορές στις τιμές, ειδικά όταν πρόκειται για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι απαράδεκτο, εντελώς απαράδεκτο σε μια λεγόμενη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είναι οι λιγότερο ευημερούσες χώρες, να τιμωρούνται επειδή υπάρχει ένας παράξενος αλγόριθμος που δεν στέλνει αρκετή ενέργεια στην Ανατολική Ευρώπη ή από την Ανατολική Ευρώπη στην Κεντρική Ευρώπη, για να προστατεύσει τα πιο ευημερούντα μέρη της Ευρώπης. Αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν μιλάμε για στρέβλωση που διαρκεί μία ημέρα, την οποία θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε. Αυτό είναι ένα μοτίβο. Θα καταστήσουμε τις θέσεις μας απόλυτα ξεκάθαρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι και η επανεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής συμφωνεί στη μείωση των τιμών της ενέργειας, αλλά για όλους, όχι μόνο για κάποιους. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση αλλά δεν έχουμε επωφεληθεί ακόμη όσον αφορά στις τιμές από τις επενδύσεις που έχουμε κάνει».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας