Η Ρουμανία προχωρά στην κατασκευή της τρίτης και τέταρτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Τσερναβόντα στο πλαίσιο συνεργασίας με μία ομάδα αμερικανικών, καναδικών και ιταλικών εταιρειών. Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP-29) στο Μπακού, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας.
«Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο στον ενεργειακό τομέα της Ρουμανίας τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Σεμπάστιαν Μπουρντούια. Ορίζοντας για την υλοποίησή του είναι το 2031.
Οι δύο νέοι αντιδραστήρες θα προσθέσουν πάνω από 1.400 MW εγκατεστημένης ισχύος στην Τσερναβόντα, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγή ενέργειας της Ρουμανίας κατά περισσότερες από 11 εκατομμύρια MWh για τουλάχιστον 30 χρόνια. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 19.000 θέσεις εργασίας και θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως», σημείωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, η τρίτη και τέταρτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού της Τσερναβόντα θα παρέχουν επαρκή ενέργεια για την κάλυψη της ετήσιας κατανάλωσης 7 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Με την ολοκλήρωση του έργου σε 7-8 χρόνια, η Ρουμανία θα εξασφαλίζει πάνω από το 30% των ενεργειακών της αναγκών από την πυρηνική ενέργεια.
Η Nuclearelectrica, η εθνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας καθώς και πυρηνικών καυσίμων, ελέγχεται κατά 82,5% από το κράτος. Η εταιρεία λειτουργεί τον πυρηνικό σταθμό της Τσερναβόντα, ο οποίος διαθέτει δύο ενεργές μονάδες που χρησιμοποιούν την καναδική τεχνολογία CANDU και παράγουν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία.