Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενέργειας αυξάνεται ραγδαία, με εκτιμήσεις που τοποθετούν την αξία της αγοράς έως και στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην υδροηλεκτρική ενέργεια, το AI παρουσιάζει υποσχέσεις σε δύο βασικές πτυχές: τη διαχείριση του νερού και τη συντήρηση. Μέχρι στιγμής, η διαχείριση υδάτινων πόρων για κάλυψη ενεργειακών αναγκών βασιζόταν κυρίως σε ιστορικά πρότυπα καιρικών φαινομένων, όπως βροχοπτώσεις και λιώσιμο χιονιού, σε συνδυασμό με προβλέψεις για το μέλλον. Η συντήρηση, από την άλλη, βασιζόταν σε κυκλικούς προγραμματισμούς, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα για απρόβλεπτες βλάβες ή αναποτελεσματικό εξοπλισμό, που ενέχουν κινδύνους για την τακτική παραγωγή ενέργειας.
Η ψηφιοποίηση αλλάζει αυτά τα δεδομένα μετατρέποντας τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια από αντιδραστικά σε προδραστικά, ικανά να προβλέπουν προβλήματα πριν εμφανιστούν και να βελτιστοποιούν τις λειτουργίες για μεγαλύτερη απόδοση. Ένα "έξυπνο" υδροηλεκτρικό εργοστάσιο αξιοποιεί καινοτομίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τα μεγάλα δεδομένα για να βελτιώσει τη λειτουργία και την ασφάλεια του σταθμού.
Το ΑΙ μπορεί να προβλέψει τις ροές του νερού, αποτρέποντας περιττή σπατάλη νερού. Προηγμένοι αισθητήρες σε τουρμπίνες παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, που βοηθούν στην πρόβλεψη βλαβών. Ταυτόχρονα η δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης παραγωγής επιτρέπουν καλύτερο προγραμματισμό της παραγωγής μακροπρόθεσμα, ενώ μπορούν να διαχειριστούν τις ροές νερού για πρόληψη υπερχειλίσεων και ζημιών.
Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης φέρνει αυξημένους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων. Υδροηλεκτρικοί σταθμοί αποτελούν κρίσιμες υποδομές και είναι πιθανοί στόχοι για χάκερ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κυβερνοεπιθέσεων περιλαμβάνουν την επίθεση κατά της Hydro-Québec το 2023 και την αποτυχημένη επίθεση στον Μεγάλο Αιθιοπικό Αναγεννησιακό Φράγμα το 2022.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς δημιουργεί νέες προκλήσεις
Στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει υποσχέσεις σε δύο βασικές πτυχές: τη διαχείριση του νερού και τη συντήρηση.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς δημιουργεί νέες προκλήσεις