Μενού Ροή
τιμές ενέργειας
Capital Economics: Όλα τα σενάρια για τις τιμές της ενέργειας – Πιο πιθανό το ράλι αλλά δεν αποκλείεται και η βουτιά

Ενώ οι κίνδυνοι για άνοδο των τιμών της ενέργειας έχουν συγκεντρώσει αρκετή προσοχή τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να ασκήσουν καθοδικές πιέσεις και αξίζει να σημειωθούν, επισημαίνει η Capital Economics. «Αν και θα χαρακτηρίζαμε αυτούς τους παράγοντες – όπως πχ. η Σαουδική Αραβία να πραγματοποιεί σημαντική στροφή στην πετρελαϊκή πολιτική και η Ευρώπη να επιστρέφει στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας– ως χαμηλή πιθανότητα, σίγουρα θα έχουν υψηλό αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου», τονίζει ο οίκος.

Σε γενικές γραμμές, οι προβλέψεις της Capital Economics είναι ότι οι τιμές της ενέργειας θα υποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω του βελτιωμένου περιβάλλοντος προσφοράς. Στην αγορά πετρελαίου, το βασικό της σενάριο είναι ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ αρχίζουν επιτέλους να χαλαρώνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής τους, οι οποίες επί του παρόντος προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο – αν και δεν αποκλείονται περαιτέρω μικρές καθυστερήσεις. Σε ένα πλαίσιο διαρθρωτικά αποδυναμωμένης αύξησης της ζήτησης, το ισοζύγιο της αγοράς θα πρέπει να μετατραπεί σε πλεόνασμα. Ο οίκος αναμένει ότι αυτό θα οδηγήσει σε πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου Brent στα 70 δολάρια και στα 60 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του 2025 και τα τέλη του 2026, αντίστοιχα, που είναι κάτω από τις προσδοκίες της συναίνεσης.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, τα πρώτα κύματα της πρόσθετης προμήθειας LNG αναμένεται να αμβλύνουν τους περιορισμούς της προσφοράς και την ανοδική πίεση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και της Ασίας. Ο οίκος αναμένει ότι θα μειωθούν περίπου 5-10% και 40% κατά την ίδια περίοδο.

capital

«Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι υπάρχουν πολλοί ανοδικοί κίνδυνοι σε αυτές τις προβλέψεις τιμών», συμπληρώνει η Capital Economics. Ειδικότερα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή παραμένουν παρόντες και θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου στις τιμές της ενέργειας, όπως εξηγεί. Άλλωστε, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χεζμπολάχ μόλις και μετά βίας τηρείται και δεν υπάρχει ακόμα ειρηνευτική συμφωνία στη Γάζα. Υπάρχει κάποια πιθανότητα η επιστροφή του Προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο να πυροδοτήσει μία περιφερειακής σύγκρουσης, εάν υπάρξει επιστροφή της στάσης του υπέρ του Ισραήλ/κατά του Ιράν που είχε κατά την πρώτη του θητεία.

Εντωμεταξύ, για το φυσικό αέριο, οι περισσότεροι κίνδυνοι εφοδιασμού σχετίζονται κυρίως με τυχόν πρόσθετες καθυστερήσεις σε εξαγωγικά έργα, τονίζει η Capital Economics. Οι κίνδυνοι από την πλευρά της ζήτησης σχετίζονται με την ισχυρότερη ευρωπαϊκή ζήτηση και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό για φορτία LNG με την Ασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της απότομης μείωσης των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο οίκος ωστόσο εκτιμά πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών της ενέργειας το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, στην αγορά πετρελαίου, τοποθετεί τις πιθανότητες μιας μεγάλης στροφής της πετρελαϊκής πολιτικής από τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένου ενός σεναρίου υπερπροσφοράς στην αγορά, στην περιοχή του 25-30% φέτος. Ενώ οι εντάσεις μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ που είχαν ενταθεί τον περασμένο Οκτώβριο έχουν ηρεμήσει πιο πρόσφατα, το βέβαιο είναι πως δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Πράγματι, μία από τις αιτίες των πρόσφατων εντάσεων - η υπερβολική παραγωγή από μέλη όπως το Ιράκ, το Καζακστάν και η Ρωσία - δεν έχει επιλυθεί πλήρως. Αυτός, όπως επισημαίνει η Capital Economics,  είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει την αποτυχία του ομίλου να κατευνάσει τα μέλη που, αφενός, θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου όσο το δυνατόν υψηλότερα, και αφετέρου θέλουν να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο.

Επιπλέον, όπως προσθέτει, κάποια στιγμή οι παραγωγοί χαμηλού κόστους θα πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των σημερινών περιορισμένων επιπέδων παραγωγής και των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών να παράγουν σε επίπεδα πλήρους δυναμικότητα ενόψει της κορύφωσης της ζήτησης πετρελαίου. Η διαρθρωτική εξασθένηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας που έχει γίνει πιο εμφανής έχει ίσως επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Για το φυσικό αέριο, εντωμεταξύ, πολλοί από τους κινδύνου στο μέτωπο της προσφοράς έχουν ήδη υλοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στα έργα εξαγωγής LNG και της λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Ενώ οι υπόλοιποι κίνδυνοι είναι ίσως πιο «χειροπιαστοί», η Capital Economics πιστεύει ότι ο αντίκτυπος στις τιμές από αυτούς τους κινδύνους είναι αρκετά περιορισμένος.

Από την άλλη πλευρά, αν η πιθανότητα είναι μικρότερη, ο κίνδυνος επιστροφής των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου πιθανότατα θα είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο. Είναι εφικτό ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Τούτου λεχθέντος, ενώ κάποιες χώρες θα επέστρεφαν ευχαρίστως στις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη στο σύνολό της δύσκολα θα το έκανε λόγω της πολιτικής ώθησης και του υψηλού γεωπολιτικού κινδύνου που σχετίζεται με αυτήν την προσφορά, σημειώνει ο οίκος.

Συνολικά, ενώ οι κίνδυνοι για υψηλότερες τιμές στις ενεργειακές αγορές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μέτριας πιθανότητας και χαμηλής επίπτωσης, η Capital Economics εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για πτώση των τιμών είναι μεν χαμηλής πιθανότητας αλλά θα έχουν μεγάλο αντίκτυπου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας