Η πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Ενέργειας Ελλάδος - Σαουδικής Αραβίας έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην στην Αλ-Ούλα του αραβικού βασιλείου. Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις, αλλά και στην συνεργασία στα ζητήματα της ψηφιακής πολιτικής.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε σε συνέχεια της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο συμπροήδρευσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας Διάδοχος και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud).
Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με χώρα της Μέσης Ανατολής, κάτι που αναδεικνύει την μεγάλη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στη συνεργασίαμε τη Σαουδική Αραβία. «Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη αξία έχει για μας η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον κόσμο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Ε.Ε. και παίκτης-κλειδί για την σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Το παγκόσμιο τοπίο αναδιαμορφώνεται και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Αραβικού κόσμου και της Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμος. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Σε αυτό το τοπίο η στρατηγική μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΑΣΣΣ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ΑΣΣΣ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. «Αυτή η συνεργασία έχει αυξημένη σημασία στη σημερινή συγκυρία που βιώνει η περιοχή μας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει προστεθεί σε μια σειρά από κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό που Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ενέργεια, καθώς και στο εμπόριο και στις επενδύσεις σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και ο κατασκευαστικός τομέας. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τις 46 πρωτοβουλίες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τις Επιτροπές του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας και ενέκριναν τη δομή διακυβέρνησής του. Το ΑΣΣΣ απαρτίζεται από 7 Επιτροπές (Πολιτική, Στρατιωτική, Επενδύσεων, Ενεργείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού), των οποίων επικεφαλής είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί των δύο χωρών.
Ειδικότερα στα θέματα της ενέργειας η Ελλάδα εστιάζει Ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και σε αυτόν της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας. Ήδη, επί τάπητος βρίσκεται η κοινή προσπάθεια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας αλλά και οι εξαγωγές καθαρού υδρογόνου προς την Ελλάδα και από εκεί μέσω αγωγών στη Β. Ευρώπη.
Όπως καταδείχθηκε ο εν λόγω ηλεκτρικός διάδρομος Saudi Greek Interconnection, μια διασύνδεση μήκους άνω των 2.000 χλμ, προχωρά στασιακά και το κοινό ελληνοαραβικό σχήμα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της σαουδαραβικής κρατικής National Grid έχει ήδη αναθέσει τις μελέτες σκοπιμότητας, που αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2025.
Σε σχέση με το πράσινο υδρογόνο μένει ακόμη δρόμος να διανυθεί καθώς το όλο σχέδιο χαρακτηρίζεται πρώιμο. Βέβαια στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να αναδειχθεί σε εξαγωγέα του εναλλακτικού αυτού καυσίμου, λόγω της περίσσειας, που σκοπεύει να έχει σε πράσινη ενέργεια. Ήδη, δε, προχωρά στην κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας στον κόσμο και η οποία αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή στα τέλη του 2026.
Πάντως κι από την πλευρά της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα θέματα των ΑΠΕ και της εν γένει “πράσινης” συνεργασίας τέθηκαν. Ο δε, Πρωθυπουργος ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προτάσσουν το στρατηγικό στόχο η Ελλάδα να καταστεί κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και τόνισε ότι ο ρόλος-κλειδί της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC και η θέση της χώρας μας παρουσιάζουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας.