Τις 10 κορυφαίες της προβλέψεις της για το νέο έτος στην Ευρωζώνη παρουσιάζει η Societe Generale, και μέσω αυτών δηλώνει αισιόδοξη για αποκλιμάκωση των τιμών της ενάργειας στην Ευρώπη μεσοπρόθεσμα, αντίθετα με τις προειδοποιήσεις πολλών άλλων οίκων.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, η αβεβαιότητα παραμένει πολύ υψηλή, η οποία οδηγείται από ερωτηματικά σχετικά με την εμπορική πολιτική και τη γεωπολιτική των ΗΠΑ. Όπως συνέβη ήδη πριν από ένα χρόνο, οι πελάτες της έχουν σοβαρές ανησυχίες για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ και πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσθέσει κίνητρα. Το βασικό της μήνυμα είναι ότι πιστεύει ότι οι αγορές μεγαλοποιούν τους διαρθρωτικούς αντίθετους ανέμους της Ευρώπης, ενώ υποτιμούν τις κυκλικές δυνάμεις της, όπως οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η αγορά εργασίας. Τα δεδομένα, που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την αβεβαιότητα, είναι και πάλι κακοί δείκτες των προοπτικών, κάτι που η αύξηση του ΑΕΠ του περασμένου έτους το απέδειξε πολύ καλά.
Ακολουθούν τα 10 κορυφαία θέματα που η γαλλική τράπεζα πιστεύει ότι θα διαμορφώσουν τις συνθήκες της αγοράς το 2025:
1. Ο συνολικός αντίκτυπος των πολιτικών του Τραμπ είναι πιθανό να είναι περιορισμένος
2. Οι αποκλίνουσες «τύχες» των χωρών θα συνεχιστούν, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να υποαποδίδουν
3. Αύξηση της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας του προϋπολογισμού της ΕΕ, με τις υψηλότερες δαπάνες να εξαρτώνται από τη Γερμανία
4. Ο ονομαστικός πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 2% το 2025, αλλά ο δομικός θα είναι πιο επίμονος
5. Η ΕΚΤ θα σταματήσει τις μειώσεις επιτοκίων στο 2,25%, καθώς οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι αμφίπλευροι
6. Μεσοπρόθεσμος καθοδικός κίνδυνος για τις τιμές της ενέργειας
7. Οι τιμές των κατοικιών θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή κατανάλωση
8. Η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερες μειώσεις από αυτές που τιμολογούν οι αγορές
9. Κανένα σημαντικό δημοσιονομικό κίνητρο στη Γερμανία το 2025, αλλά ο κανόνας του φρένου του χρέους θα μεταρρυθμιστεί
10. Οι γαλλικές εκλογές θα επιφέρουν μεγαλύτερο αδιέξοδο
Ειδικά όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, η Societe Generale επισημαίνει πως οι πιθανότητες να κινηθούν χαμηλότερα είναι υψηλές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις πολλών άλλων οίκων.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει, από την εισβολή στην Ουκρανία, οι κινήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την εξήγηση των οικονομικών επιδόσεων της ζώνης του ευρώ (στενή σχέση μεταξύ της πρόσφατης αδυναμίας της παραγωγής και της εξάρτησης από φυσικό αέριο). « Όσον αφορά το μακροπρόθεσμο διάστημα, είναι ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο ίδιο επίπεδο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Μόνο με την έκρηξη του σχιστόλιθου τη δεκαετία του 2010 οι τιμές στις ΗΠΑ άρχισαν να αποκλίνουν σημαντικά προς τα κάτω», όπως τονίζει.
Από το 2015, οι τιμές άρχισαν να μειώνονται αργά στη ζώνη του ευρώ με επιταχυνόμενη κίνηση το 2019, καθώς οι εισαγωγές LNG άρχισαν να απογειώνονται, επιτρέποντας κάποια σύγκλιση στις παγκόσμιες τιμές. Η πτώση της ζήτησης το 2020 με την πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Στη συνέχεια, φυσικά, η εισβολή στην Ουκρανία και ο περιορισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έφεραν την Ευρώπη σε μια κατάσταση ανεπαρκούς εφοδιασμού. Αρχικά, η έλλειψη υποδομής εισαγωγών σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG περιορίστηκαν. Αυτό οδήγησε σε τιμές που έφτασαν τα 300 ευρώ/MWh και σε απόκλιση με τις τιμές εισαγωγής LNG σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, λίγο αργότερα, η υποδομή εισαγωγών βελτιώθηκε. Από τις αρχές του 2023, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυμαίνονται κυρίως μεταξύ 40 ευρώ/MWh και 50 ευρώ/MWh. Αυτά τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τα αμερικανικά (κάτω από 10 ευρώ/MWh) και έχουν μεταφραστεί σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εξήγηση για το συνεχιζόμενο μεγάλο χάσμα μεταξύ των εγχώριων τιμών LNG στις ΗΠΑ και παγκοσμίως είναι ότι, ενώ έχει κατασκευαστεί υποδομή εισαγωγών, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη χωρητικότητας από την πλευρά των εξαγωγών, τονίζει η Societe. Αυτό αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια. Η εξαγωγική ικανότητα των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη από το 2022 έως το 2024, αλλά θα αρχίσει να αυξάνεται γρήγορα το 2025. Συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και του Μεξικού, η συνολική εξαγωγική ικανότητα της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2028. Και σχεδιάζεται επέκταση κατά συγκρίσιμο ποσό στο υπόλοιπο κόσμο (κυρίως στο Κατάρ).
Αυτή η μεγάλη επέκταση της χωρητικότητας LNG μπορεί να επιβαρύνει τις τιμές μόνο μεσοπρόθεσμα. Η μετάδοση των τιμών χονδρικής στη λιανική εξαρτάται από μια σειρά άλλων παραγόντων (ιδίως τις πολιτικές απαλλαγής από τον άνθρακα) που θα μπορούσαν να την αμβλύνουν. Ωστόσο, φαίνεται ότι εισερχόμαστε τουλάχιστον σε λίγα χρόνια κατά τα οποία οι κίνδυνοι θα κλίνουν προς τα κάτω για τις τιμές της ενέργειας στη ζώνη του ευρώ, όπως τονίζει. Το timing είναι φυσικά δύσκολο και η αγορά φυσικού αερίου τείνει να είναι ασταθής. Ένας μάλλον κρύος χειμώνας και μια περαιτέρω μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία οδήγησαν σε νέα πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου πρόσφατα και μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου για τις τιμές λιανικής βραχυπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο ο γαλλικός οίκος βλέπει ισχυρές πιθανότητες για πτώση των τιμών.