Μενού Ροή
Γιατί η Société Générale σορτάρει το πετρέλαιο

Με τη ζήτηση να φαίνεται όλο και πιο εύθραυστη, οι προβλέψεις της Société Générale  για την αγορά αργού πετρελαίου είναι πλέον πολύ πιο υποτονικές και έτσι συστήνει short θέσεις στον μαύρο χρυσό ενώ μειώνει την εκτίμησή της για την τιμή του Brent στο τέλος του 2025 από 70  δολάρια το βαρέλι σε 62,50 δολάρια. βαρέλι. Σε ότι αφορά άλλα εμπορεύματα, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος είναι bearish για τον χαλκό θεωρώντας πως το μέταλλο έχει προσγειωθεί στην.. πραγματικότητα πλέον έπειτα από το ράλι που είχε ωθήσει τις τιμές του στα 11.000 δολάρια ο τόνος, ενώ δηλώνει απόλυτα bullish στον χρυσό, με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ να είναι ο πιο προφανής βραχυπρόθεσμος καταλύτης.

Η απογοητευτική ζήτηση για τα περισσότερα εμπορεύματα είναι ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, που οδηγεί τους αναλυτές της να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα βασικά μέταλλα, όπως εξηγεί τονίζοντας πως πλέον οι θέσεις της σε κυκλικά εμπορεύματα είναι μηδενικές.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το πετρέλαιο, η Société Générale  επισημαίνει πως η απογοητευτική προοπτική της ζήτησης σε συνδυασμό με την επιθυμία του ΟΠΕΚ+ να επιστρέψει βαρέλια στην αγορά από τον Δεκέμβριο και την ανθεκτική προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, οδηγεί τους αναλυτές της να υιοθετήσουν ένα πιο αρνητικό σενάριο για την πορεία των τιμών του.

Οι προσδοκίες για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου συνεχίζουν να προσαρμόζονται προς τα κάτω, όπως αναφέρει. Ο γαλλικός οίκος εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τόσο το 2024 όσο και το 2025, κάτι που είναι σημαντικά χαμηλότερο από την αύξηση της ζήτησης κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα που παρατηρήθηκε το 2023.

Αυτή η απογοητευτική προοπτική σε συνδυασμό με την πιθανή επίλυση των διακοπών παραγωγής στη Λιβύη και την επιθυμία του ΟΠΕΚ+ να αρχίσει να επιστρέφει βαρέλια από τα 2,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα των εθελοντικών περικοπών από τον Δεκέμβριο, οδηγεί τον οίκο να αλλάξει σε bearish την άποψη του.

Φυσικά, ο ΟΠΕΚ έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο που εξαρτάται από τα δεδομένα για τη σταδιακή χαλάρωση της εθελοντικής παραγωγής εάν η αγορά γίνει πιο «σφιχτή», αλλά σύμφωνα με τις δικές του προβλέψεις για τη ζήτηση που δημοσιεύθηκαν στην πρόσφατη  μηνιαία έκθεσή του, πιστεύει ότι η παγκόσμια προοπτική ζήτησης για το 2024 είναι ισχυρή στα 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ βλέπει ελαφρά επιβράδυνση το 2025 σε 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Ομολογουμένως, αυτές οι προβλέψεις για τη ζήτηση έχουν μετριαστεί πολύ συγκρατημένα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ+ τον Ιούλιο, αλλά το χάσμα μεταξύ της άποψής του για τη ζήτηση και αυτής πιο μεγάλου οργανισμού στην αγορά  - του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας- είναι τουλάχιστον δραματικό», τονίζει χαρακτηριστικά η Société Generale. Πλέον βλέπει το Brent στα 62,5 δολάρια στα τέλη του 2025, από 70 δολ. που το έβλεπε πριν, ενώ σε ότι αφορά το 2024 εκτιμά πως θα κλείσει στα 70 δολ.

Σε ότι αφορά τον χαλκό, οι στρατηγικοί αναλυτές της γαλλικής τράπεζα βλέπουν την προσφορά να κορυφώνεται το 2028, χωρίς να φαίνεται «διόρθωση» σε αυτό το διαρθρωτικό έλλειμμα προσφοράς. Αναμένουν μια σχεδόν τέλεια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης το 2025 και δημιουργίας αποθεμάτων το 2026.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η SocGen, ο χαλκός πήγε στο… φεγγάρι και επέστρεψε, αναφερόμενη στη διόρθωση των τιμών του από την κορυφή των 11.000 δολαρίων.

Το πρόσφατο ράλι το οποίο οδηγήθηκε από το κλίμα στις αγορές και την ψυχολογία των επενδυτών, έδειξε το επίπεδο ενθουσιασμού που μπορεί να δημιουργήσει ο χαλκός δεδομένης της σωστής αφήγησης και συνθηκών (κατάρρευση γέφυρας της Βαλτιμόρης, κυρώσεις των ΗΠΑ σε ρωσικά βασικά μέταλλα, αισιοδοξία ζήτησης που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη, και άλλα), τονίζει.

Ταυτόχρονα, η συνεχής ανατιμολόγηση υψηλότερα απαιτεί πραγματική συνέχεια με τα θεμελιώδη στοιχεία – όχι μόνο την υπόσχεση για πιο αυστηρά θεμελιώδη μεγέθη στο μέλλον. Η αγορά φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι αν και αύριο είναι μια άλλη μέρα, ο κόσμος σήμερα δεν ξεμένει από χαλκό.

«Το μεγάλο ερώτημα που τροφοδότησε το ράλι τιμών μέχρι το β’ τρίμηνο του 2024 και οδήγησε τον χαλκό σε νέα υψηλά όλων των εποχών, λίγο κάτω από τα 11.000 δολ/τόνος, δεν ήταν αν θα ερχόταν η μέρα που τα 10.000 δολ./τόνος φαίνονται φθηνά, αλλά πότε θα ερχόταν αυτή η μέρα», όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Société Generale.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ο χαλκός θα κινηθεί στα 9.250 δολ. στο δ’ τρίμηνο του 2024 και στα 9.500 με 10.000 δολ. ο τόνος το 2025.

Τέλος, μετά την bearish άποψή του για τις προοπτικές του πετρελαίου και του χαλκού, ο γαλλικός οίκος υπογραμμίζει το μεγάλο του bullish στοίχημα από την αγορά των εμπορευμάτων αυτή τη στιγμή, που δεν είναι άλλο από τον χρυσό. Αλλά τονίζει πως η αισιοδοξία του αφορά ξεκάθαρα το βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Με ώθηση από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και το συγκρατούμενο περιβάλλον πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς και από μια πιθανή σύγκλιση του δημοσιονομικού κόστους όποιος και αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο χρυσός συνεχίζει την ανοδική πορεία του, όπως σημειώνει.

Το ερώτημα τώρα είναι ποιες είναι οι προοπτικές για τη συνέχεια, όπως τονίζει.

 Εξετάζοντας τα πέντε βασικά θέματα που είναι πιθανό να οδηγήσουν τις αγορές χρυσού - γεωπολιτική, δολάριο και επιτόκια, αγορές κεντρικών τραπεζών, ροές επενδυτών και θεμελιώδη μεγέθη-, η Société Generale καταλήγει πως ενώ το υποκείμενο ρεύμα για καθέναν από αυτούς τους κύριους παράγοντες είναι συντριπτικά θετικό για τον χρυσό, υπάρχει μια αξιοσημείωτη απουσία άλλων καταλυτών που δεν έχουν αποτιμηθεί.

Η αντιστροφή της πολιτικής της Fed, με την πιθανή επίδρασή της στα επιτόκια και το δολάριο, έχει αποτιμηθεί ευρέως και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι επίμονες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι επίσης κάτι που η αγορά έχει τιμολογήσει καθώς δεν είναι κάτι καινούργιο.

Τα θεμελιώδη στοιχεία, η γεωπολιτική, τα επιτόκια και το δολάριο ΗΠΑ καθώς και οι συνεχείς αγορές από τις κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν τα περαιτέρω κέρδη για το χρυσό.

Ωστόσο, νέοι πιθανοί καταλύτες δεν υπάρχουν. Συνεπώς, αν και βραχυπρόθεσμα το story για το χρυσό είναι απόλυτα bullish, ο ορίζοντας μετά είναι κάπως θολός, όπως καταλήγει η Société Générale.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ο χρυσός θα κινηθεί στα 2.700 δολ η ουγκιά στο δ’ τρίμηνο του 20024, ενώ το 2025 θα κινηθεί στα 2.800 δολάρια.

 
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας