Μενού Ροή
Γιατί η Société Générale γίνεται απόλυτα bearish για το πετρέλαιο μεσοπρόθεσμα

Με τον γεωπολιτικό κίνδυνο να έχει υποχωρήσει σημαντικά και το γεγονός ότι στη συνεδρίασή του στις 2 Ιουνίου ο ΟΠΕΚ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών, η μεσοπρόθεσμη άποψη της Société Générale για το πετρέλαιο γίνεται ξεκάθαρα bearish, όπως τονίζει σε νέα την έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων. Ενώ είναι πιθανό να προκύψει κάποια άνοδος των τιμών στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, πιστεύει ότι θα είναι απλά ένα πρόσκαιρο ξέσπασμα προτού οι τιμές αρχίσουν να εξασθενούν σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος, το story γύρω από τις τιμές του πετρελαίου έχει οδηγηθεί από την γεωπολιτική και τη δυναμικότητα του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, ο παράγοντας «γεωπολιτική» ξεθωριάζει όλο και περισσότερο. Αμέσως μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου, η ανησυχία της αγοράς ήταν ότι η μετάβαση αυτής της σύγκρουσης δεκαετιών από σκιώδη σε ανοιχτό πόλεμο, θα έδινε τη δυνατότητα για άμεση δράση από ΗΠΑ και Ιράν, την οποία η γαλλική τράπεζα θεωρούσε εδώ και καιρό ως τον βασικό γεωπολιτικό κίνδυνο για τις αγορές αργού πετρελαίου. Με τον θάνατο του προέδρου του Ιράν στις 19 Μαΐου, αυτός ο κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς το Ιράν είναι πιθανό να ξεκινήσει μια περίοδο ενδοσκόπησης. Οι νέες εκλογές στις 28 Ιουνίου θα ακολουθηθούν πιθανότατα από μία περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να εδραιώσει την εξουσία της στο εσωτερικό, κάτι που θα πρέπει να αποσπάσει την προσοχή από τις φιλοδοξίες για προβολή ισχύος στο εξωτερικό.

Με τον γεωπολιτικό κίνδυνο να εξαφανίζεται γρήγορα, η εστίαση είναι πλέον σταθερά στον ΟΠΕΚ και την βιώσιμη παραγωγική του ικανότητα.

scg oil

Το κύριο στοιχείο από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, όπως σημειώνει η Société, δεν ήταν τόσο η πολυαναμενόμενη και πλήρως αποτιμημένη επέκταση των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών μέχρι το γ’ τρίμηνο, αλλά η ανακοίνωση ενός προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος για την σταδιακή και πλήρη κατάργηση του συνόλου των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών από τον Οκτώβριο του 2024, σε διάστημα ενός έτους.

Η επίπτωση είναι ότι, εκτός από την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ ύψους 1,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε ετήσια βάση το 2025, η αγορά θα πρέπει τώρα να απορροφήσει 2,2 εκατ. βαρέλια αυξητικές ροές ημερησίως. Αυτό το επίπεδο της αύξησης της προσφοράς δεν συνάδει με την αύξηση της ζήτησης το 2025, η οποία προβλέπεται να είναι 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τονίζει η Société.

Αυτό αφήνει δύο επιλογές: είτε ο ΟΠΕΚ να αλλάξει κάπως το χρονοδιάγραμμα κατάργησης και αν κινηθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, είτε η τελευταία του αυτή ανακοίνωση είναι ο προάγγελος μιας αλλαγής στο πρότυπο πολιτικής.

Η πολιτική του ΟΠΕΚ μέχρι σήμερα ήταν η βελτιστοποίηση των εσόδων στοχεύοντας την τιμή. Αυτό έγινε με το κόστος της διάβρωσης του μεριδίου αγοράς. Εάν η νέα πολιτική είναι μια στροφή στη στόχευση του μεριδίου αγοράς αντί της τιμής, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα πρέπει να πέσουν τουλάχιστον σε ένα επίπεδο όπου η επαρκής παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ καθίσταται αντιοικονομική για να δημιουργηθεί «χώρος» για νέα βαρέλια του ΟΠΕΚ+.

Η αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ+ για το 2025 αναμένεται να είναι περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρόμοια με το 2024. Αυτός ο όγκος συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην Αμερική, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία να συμβάλλουν στο 1,0 εκατ. βαρελιών ημερησίως, εκ των οποίων οι ΗΠΑ αποτελούν περίπου το 53%, εξηγεί η Société. Το «νεκρό σημείο» του κόστους (breakeven) για αυτά τα βαρέλια εκτός ΟΠΕΚ κυμαίνεται από τα 70 δολ./βαρέλι έως τα 30 δολ./βαρέλι. Μια σταθερή κίνηση κάτω από το «νεκρό κόστος» για τον παραγωγό με το χαμηλότερο κόστος δεν απειλεί την ανάπτυξη εκτός ΟΠΕΚ, αλλά η καθοδική δυναμική των τιμών θα απειλούσε τη βιωσιμότητα των παραγωγών υψηλότερου κόστους, όπως τονίζει ο γαλλικός οίκος.

Με τη ζήτηση να εμφανίζεται εμπροσθοβαρής έως το α’ εξάμηνο του 2025, η άποψη της Société είναι ότι η ζήτηση θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να απορροφήσει τα βαρέλια του ΟΠΕΚ+ που επιστρέφουν σταδιακά στην αγορά το α’ εξάμηνο του 2025.

Η κατάσταση αλλάζει όμως δραματικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Με τη ζήτηση να «ομαλοποιείται», θα γίνει πιο δύσκολη η περαιτέρω μείωση των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών. Μάλιστα η Société πιστεύει ότι η εξασθένηση της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο θα χτυπήσει τις τιμές του πετρελαίου, κάτι το οποίο θα αφαιρέσει την πιο ευάλωτη εκτός ΟΠΕΚ+ παραγωγή (υποθέτει 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2025), αυξάνοντας σιωπηρά το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ+. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του Brent κοντά η λίγο χαμηλότερα από τα 70 δολ. το βαρέλι, θα είναι επαρκείς για την εξισορρόπηση της αγοράς. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο γαλλικός οίκος γίνεται εξαιρετικά bearish για τις τιμές του πετρελαίου στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας