Μενού Ροή
Επενδυτικό ενεργειακό «Ελντοράντο» η Β. Μακεδονία – Όλα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το 2021

Ετήσιες επενδύσεις ύψους 800-900 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2040 έχει βάλει ως στόχο η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Εθνικής Στρατηγικής Ενεργειακής Ανάπτυξης. Στους κυβερνητικούς στόχους, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, καταγράφεται η αύξηση της ισχύος της αιολικής ενέργειας της χώρας σε 100 MW με διαγωνισμούς έργων σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μετατροπής του σταθμού TEC Negotino σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από αέριο, καθώς και η κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από αέριο. Ευκαιρίες αναδεικνύονται και για έργα ηλεκτροπαραγωγής από αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε συστήματα παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας. Περαιτέρω, υπάρχουν ευκαιρίες για την προώθηση της αποτελεσματικότερης χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της μόνωσης στο σπίτι και την εγκατάσταση πιο αποδοτικών θερμαντικών και ηλεκτρομηχανολογικών συσκευών.

Ειδικότερα, για το τρέχον έτος, βάση του στρατηγικού σχεδίου της Κυβέρνησης, αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με τα ακόλουθα έργα:

- Αντικατάσταση του θερμοηλεκτρικού σταθμού ενέργειας του Oslomej με φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW.

- Προετοιμασία μελέτης σκοπιμότητας για τη μετατροπή του πετρελαϊκού σταθμού JSC TPP Negotivo σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.

- Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για τρεις νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με συνολική ισχύ 160 MW στο REK Bitola. Σημειώνεται ότι, η ESM σκοπεύει να κλείσει τον πρώτο θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στη χώρα, REK Bitola, μέχρι το 2024, αντικαθιστώντας τον με σταθμό παραγωγής με αέριο, ισχύος 250MW, ενώ και οι άλλοι σταθμοί θα εκσυγχρονιστούν βάσει ευρωπαϊκών προτύπων.

-Κατασκευή της δεύτερης φάσης του αιολικού πάρκου Bogdanci 2, το οποίο θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ του υπάρχοντος αιολικού πάρκου. Η εκτιμώμενη επενδυτική αξία είναι 21 εκατ. ευρώ.

- Υλοποίηση νέων αιολικών πάρκων στο Sv. Nikole, Demir Kapija και Debarca. Η επόμενη φάση του έργου αξίας μεταξύ 600 εκατ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ συνεχίζεται.

- Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

- Σχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου με το Κόσσοβο.

- Κατασκευή των κύριων αγωγών φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

- Κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου αγωγών φυσικού αερίου σε 10 πόλεις και σύνδεση με νοικοκυριά. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε δάνειο με την EBRD για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Μερικές από αυτές τις πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Σκοπίων, έχουν ιδρύσει δημόσιες επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για την αεριοποίηση σε τοπικό επίπεδο. Η πόλη Strumica διαθέτει ήδη βασικό δίκτυο φυσικού αερίου, εισάγοντας συμπιεσμένο αέριο από τη Βουλγαρία (με φορτηγό). Περαιτέρω, η Κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για τη σύνδεση του εγχώριου δικτύου με εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, όπως ο TAP και ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Ελλάδα. Επενδυτικές ευκαιρίες διαφαίνονται και στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, όπως για την ενεργειακή επίδοση των κτηρίων, τον κανονισμό για την σήμανση και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων που σχετίζονται με την ενέργεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας