Μενού Ροή
Ρεπορτάζ energymag: Στη Βόρεια Μακεδονία μετρούν τα οφέλη από τον νέο αγωγό αερίου με την Ελλάδα

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας τρέφει μεγάλες ελπίδες από τη συμφωνία διασύνδεσης φυσικού αερίου με τη Ελλάδα, η οποία αναμένεται να παρέχει στη χώρα μια εναλλακτική πρόσβαση σε φυσικό αέριο, μετά τη ρωσική, προερχόμενη κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν.

Τον Ιούλιο, οι δύο χώρες υπέγραψαν την πολυαναμενόμενη συμφωνία για την ανάπτυξη της διασύνδεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ τους, σε ένα έργο αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο νέος αγωγός θα έχει μήκος 50 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων.

Η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί μια χώρα η οποία τροφοδοτείται αποκλειστικά με ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω του Trans Balkan Pipeline. Με τον αγωγό κατασκευασμένο από τον ΔΕΣΦΑ, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί πλέον να εισάγει είτε Αζέρικο φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ, ή Αλγερινό, Καταριανό και αμερικανικό LNG από τη Ρεβυθούσα.

Παροχή ανταγωνιστικής παραγωγής

Στη Βόρεια Μακεδονία αναμένουν ότι η πρόσβαση σε ένα νέο, φθηνότερο καύσιμο θα μπορούσε να κάνει την παραγωγή πιο ανταγωνιστική.

«Οποιαδήποτε κεφαλαιουχική επένδυση που συμβάλλει στη βελτίωση του εμπορίου ή στην απλοποίηση της ροής εργαζομένων, αγαθών, υπηρεσιών και οικονομικών είναι ευπρόσδεκτη για κάθε χώρα. Αλλά κάθε διεθνές έργο υλοποιείται σχετικά αργά λόγω της φύσης του. Το γεγονός ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας, είναι ένα θετικό γεγονός, ένα γεγονός πολύ σημαντικό τόσο για την οικονομία όσο και για τους πολίτες » δήλωσαν εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Μακεδονίας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τομέας της ενέργειας είναι ένας σημαντικός τομέας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και η σταθερότητά τους είναι επίσης σημαντικές. Επιπλέον, η τιμή της ενέργειας αντικατοπτρίζεται στη ρευστότητα των εταιρειών, επεσήμανε το Επιμελητήριο.

«Δεδομένης της αδύναμης θεσμικής ικανότητας για επενδύσεις κεφαλαίου, αυτή η ευκαιρία είναι πιθανό να αξιοποιηθεί μεσοπρόθεσμα. Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για μια εναλλακτική λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερη τιμή ενέργειας, επειδή το μειωμένο κόστος θα αντικατοπτρίζεται στη ρευστότητά τους» πρόσθεσε το Επιμελητήριο.

Σύνδεση του συστήματος της χώρας με την υπόλοιπη περιοχή

Η ανώνυμη εταιρεία για την εκτέλεση ενεργειακών δραστηριοτήτων "National Energy Resources" (NER), η οποία είναι κρατική και κατασκευάζει τους κύριους αγωγούς φυσικού αερίου, εξετάζει επίσης τη σύνδεση του συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας με τις γειτονικές χώρες Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, τέτοια έργα θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και θα αυξήσουν τις ικανότητες της χώρας για εισαγωγή φυσικού αερίου, αυξάνοντας έτσι τη χρήση αυτού του καυσίμου ως ένα βήμα προς τη μετάβαση στη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο υπουργός Οικονομίας Kreshnik Bekteshi δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι ο νόμος της χώρας για τις στρατηγικές επενδύσεις, που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια, ανοίγει μια μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες ανακοινώσεις, υπάρχουν πάνω από 10 εταιρείες ενέργειας που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη στη χώρα.

"Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις δημιουργεί νέες ευκαιρίες για επενδύσεις σε μεγάλα έργα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως εκ τούτου, για την επιχειρηματική κοινότητα, υπάρχει η ευκαιρία να επενδύσει ταυτόχρονα σε ενεργειακή απόδοση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που με τη σειρά του δημιουργεί μια ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας », επισήμανε ο κ. Bekteshi.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας