Με το βλέμμα, στο ράλι των τιμών ενέργειας, ειδικά αυτών του φυσικού αερίου που επηρεάζουν άμεσα και αυτές του ηλεκτρικού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναζητεί απτά οφέλη για τους Έλληνες καταναλωτές στην σημερινή άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας που διεξάγεται στη Λιουμπλιάνα.
Το κλίμα αναμένεται τεταμένο μετά την επιστολή που ήδη απέστειλαν στην Κομισιόν οι Υπουργοί Ενέργειας και Οικονομίας της Ισπανίας ζητώντας οριζόντια μέτρα και την απόφαση της Πολωνίας να αγνοήσει το Ευρωπαικό Δικαστήριο που την καταδίκασε για την συνέχιση εξόρυξης άνθρακα στα σύνορα με την Τσεχία, επικαλούμενη την ενεργειακή της ασφάλεια.
Σε όλη την Ευρώπη, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξάνονται δραματικά. Αυξήθηκαν σταθερά καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021, αλλά τον Σεπτέμβριο, η άνοδος ήταν δραματική.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι τιμές χονδρικής ισχύος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50%.
Ήδη μια σειρά χώρες της Ευρώπης έχουν αποφασίσει την πρώτη δέσμη μέτρων σε εθνικό επίπεδο, δίχως θεαματικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
Ταυτόχρονα προκρίνουν την «λύση» μιας κεντρικής παρέμβασης σε επίπεδο Ευρώπης ως έσχατη σωτήρια λύση.
Δίχως να γνωρίζει κανείς αν και ποιες ειδήσεις θα βγουν από το άτυπο συμβούλιο στη Λουμπλιάνα, όπου και θα μεταβεί ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, είναι σχεδόν δεδομένο πως πολλοί υπουργοί θα καταθέσουν εισηγήσεις για συγκράτηση των τιμών.
Οι αιτίες
Οι τιμές φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων επηρεάζει τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης. Η κύρια αιτία είναι η παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου - η τιμή του φυσικού αερίου έχει τετραπλασιαστεί στην Ευρώπη από την αρχή του έτους.
Η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει και πολλές κυβερνήσεις φοβούνται τώρα τις διακοπές ρεύματος και την τροφοδοσία της φτώχειας ενόψει ενός αναπόφευκτου άλματος της ζήτησης καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της χώρας ζήτησαν από την κυβέρνηση ένα πακέτο διάσωσης έκτακτης ανάγκης. Πέντε μικρότεροι προμηθευτές έχουν ήδη εγκαταλείψει τις δραστηριότητές τους τον τελευταίο μήνα, αδυνατώντας να πληρώσουν για ενέργεια που είχαν ήδη δεσμευτεί να προμηθεύσουν στις επιχειρήσεις. Άλλοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να πάνε στον τοίχο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για τη μείωση της αυξανόμενης τιμής των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές, ανακατευθύνοντας τα κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας. Η Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει ένα πακέτο στήριξης 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,28 δισεκατομμύρια δολάρια) για τα νοικοκυριά αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Γαλλία έχει ήδη εισαγάγει επιδοτήσεις για εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που έχουν πληγεί από τις αυξήσεις των τιμών.
Γιατί συμβαίνει αυτό
Σύμφωνα με τη Verivox, μια ιστοσελίδα που συγκρίνει τις τιμές της ενέργειας, οι τιμές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 12,6% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η Verivox ανέφερε ότι μια τέτοια αύξηση ισούται με 188 ευρώ ετησίως σε επιπλέον έξοδα θέρμανσης για μια οικογενειακή κατοικία.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η Ευρώπη προμηθεύεται την ενέργεια της από διάφορες πηγές, με το φυσικό αέριο να αντιπροσωπεύει περίπου το 20% αυτού του εφοδιασμού. Ορισμένες χώρες βασίζονται περισσότερο σε αυτό από άλλες. Η Γερμανία, για παράδειγμα, το χρησιμοποιεί για τη θέρμανση περίπου του μισού νοικοκυριού.
Η συμπίεση αερίου προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.
Ο τελευταίος ευρωπαϊκός χειμώνας ήταν ασυνήθιστα κρύος, εξαντλώντας τα αποθέματα αποθηκευμένου φυσικού αερίου.
Κανονικά αυτό θα αναπληρωνόντανε κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι για προετοιμασία για τον επόμενο χειμώνα, αλλά ένας από τους πιο κρύους Απρίλιους τις τελευταίες δύο δεκαετίες μείωσε περαιτέρω το απόθεμα.
Η στάση της Ρωσίας
Στη συνέχεια, υπάρχει το ρωσικό ζήτημα. Το μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom, το οποίο παρέχει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, φέτος αρνήθηκε σταθερά να αυξήσει την προσφορά σε «spot αγορές», όπου αγοράζεται φυσικό αέριο ανάλογα με τις ανάγκες, συχνά για την κάλυψη βραχυπρόθεσμης ανάγκης- σε αντίθεση με τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων.
Οι λόγοι αποτελούν πηγή ίντριγκας και συζήτησης. Η Ρωσία έχει τις δικές της αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης, αλλά ορισμένοι σχολιαστές έχουν υποθέσει ότι η Ρωσία έχει περιορίσει τις προμήθειες για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αγκαλιάσει πλήρως τον αγωγό Nord Stream 2.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι ο νέος αγωγός της Βαλτικής Θάλασσας "θα εξισορροπήσει σημαντικά τις παραμέτρους των τιμών για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη".
Υπάρχουν εναλλακτικές;
Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αυξάνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία, λόγω της ταχείας οικονομικής και πληθυσμιακής αύξησης. Αυτό έχει πλήξει την προσφορά στην Ευρώπη, με σημαντική πτώση των εισαγωγών το 2021 σε σύγκριση με το 2020.
Οι στόχοι της ΕΕ για το 2030 και το 2050 για το κλίμα οδήγησαν το μπλοκ να θέσει φιλόδοξους στόχους για την ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιεί σε σχέση με άλλες πηγές.
Το 2019, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 19,7% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ. Ο στόχος για το 2030 είναι 32%.
Αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν επίσης πληγεί πρόσφατα. Η αιολική ενέργεια ήταν ο κορυφαίος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, αλλά το μερίδιό της στο ηλεκτρικό δίκτυο μειώθηκε από το 29% στο 22% το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό οφείλεται επίσης στις καιρικές συνθήκες και τις ασυνήθιστα ακίνητες συνθήκες στον άνεμο. αγροκτήματα.
Ως αποτέλεσμα αυτού και της αύξησης της τιμής του άνθρακα, η κρίση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη οδήγησε σε κατηγορίες ότι φταίνε οι πολιτικές του μπλοκ για την κλιματική αλλαγή, με την κατηγορία ότι η μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον είναι πολύ ακριβή για τους καταναλωτές.
Έρχεται ο χειμώνας
Η συνολική εικόνα είναι πολύ περίπλοκη αλλά για τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, είναι πολύ απλό: η θέρμανση και η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζουν πολύ περισσότερο.
Το σενάριο που απεύχονται οι κυβερνήσεις πριν από το χειμώνα είναι το μπλακ άουτ, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.
Ένας ήπιος χειμώνας θα έλυνε προφανώς πολλά προβλήματα, όπως και μια βελτίωση στις συνθήκες του ανέμου. Ομοίως, εάν η Ρωσία αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου-είτε μέσω των υφιστάμενων αγωγών είτε μέσω του μέχρι τώρα μη εγκεκριμένου Nord Stream 2-τότε οι τιμές πιθανότατα θα μειωθούν.
Εάν αυτό δεν συμβεί, και αν αυτός ο ευρωπαϊκός χειμώνας είναι τόσο κρύος όσο ο προηγούμενος, η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να γίνει καθοριστική για την ΕΕ. Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται την ψύχρα.