Μενού Ροή
Η αύξηση των τιμών της ενέργειας στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα πιθανά μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και οι προμήθειες φυσικού αερίου, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο, κατόπιν της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης και 22ας Οκτωβρίου.

Εννέα κράτη - μέλη εξέδωσαν χθες κοινή δήλωση, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδέα της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ως απάντηση στην τρέχουσα άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Τα εννέα αυτά κράτη είναι  η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Ιρλανδία, οι οποίες μία ημέρα πριν το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εννέα χώρες τονίζουν ότι τα αίτια αυτής της αύξησης έγκεινται κυρίως στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την προσφορά και τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων, αλλά όχι στο σχεδιασμό των αγορών ενέργειας της ΕΕ. Ως εκ τούτου, τονίζουν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν κανένα μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η  Γαλλία, η Ισπανία, μαζί με τη Ρουμανία και την Ελλάδα, ζητούν  μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας της ΕΕ, και  την αποδέσμευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου τονίζοντας πως είναι άδικο η ενέργεια που παράγεται από φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμα και από πυρηνικούς αντιδραστήρες, να πωλείται στην ίδια τιμή με αυτήν που παράγεται από δαπανηρές και ρυπογόνες πηγές ορυκτών καυσίμων.

Τα κράτη - μέλη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Τσεχία εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα και κατηγορούν την κλιματική πολιτική της ΕΕ για τις αυξήσεις στην αγορά ενέργειας.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο, η Επίτροπος για θέματα ενέργειας, Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι οι ενεργειακές συνθήκες στην Ευρώπη διαφέρουν από χώρα σε χώρα και χρειάζεται μια συνολική εικόνα για να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, της ασφάλειας των προμηθειών και της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν διάφορες προτάσεις και «non-papers» από κράτη-μέλη, όμως τόνισε ότι σήμερα αναμένει να ακούσει ξεκάθαρες θέσεις από τους Υπουργούς για το τί προσδοκούν. «Μιλάμε για μεσοπρόθεσμα μέτρα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια και όχι τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας