Μενού Ροή
Στα σκαριά πακέτο μέτρων για επιχειρήσεις και βιομηχανία – Τι εξετάζεται

Την προώθηση μέτρων στήριξης και για τους καταναλωτές μέσης τάσης, πέρα από αυτούς της χαμηλής, προωθεί η κυβέρνηση στο φόντο και των συνεχιζόμενων παραστάσεων παραγόντων της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων για την ανάγκη άμεσης παρέμβασης.

Έτσι, σε συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών, αρχής γενομένης από σήμερα, αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα «τρέξει» το μέτρο αναβολής πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, των ποσών που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσης τάσης για τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο που, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δε λύνει το θέμα αλλά απλά διευκολύνει κάπως τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αναβάλλοντας κάποιες πληρωμές σε βάθος χρόνου, κάτι που έχει προτείνει στην εργαλειοθήκη που παρουσίασε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο μέτρο εξετάζεται και για τους ευάλωτους καταναλωτές, δηλαδή νοικοκυριά που εντάσσονται στην κατηγορία των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Βέβαια εάν «περπατήσει» η ιδέα αυτή θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα που αυτόματα προκύπτει για τους Διαχειριστές, που θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται. Στο τραπέζι γιαυτό το ζήτημα έχει μπει η ύπαρξη μιας μορφής εγγυήσεων από το κράτος ώστε να μην κινδυνεύσει η ρευστότητα των διαχειριστών.

 

Δεσμεύσεις Σκρέκα

Στο μεταξύ μιλώντας την Κυριακή το πρωί το MEGA, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε νέο πακέτο ενισχύσεων για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας. «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος» ανέφερε και προσέθεσε:

«Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης.

Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές».

 «Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

«Μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες είναι η επιδότηση από το κράτος. Ένα μέσο νοικοκυριό, με μέση κατανάλωση, καταναλώνει κατά μέσο όρο 300 κιλοβατώρες το μήνα. Η ΔΕΗ επαυξάνει την έκπτωση που κάνει μέχρι τις 600 κιλοβατώρες. Εμείς ενισχύουμε, ώστε για τις πρώτες 600 κιλοβατώρες να δει μια πολύ μικρή αύξηση το νοικοκυριό, της τάξεως των 3-4 ευρώ το μήνα. Καλύπτουμε μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Η τελευταία υπουργική απόφαση αναφέρει 470 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο. Έχουμε μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση που μαίνεται. Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τα κέρδη που έχει ο ειδικός λογαριασμός που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενίσχυσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου

 «Και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατ. ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα», είπε ο κ. Σκρέκας για το φυσικό αέριο.

 

Οι τιμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου η Μέση Τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας κινείται πάνω από τα 200 ευρώ, ενώ η  μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Στο μεταξύ χτες σε συνετευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωπαίου Ρυθμιστή ACER αναφέρει ότι  οι τιμές λιανικής για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επίσης προσθέτει,ότι, οι εθνικές ιδιαιτερότητες λαμβάνονται υπόψη και αντισταθμίζονται μέσω της κοινοποίησης μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης για παράταση των συμβάσεων διακοπτόμενης ισχύος, όπως και σχήματος προμήθειας της βιομηχανίας από ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, η υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ με όρους αγοράς (Merchant PPAs) αναμένεται να περιορίσει κοστολογικές ασυμμετρίες του μείγματος παραγωγής μεταξύ των προμηθευτών.

Όσον αφορά τις υψηλές τιμές, ο κ. Δαγούμας αναφέρει ότι ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής ACER εξετάζει τη δυνατότητα αλλαγής του αλγόριθμου επίλυσης της χονδρεμπορικής αγοράς, το οποίο εμμέσως προσομοιάζει με την ενίσχυση διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών λιανικής, ιδίως με τις χαμηλού σταθμισμένου κόστους ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

 

Η βιομηχανία

Υπενθυμίζεται ότι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους έχει απασχολήσει επανειλημμένα τους φορείς της βιομηχανίας που ζητούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών. «H εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου έως και 400% τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τις τιμές του 2019 και η συνακόλουθη άνοδος των τιμών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 200 Ευρώ/ΜWh, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση κατά 20-40% στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας» τόνισε πρόσφατα  η Ελληνική Παραγωγή σε ανακοίνωσή της.

Με αυτή σημείωσε ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα», αλλά κρίσιμο θέμα για την ελληνική οικονομία, ζητώντας τη λήψη μέτρων, μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εργαλειοθήκης.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Παραγωγή είναι μία πρωτοβουλία μικρών και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων και των βασικών Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας