Σε απόγνωση βρίσκεται η βιομηχανία και συνολικά η επιχειρηματικότητα λόγω της κίνησης των τιμών ρεύματος.
Ήδη σε όσες επιχειρήσεις, λόγω μεγέθους δεν έχουν κλειδωμένα συμβόλαια με παρόχους οι λογαριασμοί έχουν εκτιναχθεί στα ύψη με αυξήσεις που φτάνουν και συχνά ξεπερνούν το 150% σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές τιμολογήσεις
Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της ενεργοβόρου βιομηχανίας βιομηχανίας μιλώντας στο energymag.gr πλεον τίθεται θέμα βιωσιμότητας πολλών ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων καθώς το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας διογκώνεται.
Ζητούν δε άμεσα μέτρα ώστε να αρθούν στρεβλώσεις της αγοράς που παραπέμπουν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Μάλιστα αναμένουν δυναμικές παρεμβάσεις από τις δυο αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, τόσο για τα θέματα ενέργειας όσο και ανταγωνισμού, πριν είναι, όπως τονίζουν, αργά.
Να σημειωθεί ότι στα 270,65 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τρίτη 23/11/2021. Μάλιστα, η τιμή σημείωσε άνοδο 5% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας.
Παρέμβαση των Αρχών
Υπενθυμίζεται στις αρχές Νοεμβρίου με μια νέα επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) έκρουσε «καμαπνάκι κινδύνου» θέτοντας θέμα διαφάνειας της αγοράς αλλά και κερδοσκοπικών κινήσεων από προμηθευτές που παράγουν ρεύμα μέσω φυσικού αερίου.
Όπως αναφερόταν στην επιστολή «οι καθετοποιημένοι προμηθευτές, ως παραγωγοί, είναι πλέον αδιάφοροι για την εκτόξευση των τιμών που βιώνουμε όλοι μας στη χονδρεμπορική αγορά, η οποία υπερκαλύπτει το μεταβλητό τους κόστος.
Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ουδόλως επιβαρύνονται από την παρούσα ενεργειακή κρίση.
Από τα στοιχεία, που δημοσιοποιεί η Αρχή σας, προκύπτει ότι η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τις χρηματιστηριακές τιμές εκείνης της περιόδου.
Επίσης θεωρούμε εύλογο οι παραγωγοί μονάδων φ.α συνδυασμένου κύκλου, ως εισαγωγείς ποσοτήτων LNG να έχουν προχωρήσει σε αντιστάθμιση κινδύνου για μεγάλο τουλάχιστο % των αναγκών τους.
Την ίδια στιγμή υπάρχει αντικειμενική δυσκολία για τους μεγάλους καταναλωτές και τους μικρούς προμηθευτές να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την έκρηξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά» αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ που σχεδιάζει να κλιμακώσει τις ενέργειές της τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η κατάσταση στη βιομηχανία και ειδικά στη Μέση Τάση είναι οριακή για πολλές μονάδες.
Κερδοσκοπία
Μάλιστα εκπρόσωποι της βιομηχανίας με αιχμή κινήσεις για εισαγωγές παρόχων ενέργειας υπογραμμίζουν «την κερδοσκοπική πολιτική που ακλουθούν πολλοί σε βάρος των καταναλωτών».
Κάτι, βέβαια που διευκολύνεται, όπως αναφέρουν από τη δομή της αγοράς και τον τρόπο τιμολόγησης στη χονδρεμπορική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν, ότι την περασμένη Πέμπτη, με τιμές πολύ χαμηλότερες από τις ελληνικές στα 170 ευρώ/ Mwh υπήρξαν αγορές φορτίων, που βέβαια μπήκαν με τις ελληνικές πολλαπλάσιες τιμολογήσεις στην ελληνική αγορά.
Επίκειται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες και δημοπρασία από το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι με τιμές έτι πιο χαμηλές, όπου, βέβαια, αναμένεται να μπουν και πάλι Έλληνες καταναλωτές και πάροχοι.
Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας
Στην ίδια κατεύθυνση, για τους κινδύνους για την ελληνική παραγωγική βάση, ήταν και χτες οι τοποθετήσεις παραγόντων της βιομηχανίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες αργά το απόγευμα η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ με θέμα «κόστος ενέργειας και βιομηχανία».
Όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος Δημήτρης Σύρμο: «οι τιμές της ενέργειας παρουσιάζουν μία μίνιμουμ αύξηση 50% έως 70%, ενώ σε μικρομεσαία επιχείρηση ήρθε λογαριασμός 47.000 ευρώ όταν πριν από ένα χρόνο πλήρωνε 19.000 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 150% πάνω».
Επίσης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Γιώργος Ξηρογιάννης ζήτησε τη λήψη βραχυπρόθεσμων δράσεων και σημειώνοντας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας 20% με 30% των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, λόγω του κόστους ρεύματος.
«Η ενεργειακή ασφάλεια ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση που πρέπει να κάνουμε» τόνισε ο κ. Ξηρογιάννης που τόνισε ότι απαιτείται εξορθολογισμός της δομής του ενεργειακού κόστους με αιχμή τα ΥΚΩ, το κόστος διανομής, τη φορολογία της ενέργειας, αλλά κι επιτάχυνση «πράσινων» επενδύσεων.