Απρόβλεπτες χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του φυσικού αερίου κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς ενέργειας στη χώρα, μιλώντας στο energymag.gr.
Επισημαίνουν ότι το μέχρι τώρα ράλι τιμών το Δεκέμβριο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα κόστη παραγωγής ρεύματος τον επόμενο μήνα τον Ιανουάριο του 2022.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες οι τιμές των συμβολαίων στον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF έκλεισαν για τις παραδόσεις Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου με αύξηση +12,5% στα 130,68 ευρώ/MWh και 130,5 ευρώ αντίστοιχα.
Το Μάρτιο, δε, του 2022, πάντως και πάλι τα στοιχεία παραπέμπουν σε κάπως μειωμένες αλλά υψηλές τιμές (άνω των 118 ευρώ, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις με βάση προθεσμιακά συμβόλαια για τον Αύγουστο του 2022, εποχή χαμηλής ζήτησης, παραπέμπουν σε τιμές άνω των70 ευρώ.
Κάτι που σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές ή πιο σωστά οι κατά πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν ήλθαν για να μείνουν.
Τα γεωπολιτικά
Είναι προφανές ότι οι ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες τροφοδοτούν την κούρσα ανόδου.
Παράλληλα, οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Δύσης - Ρωσίας με αιχμή την Ουκρανία αλλά και το «σφίξιμο» του κλοιού με οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ γύρω από τη Ρωσία δημιουργούν ένα εκρηκτικό υπόστρωμα.
Βέβαια οι ανοικτοί δίαυλοι που υπάρχουν (ενδεικτικές οι τελευταίες επαφές Πούτιν – Μακρόν, αλλά και Μητσοτάκη – Μακρόν) αφήνουν κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας ότι τελικά θα υπάρξει ένα συμβιβασμός που θα οδηγήσει και τις τιμές αερίου σε σχετική σταθερότητα.
Εν τω μεταξύ πάντως η Ελληνική οικονομία καλείται να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα.
Με βάση τις προβλέψεις πριν δυο μήνες το συνολικό κόστος από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας προσδιοριζόταν στο 1 δισεκ.
Πλέον είναι προφανές ότι ο λογαριασμός ανεβαίνει με πολλούς παράγοντες της αγοράς να τον τοποθετούν με βάση τις τελευταίες εξελίξεις τουλάχιστον στα 3 δισεκ..
Παρεμβάσεις
Στο μεταξύ ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και τις συνεπαγόμενες ανατιμήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».
Όπως παραδέχτηκε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα είναι οξύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο σημείωσε ότι είναι παροδικό και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει το 5%.
«Η ελληνική πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όταν οξύνεται η κατάσταση, πρέπει να αλλάζουμε τους στόχους και να βοηθάμε περισσότερο. Σχεδιάζουμε πλέγμα παρεμβάσεων για να βοηθήσουμε συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις (υγειονομική και ενεργειακή) που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, η συζήτηση για τον οποίο στη Βουλή ξεκινά σήμερα, σημείωσε ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές. «Αυτό δε σημαίνει ότι η οικονομία δεν έχει μια δυναμική.
Αυτό δε σημαίνει ανάλογα με το πως εξελίσσονται οι κρίσεις, γιατί υπάρχουν κρίσεις και μάλιστα δίδυμες κρίσεις- και στο υγειονομικό πεδίο με μεταλλάξεις και στο πεδίο της ενέργειας- δεν υπάρχουν οι ανάγκες για παρεμβάσεις και αυτές τις κάνουμε και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε όπου κρίνεται απαραίτητο», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε, αν και ο προϋπολογισμός κλείνει με βάση τον σχεδιασμό, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος όταν το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξεως του 7%.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «έπρεπε να βοηθήσουμε την κοινωνία και σωστά πράξαμε, αλλά οι δαπάνες της χώρας είναι αυξημένες σε σχέση με τα έσοδα κατά περίπου 13 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί έπρεπε να στηρίξουμε ως πολιτεία νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την υγειονομική κρίση με 43,4 δισ. ευρώ την τριετία, έπρεπε να τους στηρίξουμε για τις πυρκαγιές με πάνω από 0,5 δισ. ευρώ το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει πάλι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση με πάνω από 1,1 δισ. ευρώ».
Οι τιμές ρεύματος
Στην εγχώρια αγορά πάντως, στα 222,75 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τετάρτη 15/12/2021.
Η τιμή σημείωσε άνοδο 13% σε σχέση με την τιμή της Τρίτης. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 414,65GWh ενισχυμένη 5% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 11,5%, το φυσικό αέριο 32,2% τα υδροηλεκτρικά 15,5% οι εισαγωγές 3,6% και οι ανανεώσιμες 33,7%.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών και η σημαντική συνεισφορά των ΑΠΕ έχει τις τελευταίες μέρες οδηγήσει σε μια σχετική αποκλιμάκωση τις τιμές, που μάλιστα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις ευρωπαϊκές.