Μενού Ροή
Ενεργειακός συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία

Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κάνουν σήμερα άλμα μεγαλύτερο του 14% μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει θερμό επεισόδιο στα σύνορά της.

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή ρίχνει λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων στην ενέργεια με το Bloomberg να κάνει λόγο για σοβαρή απειλή για τη διάθεση φυσικού αερίου και πετρελαίου, ακόμα και για μπλακ άουτ. Μια κλιμάκωση, η οποία έχει τον κίνδυνο να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δυνητικά να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η  Ρωσία είναι η κορυφαία πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη και τη χώρα μας φυσικά, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών.

Άνοδος τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε σήμερα κατά 9,75% στα 228,63 ευρώ η μεγαβατώρα και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 14% στα 88 ευρώ/MWh, που είναι το υψηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 31 Ιανουαρίου και η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11% στα στα 177 ευρώ/MWh.

Το Brent έφτασε μέχρι και στα 96,16 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, βαίνοντας ολοταχώς προς τα 100 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον άνθρακα στην Ευρώπη ανέβηκαν κατά 1,4% στα 115,50 δολάρια/μετρικό τόνο.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη μια ενεργειακή κρίση, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου από το καλοκαίρι, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να βασίζονται στην καύση άνθρακα. Η ήπειρος αντιμετωπίζει επίσης σωρεία πυρηνικών διακοπών στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό πυρηνικών της, με την Electricite de France SA να προειδοποιεί ότι η να προειδοποιεί ότι η παραγωγή φέτος θα μπορούσε να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και θα ξεπεράσει το 7% όταν αρθεί το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο.

Οι εντάσεις έχουν επίσης αναταράξει τις αγορές μετάλλων καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού. Οι τιμές για το νικέλιο και το αλουμίνιο αυξήθηκαν και οι δύο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Το παλλάδιο σημείωσε επίσης άνοδο, καθώς η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 40% της προσφοράς του μετάλλου που χρησιμοποιείται στους καταλυτικούς μετατροπείς. Υπάρχει επίσης φόβος για διακοπές στον εφοδιασμό τροφίμων, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού και περίπου το ένα πέμπτο των πωλήσεων καλαμποκιού.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενέργεια

Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς παρουσίασαν τα σενάρια των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η χώρα μας στην περίπτωση πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. Από την αγορά της ενέργειας συμμετείχαν επίσης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια αντιμετώπισης μια ενεργειακής κρίσης για τη χώρα μας λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στο ουκρανικό μέτωπο, δεδομένου ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών της χώρας.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία, που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος).

Όπως αναφέρουν πηγές, ζητήθηκε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης). Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας