Μενού Ροή
Bloomberg: Ενεργειακή καταιγίδα πάνω από τις αγορές

Η ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο χειροτερεύει κάθε εβδομάδα, αφήνοντας τους επενδυτές με την πρόκληση να αδυνατούν να καταλάβουν πού να βάλουν τα χρήματά τους.

Το εφιαλτικό σενάριο που αναπτύχθηκε φέτος έχει ήδη κατακλύσει τις μετοχές, οι οποίες υπέστησαν ένα εκφυλιστικό πρώτο εξάμηνο. Ένα ράλι το καλοκαίρι βοήθησε στη μείωση των απωλειών, αλλά η επιδείνωση της κρίσης, η οποία φαίνεται να μην έχει τελειώσει, θέτει ένα τεράστιο εμπόδιο για περαιτέρω κέρδη.

Το σπιράλ του τρόμου

Η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις απειλές για την προμήθεια, επηρεάζει τις επιχειρήσεις από την Κίνα έως τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Αυξάνει το κόστος και απειλεί τα περιθώρια κέρδους, ενώ επίσης ρουφάει χρήματα από τις τσέπες των πελατών τους, καταστρέφοντας τη ζήτηση. Και από τους βιομηχανικούς καυστήρες φυσικού αερίου μέχρι τους λιανοπωλητές που βασίζονται στους καταναλωτές με χρήματα για να ξοδέψουν, η ζημιά αποδεικνύεται εκτεταμένη.

Η μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από τα ρωσικά καύσιμα έχει αφήσει τις εταιρείες βαρέων βαρών της, ιδιαίτερα ευάλωτες. Ένα καλάθι μετοχών της Citigroup Inc. που είναι ευαίσθητα σε ένα σοκ φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τις Covestro AG, Thyssenkrupp AG και Siemens AG έχει υποαπέδωση στην ευρύτερη αγορά Stoxx 600 της Ευρώπης φέτος.

Οι γερμανικές βιομηχανίες και τα αποθέματα χημικών λυγίζουν καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη

Καθώς η πίεση εντείνεται, η λιανική μοιάζει με άλλον χαμένο. Στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, δύο μεγάλα ονόματα υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι οι όποιες ανησυχίες είναι βάσιμες. Η Nordstrom Inc. σημείωσε βουτιά 20% μόνο σε μία ημέρα, αφού μείωσε τις προοπτικές πλήρους έτους, ενώ η Macy's Inc. επίσης μείωσε τις προβλέψεις της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δείκτης μετοχών λιανικής έχει υποχωρήσει περίπου 35% μέχρι στιγμής φέτος.

«Η ενεργειακή κρίση φέρνει ένα τεράστιο αριθμό αγνώστων και ανησυχιών στην αγορά», δήλωσε ο Clive Burstow, επικεφαλής παγκόσμιων πόρων της Barings με έδρα το Λονδίνο. «Οι υψηλές τιμές οδηγούν τον πληθωρισμό και ωθούν τη βιομηχανική ικανότητα εκτός λειτουργίας, γεγονός που επιδεινώνει μια ήδη περιορισμένη αλυσίδα εφοδιασμού».

Η άνοδος του πληθωρισμού προκάλεσε επίσης μια επιθετική απάντηση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, οι οποίες αύξησαν τα επιτόκια για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σημείωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να συσφίγγει την πολιτική και αντέκρουσε την ιδέα ότι σύντομα θα αντιστρέψει την πορεία της. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θέλουν να συζητήσουν μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.

«Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές για, ειλικρινά, τα πάντα», δήλωσε ο Ben Powell, επενδυτικός στρατηγός στο BlackRock Investment Institute. Τα κέρδη «μοιάζουν λίγο ταλαντευόμενα τα επόμενα πολλά τρίμηνα», είπε.

Οι ανησυχίες των επενδυτών φάνηκαν στους πιο πρόσφατους αριθμούς ροής από τα δεδομένα της EPFR Global. Τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα έως τις 24 Αυγούστου, με τις αμερικανικές μετοχές να βλέπουν τις πρώτες εξαγορές τους σε τρεις εβδομάδες.

Οι υποβαθμίσεις κερδών στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τις αναβαθμίσεις για 10 συνεχόμενες εβδομάδες

Η ασφυξία της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημαίνει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκεί ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Οι οικονομολόγοι της UBS Group AG λένε ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση και η Morgan Stanley μείωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας πρόκειται να τριπλασιαστούν σχεδόν αυτόν τον χειμώνα, εντείνοντας τη συμπίεση σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός είναι ήδη ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Τα πάνω κάτω

Όμως ο πόνος από τις υψηλότερες τιμές γίνεται αισθητός παντού και οι κυβερνήσεις εξετάζουν δραματικές επιλογές. Η Ιαπωνία σχεδιάζει να επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια και η Γερμανία αναβιώνει παλιές μονάδες με καύση άνθρακα. Το Κοσσυφοπέδιο έχει αρχίσει να κάνει μπλακ άουτ, κάτι που θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες καθώς η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων γίνεται πιο επιτακτική.

Η κατανομή της ισχύος θα επηρεάσει πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών τσιπ που χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή ολοένα και μικρότερων ημιαγωγών.

Η ζημιά έχει ήδη ξεσπάσει σε βιομηχανικές και χημικές επιχειρήσεις. Η Yara International ASA και η Grupa Azoty SA μείωσαν την παραγωγή και η χαμηλότερη προσφορά λιπασμάτων θα μπορούσε να πλήξει τη γεωργία, με επιπτώσεις στο κόστος των τροφίμων. Οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας απειλεί την παραγωγή, ενώ ένα εργοστάσιο της Honda Motor Co. στην Κίνα έχει κλείσει εν μέσω εντολής περιορισμού της χρήσης ενέργειας.

«Οι κυβερνήσεις θα εκτυπώσουν χρήματα για να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν να εκτυπώσουν φυσικό αέριο», δήλωσε η Beata Manthey, στρατηγική αναλυτής παγκόσμιων μετοχών στη Citigroup Inc. , ιδιαίτερα στους τομείς των καταναλωτών, της τεχνολογίας και του λιανικού εμπορίου».

Η αποφυγή παγίδων είναι μόνο η μισή μάχη σε κάθε κρίση και ο εντοπισμός πιθανών νικητών βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των χρηματιστηριακών εμπόρων. Οι πιο προφανείς είναι οι εταιρείες εμπορευμάτων, από παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι ανθρακωρύχους. Στην Ευρώπη, ο ενεργειακός υποδείκτης αυξήθηκε κατά 26% φέτος.

«Αναζητούμε ευκαιρίες αγοράς στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Gary Dugan, διευθύνων σύμβουλος στο Global CIO Office. «Θα μπορούσαμε να δούμε πολύ ισχυρά κέρδη με καλές πληρωμές μερισμάτων που τον καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει μικρότερος κίνδυνος απροσδόκητων φόρων στον κλάδο».

Στροφή στις ΑΠΕ χωρίς υλικά

Οι κυβερνήσεις και ο κόσμος των επιχειρήσεων έχουν στραφεί μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον αγώνα τους να περιορίσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ενισχύοντας τις προοπτικές για τον κλάδο. Αλλά βραχυπρόθεσμα, η επενδυτική υπόθεση είναι πιο σκοτεινή. Η οικοδόμηση χωρητικότητας, η υποδομή και η ενημέρωση του δικτύου για την υποδοχή της πράσινης ενέργειας θα απαιτήσει χρόνο και βιομηχανικό εξοπλισμό όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, ο οποίος είναι επί του παρόντος σε έλλειψη.

Εν τω μεταξύ, για όλους τους καθημερινούς τίτλους που υπογραμμίζουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπό της στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη, τελικά, οι αγοραστές μετοχών θα πρέπει απλώς να αποδεχτούν ότι βρίσκονται σε έναν νέο κόσμο που δεν φεύγει.

«Η ενεργειακή κρίση, πιστεύω ότι η αγορά έχει συμβιβαστεί κάπως με αυτήν», δήλωσε ο Mehvish Ayub, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην State Street Global Advisors. «Ήταν ένα πολύ μεγάλο σοκ στην αρχή του έτους και τώρα αποτελεί βασικό στοιχείο του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στα θεμελιώδη μεγέθη των κερδών των μετοχών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας