Την…άγουσα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα πάρουν σύντομα οι πόροι από τη φορολόγηση των «παλαιών» υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 (πριν τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός αυτόματης ανάκτησής τους από τη χονδρεμπορική αγορά), με το ποσό να εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ. Ο δρόμος ανοίγει καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση (που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας) για την μεθοδολογία υπολογισμού των υπερεσόδων με την οποία παρακάμπτεται το εμπόδιο της πιστοποίησης των απαραίτητων στοιχείων από ορκωτό λογιστή που προβλεπόταν στην αρχική ΚΥΑ και είχε καθυστερήσει τη διαδικασία καταλογισμού, με δεδομένο ότι τα πιστοποιημένα στοιχεία δεν έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Έτσι, όπως είχε γράψει το energymag την προηγούμενη εβδομάδα, η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στον καθορισμό προσωρινής έκτακτης εισφοράς για κάθε παραγωγό στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων που υπολογίζουν και αποστέλλουν άμεσα στον Ρυθμιστή οι υπόχρεοι παραγωγοί, ακόμα και αν τα στοιχεία αυτά δεν έχουν πιστοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει ήδη πάρει από τις εταιρείες τα μη πιστοποιημένα στοιχεία για την περίοδο αναφοράς και σε συνέχεια του πορίσματος για το εξάμηνο Οκτώβριος 2021-Μάρτιο 2022 που δημοσιοποιήθηκε το Μάιο, έχει προχωρήσει στους σχετικούς υπολογισμούς και για το εναπομείναν τρίμηνο Απρίλιος- Ιούνιος 2022. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο καταλογισμός της προσωρινής έκτακτης εισφοράς στις εταιρείες μπορεί να προχωρήσει άμεσα και σε δεύτερο χρόνο η ΡΑΕ θα υπολογίσει την οριστική έκτακτη εισφορά -στη βάση των οριστικών στοιχείων μετά την πιστοποίησή τους από τους ορκωτούς-ώστε να γίνει η τελική εκκαθάριση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι ο καταλογισμός της προσωρινής έκτακτης εισφοράς θα γίνει εγκαίρως, ώστε οι εταιρείες να εγγράψουν τις επιβαρύνσεις στις οικονομικές τους καταστάσεις για τη φετινή χρήση. Οι παραγωγοί θα έχουν τρίμηνη διορία για την καταβολή των σχετικών ποσών, η δε ΡΑΕ θα προχωρήσει στον καθορισμό του οριστικού ποσού έκτακτης εισφοράς, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τελικής εκκαθάρισης. Σύμφωνα με την τροποποιητική ΚΥΑ, τα τελικά πιστοποιημένα στοιχεία θα υποβληθούν στην Αρχή το αργότερο έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Αν η οριστική έκτακτη εισφορά υπερβαίνει την προσωρινή, τότε η εταιρεία θα κληθεί να καταβάλει τη διαφορά. Στην αντίθετη περίπτωση, θα επιστραφεί στον παραγωγό το επιπλέον ποσό που κατέβαλε.
Με τον τρόπο αυτό «ξεμπλοκάρει» ένα σημαντικό κονδύλι που θα έρθει να ενισχύσει την «δύναμη πυρός» του ΤΕΜ που το τελευταίο δίμηνο επωμίζεται σχεδόν εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιδοτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς 10 ευρώ/θερμική Μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν για ηλεκτροπαραγωγή (που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα ετήσια έσοδα 400 εκατ. ευρώ), ενώ υπό επεξεργασία βρίσκεται και η ρύθμιση που θα θεσπίζει τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων και στον κλάδο προμήθειας που έχει εξαγγείλει ο κ. Σκρέκας.
Σημειώνεται τέλος, ότι «αυγατίζουν» και τα έσοδα που καταλήγουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τα έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Και τούτο διότι με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, το ποσοστό των συνολικών εσόδων για το 2022 που θα διοχετευθεί στο ΤΕΜ αυξάνεται στο 77,2% από 74,90% που ήταν προηγουμένως. Με δεδομένες τις εκτιμήσεις ότι τα συνολικά έσοδα της Ελλάδας από το χρηματιστήριο ρύπων για φέτος θα ξεπεράσουν το 1,3 δις. ευρώ και η αύξηση του μεριδίου του ΤΕΜ «μεταφράζεται» σε επιπλέον έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.