Μενού Ροή
«Γκάζι» από το ΥΠΕΝ για την άντληση πόρων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης - Πήρε ΦΕΚ το χαράτσι στο φυσικό αέριο

«Γκάζι» έχει πατήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εφαρμογή του σχεδιασμού για άντληση νέων πόρων που θα ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με δεδομένη την πρόθεση τις κυβέρνησης να συνεχίσει μεν να στηρίζει τους καταναλωτές όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, με τη μικρότερη δυνατή συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού δε.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του τέλους των 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο ονομάζεται ΕΕΦΑ (Ειδική Εισφορά Φυσικού Αερίου). Με την απόφαση τροποποιείται η ΚΥΑ για την μεθοδολογία υπολογισμού του μηνιαίου πλαφόν ανά τεχνολογία στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων στην χονδρεμπορική αγορά. Το ΕΕΦΑ συνυπολογίζεται ως μια ακόμη παράμετρος του λειτουργικού κόστους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της μηνιαίας αποζημίωσης για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η εισφορά  περιορίζει εμμέσως τα κέρδη των μονάδων, αφού ενσωματώνεται στο κόστος.

Η ένταξη της εισφοράς στο  πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου σημαίνει επίσης ότι το κράτος θα εισπράττει 10 ευρώ από κάθε μεγαβατώρα, ανεξάρτητα από το ύψος των προσφορών των μονάδων. Παράλληλα, η αλλαγή του αλγορίθμου για τις μονάδες φυσικού αερίου -με την προσθήκη ενός ακόμα παράγοντα κόστους- «μεταφράζεται» σε αύξηση της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς , ευνοώντας τις εισαγωγές ρεύματος.  Σε κάθε περίπτωση,  η δημοσίευση της ΚΥΑ σημαίνει ότι από τις αρχές του μήνα το ΕΕΦΑ εισπράττεται κανονικά,  με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για ετήσια έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ εξέφρασε επισήμως την αντίθεσή του στο μέτρο την περασμένη εβδομάδα,  σχολιάζοντας ότι θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις της χώρας παλεύουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές».

Ανάκτηση υπερεσόδων και στην προμήθεια

Επόμενη «πίστα» στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ είναι ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων και στην προμήθεια, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να αναμένεται -μέσω τροπολογίας- την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Επισήμως οι εταιρείες προμήθειας περιμένουν τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για να τοποθετηθούν, σε ανεπίσημες τοποθετήσεις τους όμως στελέχη διατυπώνουν έντονο προβληματισμό,  παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι ο μαθηματικός τύπος για την μηνιαία «εύλογη τιμή προμήθειας»  δεν λαμβάνει υπόψη τις πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) των προμηθευτών και γενικότερα το ότι τα εργαλεία που διαθέτουν οι εταιρείες για να διαχειριστούν τους κινδύνους είναι περιορισμένα, καθώς η αγορά PPA παραμένει «δυσπρόσιτη» ενώ η προθεσμιακή αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΕ) χαρακτηρίζεται από περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος προμήθειας ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει πιέσεις στη ρευστότητά του λόγω καθυστερήσεων στην καταβολή των μηνιαίων επιδοτήσεων, όπως προκύπτει και από την επιστολή του Ελληνικού  Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) προς το ΥΠΕΝ. «Λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο των κρατικών επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά το Σεπτέμβριο, όσο και το γεγονός ότι η καταβολή των αναλογούντων κονδυλίων πραγματοποιήθηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, γίνεται αντιληπτό ότι οι προμηθευτές, οι οποίοι προχώρησαν στην προσήκουσα πίστωση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης του Σεπτεμβρίου, κλήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να καλύψουν εξ ολοκλήρου μέσω ιδίων κεφαλαίων, υψηλές χρηματοοικονομικές απαιτήσεις -σε όρους ρευστότητας- για τη χορήγηση των κρατικών επιδοτήσεων κατά τον εν λόγω μήνα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.  Τονίζεται ακόμα ότι «Σημαντικές απαιτήσεις, σε όρους ρευστότητας, έχουν ανακύψει και εξαιτίας της μη καταβολής στους προμηθευτές, έως σήμερα, οποιουδήποτε ποσού για τις πρόσθετες επιδοτήσεις μη οικιακών καταναλωτών με αγροτικές παροχές, παροχές μικρής ισχύος (έως και 35kVA) και αρτοποιεία, από την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω μέτρου τον Απρίλιο του 2022».  Για το θέμα αυτό έχει δοθεί το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ,  όμως η καταβολή του ποσού έχει καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων.  Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΣΠΕΝ ζητά την ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για προκαταβολή ποσοστού των επιδοτήσεων στις εταιρείες, προκειμένου να  ενισχυθεί η ρευστότητά τους στην παρούσα φάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας