Μενού Ροή
Η πυρηνική ενέργεια μπαίνει στο ενεργειακό κοκτέιλ της Ιταλίας

Η επένδυση στην πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για την Ιταλία προκειμένου να επιδιώξει τους ενεργειακούς της στόχους και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κυριαρχία, δήλωσε ο ακροδεξιός βουλευτής Λούκα Τοκαλίνι (Lega/ID).

Η Ιταλία θέλει να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό της μείγμα, παράλληλα με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις συνεργασίες που έχει συνάψει με χώρες της Βόρειας Αφρικής για την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Εκτός του ότι είναι καθαρή και ασφαλής, η επένδυση στην πυρηνική ενέργεια είναι εξαιρετικά απαραίτητη για την επιδίωξη των στρατηγικών στόχων της ιταλικής αλλά και της ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας» δήλωσε ο βουλευτής Λούκα Τοκαλίνι (Lega/ID) στη EURACTIV.

Τα κεντροδεξιά κόμματα της κυβέρνησης – Fratelli d’Italia (ECR), Lega (ID) και Forza Italia (EPP) – είχαν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια στο προεκλογικό πρόγραμμα με το οποίο κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022.

Τη στρατηγική αυτή συμμερίζονται επίσης τα κόμματα του κέντρου, όπως το Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και το Azione του πρώην υπουργού Οικονομίας Κάρλο Καλέντα, σχηματίζοντας τον συνασπισμό του «τρίτου πόλου».

Πριν από λίγες ημέρες, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πρόταση της πλειοψηφίας σχετικά με τις ενεργειακές πρωτοβουλίες για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας, ιδίως όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια.

Η πρόταση δεσμεύει την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία απαλλαγής της Ιταλίας από τον άνθρακα και να αξιολογήσει την ευκαιρία να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στο εθνικό ενεργειακό μείγμα «ως εναλλακτική και καθαρή πηγή παραγωγής ενέργειας».

Για να καλύψει την εθνική ανάγκη για καθαρή ενέργεια, η κυβέρνηση πρέπει επίσης να εντοπίσει εδάφη «εκτός Ιταλίας» όπου παράγεται πυρηνική ενέργεια, ώστε να συνάψει διεθνείς συμφωνίες και συνεργασίες για να εγγυηθεί τις εισαγωγές.

«Η πυρηνική ενέργεια τέταρτης γενιάς είναι τόσο ασφαλής όσο και καθαρή», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Γκιλμπέρτο Πιτσέτο Φρατίν.

«Θα το συζητήσουμε τώρα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και θα εξετάσουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, πώς θα την εντάξουμε στο εθνικό ενεργειακό μείγμα για τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να επιτύχουμε, και με τη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας, τους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τον τελικό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Ιταλία συμμετείχε ως παρατηρητής σε συνάντηση για την πυρηνική ενέργεια που διοργάνωσε η Γαλλία στο περιθώριο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Τον προηγούμενο μήνα, έντεκα ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της «Πυρηνικής Συμμαχίας», στην οποία πρωτοστατεί η Γαλλία.

Η Γερμανία δεν συμμετέχει στη συμμαχία, καθώς έχει επιλέξει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο. Οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας έκλεισαν στις 15 Απριλίου, παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων πολιτικών, επιστημόνων του κλίματος και κορυφαίων ερευνητών.

Σύμφωνα με τον Τοκαλίνι, η κυβέρνηση Σολτς «επιλέγει να ακούει τις πράσινες ιδεολογικές σειρήνες των Πρασίνων, δείχνοντας ελάχιστο ρεαλισμό».

Αντιθέτως, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της σημερινής πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι «θα συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά τραπέζια με στόχο την υπεράσπιση της Ιταλίας και της υπεροχής της στους τομείς της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε ο Τοκαλίνι.

Το δημοψήφισμα του 1987 που οδήγησε στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία δεν εισάγει καμία απαγόρευση ούτε απαιτεί την επανάληψη δημοψηφίσματος για να προχωρήσει η κατασκευή πυρηνικών σταθμών. Αρκεί ένας συνηθισμένος νόμος που περιγράφει ένα εθνικό ενεργειακό σχέδιο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας