Με “προσαρμογές” στην εμπειρία και τα δεδομένα από τον πρώτο κύκλο διαγωνιστικής διαδικασίας για τις μονάδες αποθήκευσης αναμένεται να είναι οι επόμενοι. Έτσι, με δεδομένο το στόχο για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των μπαταριών σε επίπεδο πάνω από 1.000 MW, όπως μέχρι τώρα προβλέπεται, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας εξετάζει πιθανή μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης για την εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο 8ο Συμπόσιο της ΗΑΕΕ η υφυπουργός αρμόδια για θέματα ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου παρέπεμψε σε μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης για τους δυο επόμενους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αργής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για την εγκατάσταση μπαταριών.
Όπως είπε «εξασφαλίσαμε 200 εκατ. ευρώ αρχικά για να επιδοτήσουμε μπαταρίες 1000 MW. Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε τον Αύγουστο με επιτυχία και προσφορές 3,3 GW, έναντι στόχου 400 MW. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι άλλοι δύο διαγωνισμοί για 300+400 MW, οι οποίοι θα λάβουν χώρα έως τα τέλη του έτους. Μελετήσαμε τα αποτελέσματα του πρώτου και θεωρούμε ότι αν χαμηλώσουμε τη στήριξη, θα αυξήσουμε την ισχύ».
Να σημειωθεί ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών, που μάλιστα οδήγησε στον προηγούμενο διαγωνισμό σε “μεγάλο χτύπημα τιμών οδηγώντας τις “ταρίφες” χαμηλά, ενδεχομένως και κάτω του κόστους. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό για την επενδυτική ενίσχυση που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ με αποτέλεσμα για τα προσφερόμενα 400 MW, να υποβληθούν προτάσεις 3,3GW., Η μεσοσταθμική τιμή της ταρίφας που προσφέρθηκε διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ/MWh/έτος, από 115.000 ευρώ/MW/έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης. Πάντως με βάση την κ. Σδούκου τα επόμενα στάδια των διαγωνισμών θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών και θα διενεργηθούν εντός του έτους.
Πάντως με δεδομένη και την προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων, που ισχύει οριζόντια για την κυβέρνηση, εκτιμάται, ότι η μείωση στην επενδυτική ενίσχυση, από τα 200.000 ευρώ/MW που ήταν στον πρώτο διαγωνισμό, θα δώσει “χώρο” για άλλες κινήσεις και για έργα, αλλά και βέβαια θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό τιμών.
Παράλληλα. Το ΥΠΕΝ εξετάζει επίσης κίνητρα ώστε υφιστάμενοι σταθμοί ΑΠΕ να προσθέσουν μπαταρίες, ενώ στοχεύει να αυξήσει από τα 200MWστα 1.000 MW τα ενισχυόμενα έργα ΑΠΕ που περιλαμβάνουν αποθήκευση.
Γενικότερα η υφυπουργός μιλώντας στο εν λόγω συνέδριο σε σχέση με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών είπε οτυο καταφέρνουν να συγκρατούν ακόμα και να ρίχνουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκαν οι εγκαταστάσεις από 5,7 GW το 2019 σε σχεδόν 11 GW σήμερα. «Υπάρχουν έργα 16 GW που κατασκευάζονται και άλλα 37 GW που αναμένουν όρους σύνδεσης. Το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει ΑΠΕ 23 GW έως το 2030 και διείσδυση στην ηλεκτροπαραγωγή 80%. H νέα πρόκληση είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυα, αλλά και νέα εργαλεία, όπως συστήματα αποθήκευσης για να είναι σταθερό το σύστημα.
Τέλος, σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες η νομοθεσία προβλέπει ότι θα διεξαχθούν τρεις εντός του 2023- με τον έναν από αυτούς να αφορά έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης- προκειμένου να προλάβουν οι σταθμοί που θα προκριθούν να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο έχουν δεσμευτεί τα 200 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των διαγωνισμών.