Μενού Ροή
Μέχρι και Eastmed ξεπαγώνει η επίθεση της Χαμάς - Τα βήματα του Euroasia και οι Ισραηλινοί - Προετοιμάζονται Ουκρανία και Μολδαβία για "ελληνικό" φυσικό αέριο και ένα ευχαριστώ στον Κασσελάκη..

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Αλλάζουν τα πάντα και ενεργειακά μετά την επίθεση της Χαμάς
  • Σύγκρουση Ισραήλ -Χαμάς
  • Τα επόμενα βήματα μετά την εξαγορά του Euroasia και οι Ισραηλινοι
  • Αναζητούνται νέοι «παίχτες» με λεφτά..
  • ΑΔΜΗΕ σε μια εβδομάδα..
  • Οι υπερατλαντικές επαφές του Γιώργου Στάσση
  • Γενέθλια  στις «Πλόες» για τα 5 χρόνια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας
  • «Eπιδοτήσεις γιοκ»
  • Δωράκι για το «ελληνικό» αέριο προς Ουκρανία
  • Ο Κασσελάκης διαβάζει energymag..

Αλλάζουν τα πάντα και ενεργειακά μετά την επίθεση της Χαμάς

Για τις "νέες ισορροπίες στα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο" και την πρόταση Ερντογάν για έναν αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη είχαμε αρχίσει να συζητάμε την προηγούμενη εβδομάδα. Προφανώς τελειώνει πλήρως αυτή η λύση μετά τον πόλεμο που μόλις ξεκίνησε, καθώς η Τουρκία χρεώνεται έστω και διακριτικά μάλλον στην πλευρά της Χαμάς. Πλέον επανέρχονται όλα τα υπόλοιπα σενάρια για την πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής, γεγονός που ενισχύει τόσο το καλώδιο του Euroasia όσο ακόμα και την αναθέρμανση του Eastmed..

Σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Έρχεται νέο πετρελαϊκό σοκ, 50 χρόνια μετά την κρίση του 1973; Ορισμένοι βλέπουν ιρανική επιρροή πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς και το ενδιαφέρον της Τεχεράνης να υπονομεύσει τους διπλωματικούς στόχους της περιφερειακής ανταγωνίστριάς της, Σαουδικής Αραβίας. Αυτό που όλοι περιμένουν είναι να δουν αν το Τελ Αβίβ θα εγκαλέσει δημοσίως την Τεχεράνη για τις επιθέσεις της Χαμάς – κάτι που θα σήμαινε αυτομάτως διεύρυνση της σύγκρουσης. Ένας πόλεμος που θα επεκτεινόταν πέρα των συνόρων του Ισραήλ σίγουρα θα πυροδοτούσε ισχυρούς τριγμούς στις αγορές διεθνώς και ενδεχομένως και ένα νέο ενεργειακό σοκ.  Ο αρθογράφος του Bloomberg Javier Blas σχολίασε πως παρά τις ομοιότητες με το 1973, η ιστορία πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί για την αγορά πετρελαίου. Είναι δύσκολο να δούμε την επιβολή εμπάργκο από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου και τον τριπλασιασμό των τιμών όπως συνέβη τότε. Το γεγονός ότι δεν περιμένουμε, ωστόσο, ένα τόσο ισχυρό σοκ, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αύξηση των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Τα επόμενα βήματα μετά την εξαγορά του Euroasia και οι Ισραηλινοι

Το πρώτο βήμα έγινε, όμως απομένουν ακόμη πολλά. Η συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με την Euroasia Interconnector για την εξαγορά της απο τον Έλληνα διαχειριστή κατά 100% και την ανάληψη από αυτόν της υλοποίησης του έργου "ξεκλειδώνει" μια σειρά από κινήσεις. Η πρώτη αφορά την απόφαση για είσοδο στο έργο και άλλων επενδυτών, με πρώτους τους ισραηλινούς. Με μεγάλο ερωτηματικό πλέον πόσο θα επηρεάσει την κατάσταση ο πόλεμος που μόλις ξεκίνησε στην περιοχή. "Κάθε πράγμα στην ώρα του", όπως λενε με νόημα άνθρωποι κοντά στις εξελίξεις. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι σύντομα μπορεί να έχουμε νέα και από αυτό το μέτωπο.

Αναζητούνται νέοι «παίχτες» με λεφτά..

Εδώ και καιρό ο Έλληνας διαχειριστής είχε έρθει σε συμφωνία με ισραηλινό fund- δίχως να γίνει γνωστό το όνομά του - για την συμμετοχή στο project με ποσοστό (33%). Η συμφωνία παραμένει σε ισχύ, λένε οι ίδιες πηγές. Ακόμη όμως κι αυτό, αρκεί για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του έργου; Οχι, εκτός και αν οι Ισραηλινοί μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο με περισσότερα κεφάλαια απ ότι αρχικά σχεδιάζονταν. Θυμίζουμε εδώ τι είχε πει πρόσφατα ο υπ. Ενέργειας της Κύπρου Γ. Παπαναστασιου. Τυχόν είσοδο του ισραηλινού fund στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με 33%, θα συνεισέφερε γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Για ένα όμως έργο της εμβέλειας του Euroasia, το οποίο μετά την αύξηση των πρώτων υλών, έχει δει τον προϋπολογισμό του να εκτινάσσεται στα 1,9 δισ (από 1,57 δισ πριν), τα 100 εκατ ευρώ, δεν είναι παρά ψίχουλα. «Τα 100 εκατ. δεν αρκούν για να δώσουν τις λύσεις», είχε πει ο Παπαναστασίου. Διότι αθροίζοντας κανείς τα 657 εκατ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το Connecting Europe Facility, τα 100 εκατ από το κυπριακό Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατ του ισραηλινού fund, υπολείπονται ακόμη 1,1 δισ. Τα δυνητικά διαθέσιμα κεφάλαια ανέρχονται σε 857 εκατ ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του καλωδίου φτάνει πλέον μια ανάσα από τα 2 δισ ευρω. Από κάπου πρέπει να βρεθούν επιπλέον πόροι, χωρίς ακόμη να διευκρινίζεται από που. Εκτός κι αν πέραν των συγκεκριμένων ισραηλινών επενδυτών, εμφανιστούν και αλλοι...

ΑΔΜΗΕ σε μια εβδομάδα..

Απλά ανακεφαλαιώνουμε τι έγινε στον ΑΔΜΗΕ σε μια μόλις εβδομάδα:

- Συμφωνία ΑΔΜΗΕ με Σαουδική Αραβία για ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών

- Στο 10ετές πλάνο του ENTSO-E η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας.

- Ο ΑΔΜΗΕ νέος φορέας υλοποίησης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Και πολλές παράλληλες μικρότερες ειδήσεις. Σαν πλάνο ενίσχυσης της ελκυστικότητας της μετοχής ακούγεται στα αυτιά μου..

Οι υπερατλαντικές επαφές του Γιώργου Στάσση

Στην Ουάσιγκτον μετέβη την εβδομάδα που πέρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, για να συμμετάσχει -και με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος του ΔΣ της Eurelectric- στο International Electricity Summit, θεσμό που έκλεισε φέτος 30 χρόνια ζωής και συγκεντρώνει Διευθύνοντες Συμβούλους από τους μεγαλύτερους ομίλους ηλεκτρισμού από την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Το συμπέρασμα που έβγαλε ο κ. Στάσσης -όπως έγραψε στο LinkedIn- είναι ότι «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο για επιτύχουμε γρήγορη απανθρακοποίηση και εξηλεκτρισμό των οικονομιών μας είναι παρόμοια ! «Προσιτές τιμές, η ασφάλεια εφοδιασμού, οι εφοδιαστικές αλυσίδες πρώτων υλών και εξοπλισμού και οι νέες τεχνολογίες ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν».

Γενέθλια  στις «Πλόες» για τα 5 χρόνια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Πέντε χρόνια ζωής έκλεισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας που προέκυψε από τη διάσπαση το 2018 του πρώην ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στο ΕΧΕ (που ανέλαβε τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών στο πλαίσιο του Target Model) και στον ΔΑΠΕΕΠ που ανέλαβε την αγορά των ΑΠΕ και των Εγγυήσεων Προέλευσης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Αλεξ Παπαγεωργίου τίμησε την επέτειο το βράδυ της Πέμπτης με μια λαμπρή εκδήλωση -στις «Πλόες»  -,παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του Γενικού Γραμματέα Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και πλείστων εκπροσώπων της ενεργειακής αγοράς. Το «κλου» της εκδήλωσης ήταν τα αποκαλυπτήρια της νέας σύγχρονης εταιρικής ταυτότητας του EnEX που σηματοδοτεί έτσι το πέρασμά του στη νέα εποχή

«Eπιδοτήσεις γιοκ»

Πιο ξεκάθαρος δεν μπορούσε να ήταν ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θοδωρής Σκυλακάκης: «Επιδοτήσεις γιοκ» από το νέο έτος είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επαναλαμβάνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το μοντέλο της στοχευμένης στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά -συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακά ευάλωτων αλλά και των πολύτεκνων οικογενειών-, που κατά πληροφορίες θα «περνά» από την αναδιάρθρωση των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (ΚΟΤ). Το δεύτερο σκέλος του «ενεργειακού πακέτου» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σκυλακάκης θα αφορά την πάταξη του «ενεργειακού τουρισμού» μέσα από την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, ένα θέμα για το οποίο το θερμόμετρο έχει ανέβει στην αγορά προμήθειας το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως οι πάροχοι να έχουν συμπήξει ενιαίο μέτωπο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες

Δωράκι για το «ελληνικό» αέριο προς Ουκρανία

Το σχέδιο του ομίλου Κοπελούζου να φτιαχτεί και ένα δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη που να μεταφέρει σχεδόν αποκλειστικά φυσικό αέριο προς την Ουκρανία, μετά τον πόλεμο, είναι γνωστό. Αυτό που τώρα μαθαίνουμε είναι ότι οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να ενισχύσουν την ελκυστικότητα του συγκεκριμένου αγωγού, δηλαδή με αντίστροφή ροή του παλιού αγωγού που έφερνε φυσικό αέριο στην Βαλκανική. Ήδη Μολδαβία και Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για να αυξήσουν την ελκυστικότητα του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας-Ουκρανίας. Έκπτωση 100% θα εφαρμοστεί για το τιμολόγιο εισόδου και εξόδου σε δύο από τα τέσσερα σημεία διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και στην Ουκρανία, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής για Έκτακτες καταστάσεις, που εγκρίθηκαν την περασμένη  Τετάρτη. Η έκπτωση θα ισχύει για χρήστες του συστήματος που μεταφέρουν φυσικό αέριο σε αποθήκες αποθήκευσης στην Ουκρανία. Η Μολδαβική Energocom χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον «κάθετο διάδρομο» μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας-Ουκρανίας και απέδειξε την τεχνική και οικονομική του σκοπιμότητα. Το πιο περίπλοκο μέρος αυτής της διαδρομής αφορά τα πολλαπλά σημεία εισόδου-εξόδου μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, τα οποία μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της διαδρομής, τόσο από υλικοτεχνική όσο και από εμπορική άποψη. Μολδαβία και Ουκρανία ήδη προσπαθούν να απλοποιήσουν αυτή τη διαδρομή.

Ο Κασσελάκης διαβάζει energymag..

Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι το μόνο μέσο ενημέρωσης που ασχολήθηκε με τις απόψεις προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για την ΔΕΗ ήταν το energymag. Μετά την δήλωση της προηγούμενης εβδομάδας περί ανάγκης ανοίγματος της αγοράς ενέργειας που προφανώς πήγαινε κόντρα στην πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποίηση της ΔΕΗ και ελέγχου της αγοράς από αυτήν, ο πρόεδρος επανήλθε μετά τα δημοσιεύματα του energymag που το παρατηρούσε τασσόμενος και αυτός υπέρ της κρατικοποίησης. "Βέρος" καπιταλιστής που δείχνει σημάδια προσαρμογής στις κρατικίστικες απόψεις ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε Στέφανε..

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας