Σήμερα το μεσημέρι «σηκώνεται η αυλαία» του ελληνικού περιπτέρου στην COP 28, με τα εγκαίνιά του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ντουμπάι. Η παρουσία της χώρας μας στην φετινή COP θα είναι έντονη, με έντονο ενεργειακό χρώμα -και παρουσίαση όλων των βασικών πτυχών της ενεργειακής πολιτικής και δη αυτών που βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, οι μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η αποθήκευση ενέργειας, οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα κλπ.
Το πρώτο ελληνικό ενεργειακό event στην COP -που θα λάβει χώρα στις 14.30 ώρα Ελλάδας (το Ντουμπάι είναι δυο ώρες μπροστά) είναι τα αποκαλυπτήρια του επόμενου ελληνικού νησιού που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία Gr-Eco Islands (μετά την Αστυπάλαια που ήταν ο «πιλότος» του project και η Χάλκη που ακολούθησε) και θα δεχθεί δέσμη παρεμβάσεων, ώστε να γίνει πράσινο, έξυπνο, βιώσιμο και ψηφιακό. Καθώς το Gr-Eco Islands έχει «χτιστεί» στη βάση συνεργασιών και μάλιστα με διεθνείς εταίρους (στην περίπτωση της Αστυπάλαιας συνέπραξε η Volkswagen, στην περίπτωση της Χάλκης κοινοπραξία γαλλικών εταιρειών με επικεφαλής τις Vinci και Akuo Energy), εδώ τη σκυτάλη θα πάρει η εταιρεία-κολοσσός των Εμιράτων Masdar (που έχει ήδη παρουσία στην εγχώρια αγορά μέσω της συνεργασίας της με την Motor Oil για τα Υπεράκτια Αιολικά, ενώ δραστηριοποιείται και στον κλάδο των ΑΠΕ), η οποία θα υπογράψει συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χρηματοδότηση μέρους των δράσεων που θα γίνουν στο νησί, η ταυτότητα του οποίου θα αποκαλυφθεί σήμερα.
Το πρόγραμμα
Το μενού της 2ας Δεκεμβρίου έχει κυρίως εκδηλώσεις με θεματικές που άπτονται περιβαλλοντικών θεμάτων. Η ενέργεια επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο στις 3 Δεκεμβρίου, με ειδική εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα -που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος μετά την αποκάλυψη του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης-. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ για το «πρασίνισμα» των υποδομών φυσικού αερίου ώστε να μπορούν να υποδεχθούν υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια που θα πρωταγωνιστήσουν στην ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια η ατζέντα προβλέπει την παρουσίαση της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία λίγες ημέρες πριν πήρε το εισιτήριο για τη λίστα των έργων PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη σκυτάλη θα πάρει η παρουσίαση των υδροηλεκτρικών και της αντλησιοταμίευσης και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην αποθήκευση ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση, σε ειδική εκδήλωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Την επόμενη ημέρα (4 Δεκεμβρίου) στο προσκήνιο θα βρεθούν οι «πράσινες» ηλεκτρικές γέφυρες που σχεδιάζει και υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, με την παρουσίαση όλων των μεγάλων project που έχει δρομολογήσει στην παρούσα φάση, από τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έως τον Greek Aegean Interconnector. Υπάρχει επίσης ειδική εκδήλωση για το East Med Gas Forum, καθώς και για την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών όπως η δέσμευση άνθρακα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.
Την «Ημέρα της Ενέργειας» στην COP (5 Δεκεμβρίου) ξεχωρίζει η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ της καθαρής ενέργειας και της βιομηχανίας, δηλαδή η συζήτηση μεταξύ του Διευθύνοντα Συμβούλου της ισπανικής Iberdrola (leader των ΑΠΕ) Ignacio Galan και του επικεφαλής της τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ (και προέδρου του ΣΕΒ) Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, με συντονίστρια την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Ακολουθεί η εκδήλωση του ΣΕΒ για το πώς θα πρασινίσει η βιομηχανία και η παρουσίαση ειδικής μελέτης για το πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού πακέτου Fit for 55 και της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας για οικονομία μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος το 2050, που φέρει τη σφραγίδα του καθηγητή του ΕΜΠ και δημάρχου της Αθήνας εν αναμονή Χάρη Δούκα.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η εκδήλωση που αποσκοπεί στο να χτίσει γέφυρες διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Μέση Ανατολής για μεγάλα projects υποδομών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Αλλαγής της Γερμανίας Stefan Wenzel, της κ. Σδούκου, της Γενικής Διευθύντριας της DG Energy Ditte Juul Jorgensen, των επικεφαλής των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ κ.κ. Μάνου Μανουσάκη και Maria Rita Galli και αξιωματούχων από χώρες της Μέσης Ανατολής.