Αναμένει περαιτέρω ένταση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ρεύματος το επόμενο διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με βάση όσα είπε το πρωί της Δευτέρας στην ενημερωτική ζώνη του Open TV.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών επέλεξαν το «πράσινο τιμολόγιο», ενώ ερωτηθείς πιο επέλεξε ο ίδιος, απάντησε ότι προς ώρας παραμένει στο πράσινο, αν και σημείωσε ότι έχει πέσει σε “τιμολόγιο” με ακριβό προμηθευτή. Έστειλε, δε, το μήνυμα τονίζοντας ότι περιμένει να δει τι θα κάνει σε σχέση με τις τιμές του το επόμενο διάστημα για να παραμείνει ή όχι. Είπε, δε, ότι η ΔΕΗ προσφέρει το πιο φτηνό πράσινο τιμολόγιο με τιμή από 13,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Σκυλακάκης “φωτογράφισε” και ποια εταιρεία έχει στο σπίτι του αλλά είναι ακριβή. “Είναι και αυτή με κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της σχήμα” είπε με νόημα ο κ. Σκυλακάκης.
Να σημειωθεί ότι θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που ελέγχεται από το κράτος και τον Όμιλο της HELENiQ ENERGY (HE) είναι η εταιρεία Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που έχει τιμή στο πράσινο τιμολόγιο στα 14,2 λεπτά με έκπτωση συνέπειας με πάγιο στα 5 ευρώ και βέβαια η Elpedison θυγατρική της ΗΕ με τιμή πρασίνου τιμολογίου στα 17,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ. Βέβαια , όπως φαίνεται από τη λίστα που έχει αναρτηθεί στον ειδικό ιστότοπο της ΡΑΕΕΥ, η τιμή της Φυσικό Αέριο είναι μεν υψηλότερη από την άλλη “κρατική” εταρεία ΔΕΗ, εάν μιλάμε για καταναλώσεις κάτω των 500 κιλοβατωρών, και τις ιδιωτικές Ελιν, ΗΡΩΝ, Protergia, και NRG, αλλά είναι πιο κάτω από τις επίσης ιδιωτικές, Volterra, Volton, Zenith, OTE Estate και βέβαια την με κρατική συμμετοχή , Elpedison.
Πάντως ο κ. Σκυλακάκης φάνηκε καθησυχαστικός για την πορεία της αγοράς, παρά το ότι βέβαια σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές παραμένουν ψηλά. Με βάση τον υπουργό ΠΕΝ η Ελλάδα έχει μονόδρομο την επέκταση των ΑΠΕ και των δικτύων, ώστε να στήσει αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια, καθώς έχει υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο εθνικό μείγμα παραγωγής ρεύματος, λιγνιτική παραγωγή με μεγάλες επιβαρύνσεις σε δικαιώματα διοξειδίου άνθρακα, λόγω της χαμηλού θερμοδυναμικού δείκτη των εγχώριων κοιτασμάτων, αλλά και αποτελεί “νησίδα” απομακρυσμένη από τα μεγάλα δίκτυα διανομής, παρά την πρόοδο που έχει γίνει, όπως πχ με την αναβάθμιση της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και έτσι δεν μπορεί αρκούντως να εξισορροπήσει τιμές με αθρόες εισαγωγές, όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες έξω.
Σε σχέση, δε, με το φυσικό αέριο δε θέλησε να κάνει προβλέψεις για τις τιμές αν και γενικά ήταν καθησυχαστικός. Αποσαφήνισε, δε, ότι “πολύχρωμα τιμολόγια” δε θα υπάρξουν στο φυσικό αέριο μια και είναι μια αγορά με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, λιγότερο σύνθετη από αυτήν του ηλεκτρισμού, όπου οι τιμές διαμορφώνονται ανά ώρα.
Οι τιμές
Πάντως, σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κρατήθηκε η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, λόγω των ΑΠΕ. Ωστόσο, για σήμερα υπάρχει αύξηση λόγω καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, για σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 96,60 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 40,56 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 130,10 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 12,77% σε σχέση με χθες, Κυριακή, που η τιμή είχε διολισθήσει στα 85,66 ευρώ/MWh. Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ διατηρούν την πρώτη θέση με 43,37%, το φυσικό αέριο ακολουθεί με 38,06% και έπονται οι εισαγωγές με 8,36%, τα υδροηλεκτρικά με 6,06% και ο λιγνίτης με 2,49%.
Αντίστοιχα, υψηλή ήταν η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ήταν απόλυτη, με ποσοστό 63,42%, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στο 18,85%, τις εισαγωγές στο 10,17%, τα υδροηλεκτρικά στο 5,68% και τον λιγνίτη στο 0,23%.
Το ίδιο περίπου σκηνικό υπήρξε και το Σάββατο, όπου η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 87,96 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 10,44% σε σχέση με την Παρασκευή, που ήταν στα 98,21 ευρώ/MWh. Και το Σάββατο οι ΑΠΕ κυριάρχησαν στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστό 57,28%, ενώ ακολουθούσε το φυσικό αέριο με 24,38%, οι εισαγωγές με 10,24%, τα υδροηλεκτρικά με 5,72% και ο λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμμετοχή της τάξης του 0,23%.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Στο μεταξύ σήμερα Δευτέρα καταγράφεται αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, σε ποσοστό άνω του 5% στον κόμβο TTF, μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών, που σε εβδομαδιαία βάση είναι σε ποσοστό άνω του +6%.. Η τιμή, σήμερα, κινείται και πάλι κάτω από τα 33 ευρώ/MWh, μετά το χαμηλό διετίας πέριξ των 32 ευρώ/MWh, Την Παρασκευή τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο έκλεισαν στα 34,3 ευρώ/MWh, ενώ τα συμβόλαια για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έκλεισαν στο ίδιο επίπεδο των 34,3 ευρώ και 34,06 ευρώ/MWh.
Ο βασικός λόγος για αυτήν την ανοδική κίνηση του φυσικού αερίου τις προηγούμενες μέρες ήταν η επέλαση του ψύχους στην Ευρώπη, μετά από μια μεγάλη περίοδο ήπιων καιρικών συνθηκών, αλλά και η αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα.