Μενού Ροή
sdoukou
Σήμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων στο τετ-α-τετ Σδουκου-Ardill (Exxonmobil) - Όλα όσα έγιναν στην Αίγυπτο

Η ανάπτυξη των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες -με έμφαση σε αυτά που πιθανόν να «κρύβουν τα δυο οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης- και οι περιφερειακές συνεργασίες που μπορούν να διευκολύνουν αυτόν τον στρατηγικό στόχο βρέθηκαν στο επίκεντρο των υψηλών επαφών που πραγματοποίησε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο Κάιρο της Αιγύπτου  στο πλαίσιο της μεγάλης ενεργειακής έκθεσης EGYPES.

Με ανάρτησή της στο LinkedIn, η κ. Σδούκου έδωσε το στίγμα της παρουσίας της: «Η ημέρα ξεκίνησε δυναμικά, με μια εντυπωσιακή εναρκτήρια τελετή, όπου ο Υπουργός Ενέργειας και Πετρελαϊκών Πόρων της Αιγύπτου  Τάρεκ Ελ Μόλα παρουσίασε την πρόοδο της Αιγύπτου στον ενεργειακό κλάδο, παρουσία του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Ελ Σίσι».

Η Υφυπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Γενικό Γραμματέα του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum- EMGF) Osama Mobarez, με βασικά θέματα στην ατζέντα το πρόγραμμα του EMGF για το φετινό έτος και τις προτεραιότητες της Ελλάδας που αναλαμβάνει φέτος την κυλιόμενη προεδρία του Οργανισμού. Μια από τις βασικές στοχεύσεις του EMGF είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας προκειμένου να προωθηθεί η απανθρακοποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου -αναγνωρίζοντας την κομβική θέση του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης- και να αναδειχθεί ο ρόλος των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την πορεία απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας στο πλαίσιο του Repower EU. Σε παλαιότερη τοποθέτησή της, η κ. Σδούκου είχε τονίσει ότι η μείωση με στόχο την τελική εξάλειψη των διαρροών και της καύσης μεθανίου σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα του Οργανισμού.

Το »κυρίως μενού» στις επαφές της κυρίας Σδούκου ήταν η συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, αρμόδιο για το Global Extraction, John Ardill και τους συνεργάτες του, στην οποία το παρών έδωσε  και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αρης Στεφάτος. «Η εμπιστοσύνη της ExxonMobil στις προοπτικές για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδας μας δίνει σοβαρούς λόγους να αισιοδοξούμε», σημείωσε η υφυπουργός, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα που έρχεται στον απόηχο του προηγούμενου κύκλου επαφών που πραγματοποίησε με στελέχη του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού (που είναι ο operator των δυο θαλασσίων οικοπέδων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης) κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα: Τότε η κ. Σδούκου  είχε συναντηθεί με τον κ. Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil  με βασικό θέμα συζήτησης τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα δυο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, για τα οποία έχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης μαζί με την Helleniq Energy.

Όπως είναι γνωστό, η αμερικανική εταιρεία έχει πλέον ολοκληρώσει την επεξεργασία των σεισμικών ερευνών, με τις φήμες να κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα είναι η ερευνητική γεώτρηση, με την όποια κίνηση να τοποθετείται τέλη 2025 με αρχές του 2026.

Στη συνέχεια της πολύ φορτωμένης ημέρας της, η κ. Σδούκου συμμετείχε σε πάνελ με ομιλητές τους κ.κ. Tarek el Mola και Osama Mobaraz και τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου, Dr. Walid Fayad. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, ανέλυσε τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους εδράζεται η  ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας: Κλιματική φιλοδοξία, Ασφάλεια εφοδιασμού και περιφερειακή συνεργασία. Ολοκλήρωσε τη δημόσια παρουσία της στην χθεσινή πρώτη ημέρα της EGYPES με την επίσκεψή της στο περίπτερο της Energean μαζί με τον πρέσβη στην Ελλάδας στην Αίγυπτο Δημήτρη Παπαγεωργίου, όπου τους υποδέχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μαθιός Ρήγας. «Περήφανη για την παρουσία μιας ελληνικής εταιρείας με ισχυρή παρουσία στην Αίγυπτο», σχολίασε η κ. Σδούκου. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της,  Energean  αναμένονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης Orion-1x στην Αίγυπτο (Operator η ΕΝΙ, η ελληνική εταιρεία συμμετέχει με 19%), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη με τις αιγυπτιακές αρχές συζητήσεις για την συγχώνευση των τριών παραχωρήσεων Abu Qir, NEA και NI με στόχο τον εξορθολογισμό των οικονομικών όρων και την παράταση της ζωής των κοιτασμάτων.

Η ελληνική παρουσία στην φετινή EGYPES είναι πολύ ισχυρή, αφού πέραν των κ.κ. Σδούκου και Στεφάτου, μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο επικεφαλής της Helleniq Upstream (θυγατρικής της Helleniq Energy) Αναστάσιος Βλασσόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, o Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hydrogen Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος και ο Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων της Motor Oil Κωνσταντίνος Χατζηφώτης.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας