Εξαιρετικές παρουσιάσεις από ειδικούς του κλάδου βιώσιμης αξιοποίησης βιομάζας πραγματοποιήθηκαν κατά το Workshop «Βιοθερμότητα στην Ελλάδα, τρέχουσα κατάσταση, καλά παραδείγματα και εφαρμογές» που διοργάνωσε το Σάββατο 30 Μαρτίου η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Verde.Tec 2024 στο ΜΕΚ Παιανίας.
Η εκδήλωση αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της σύγχρονης Βιοενέργειας στην απανθρακοποίηση του τομέα της θέρμανσης, ένας συχνά παραγνωρισμένος ρόλος κατά την ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα στις χώρες - μέλη της Ε.Ε., καθώς η έμφαση της πολιτικής δείχνει να επικεντρώνεται περισσότερο στην απανθρακοποίηση του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής και στον εξηλεκτρισμό.
Παρακάτω συνοψίζονται τα κυριότερα σημεία των παρουσιάσεων:
Ο κ. Μανώλης Καραμπίνης, Business Development & Membership Director, Bioenergy Europe / European Pellet Council Manager, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, αποτυπώνοντας την τρέχουσα κατάσταση, τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τον Ευρωπαϊκό κλάδο βιοθερμότητας τόνισε ότι οι ιδιαίτερα φιλόδοξοι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το 2040 / 2050 είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς την κινητοποίηση όλων των λύσεων, ιδιαίτερα μάλιστα την στιγμή που ο κλάδος θέρμανσης αφορά σχεδόν στο μισό (ποσοστό 48,5%) της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ταυτόχρονα, η βιοθερμότητα προσφέρει μία ώριμη τεχνολογική λύση, συμπληρωματική του εξηλεκτρισμού στα κτίρια και άμεσα διαθέσιμη για τη βιομηχανία, ενώ παράλληλα συνδέεται με την κυκλική βιοοικονομία και διαχείριση οικοσυστημάτων (πλήρως συμβατή με τη δασική μεταρρύθμιση και προστασία από πυρκαγιές, αλλά και την αποφυγή καύσης κλαδεμάτων και αγροτικών υπολειμμάτων).
Ο κ. Βασίλης Αδαμόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Alfa Wood Group, Αντιπρόεδρος Δ.Σ ΕΛΕΑΒΙΟΜ, υπογράμμισε τη λύση ανανεώσιμης θέρμανσης και τα οφέλη που προκύπτουν για την κυκλική οικονομία μέσω της παραγωγής πιστοποιημένων στερεών βιοκαυσίμων (πελλέτες & μπρικέτες) από υπολειμματική βιομάζα, η οποία προέρχεται από τα υπολείμματα της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου και από την αειφόρο δασική διαχείριση κατά τους καθαρισμούς και την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Ο κ. Λευτέρης Μουστάκας, Business Development Manager της Geocycle Ελλάς, ανέπτυξε το έργο της εταιρείας στη διαχείριση βιομάζας, μέσα από ένα πλέγμα συνεργασιών με δήμους και ιδιώτες, συνεργειών με αναδόχους δασοτεχνικών έργων, αλλά και επεξεργασίας αστικών φυτικών αποβλήτων με ίδια μέσα, προς την κατεύθυνση ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας αυτής ως εναλλακτικό καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία, καθ’ οδόν προς την επίτευξη του πολύ σημαντικού στόχου μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
Η κα. Λουκία Αμυγδάλου, Trade Specialist της ADVANTAGE AUSTRIA Athens, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίον είναι εφικτή η πληρέστερη ενημέρωση της αγοράς ανανεώσιμης οικιακής θέρμανσης μέσω της εφαρμογής μετρήσιμων δεικτών τιμών, όπως εκείνος που αποτυπώνει τις τιμές πελλετών ξύλου σε μηνιαία βάση από το 2006 στην Αυστρία υπό την εποπτεία του οργανισμού proPellets Austria και παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας AXINAR, αναφέρθηκε στις σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις με βιομάζα και ανέπτυξε τις νομοθετικές απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές, αλλά και την σχέση κόστους-οφέλους των συστημάτων αυτών στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς και την προσαρμογή τους στις διαφορετικές απαιτήσεις χρήσης και λειτουργίας που σημειώνονται μεταξύ αστικών κέντρων και υπαίθρου.
Ο κ. Γιώργος Πανούσης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Υπεύθυνος Ενεργειακών Έργων ΗΛΕΚΤΩΡ παρουσίασε το έργο της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΠΑ, σημειώνοντας μέχρι σήμερα μία επιτυχημένη πορεία λειτουργίας, αφού κατάφερε μηδενική εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αξιοποιώντας τοπικές ανανεώσιμες πηγές, υψηλή αποδοτικότητα του συστήματος θέρμανσης και δημιουργία τοπικής κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα, το κυρίαρχο θέμα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες βιομάζας (ενσωμάτωση διαφόρων ειδών βιομάζας με ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά, υγρασία και μορφή) αντιμετωπίζεται επιτυχώς, ενώ όλες οι εκπομπές ρύπων διατηρούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπόμενα όρια.
Η κα. Ανατολή Ροντογιάννη, Διπλ. Χημικός Μηχανικός, Ερευνητική Συνεργάτιδα ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, υπ. Δρ. Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσίασε το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα του έργου BECoop, το οποίο ενεργοποίησε την κοινοτική αγορά βιοενέργειας, επεκτείνοντας το επιχειρηματικό μοντέλο της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), μέσω της συλλογής υπολειμμάτων καφέ από τις καφετέριες της πόλης, με την συνεισφορά της InCommOn AMKE και της μετατροπής αυτού σε πελλετοποιημένο βιοκαύσιμο προς χρήση ανανεώσιμης θέρμανσης σε δημοτικό σχολείο της περιοχής, κατόπιν ανάμιξης με τοπική υπολειμματική βιομάζα. Σημαντικό συμπέρασμα του έργου αποτελεί το γεγονός ότι το υπόλειμμα καφέ και η αξιοποίηση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας γύρω από την κυκλική και πράσινη οικονομία προς την αειφόρο ανάπτυξη.
Το Workshop Βιοθερμότητας συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ κ. Νίκος Δαμάτης.
Οι παρουσιάσεις του Workshop είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΕΛΕΑΒΙΟΜ: https://hellabiom.gr/apologismos-toy-workshop-viothermotitas-tis-eleaviom-sto-plaisio-tis-verde-tec-2024/