Μενού Ροή
Η Βρετανία ετοιμάζει πυρηνικά καύσιμα επόμενης γενιάς

Προηγμένη εγκατάσταση πυρηνικών καυσίμων ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Βρετανία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτηση της από την Ρωσία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, πρόκειται για μία επένδυση που θα κοστίσει σχεδόν 251,14 εκατομμύρια δολάρια. Θα κατασκευαστεί η πρώτη ευρωπαϊκή εγκατάσταση για την παραγωγή ουρανίου υψηλής ανάλυσης, χαμηλού εμπλουτισμού (HALEU), ένα καύσιμο που θα χρειαστεί για την τροφοδοσία της επόμενης γενιάς έργων πυρηνικής ενέργειας.

Ως μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, η Βρετανία επιδιώκει να αυξήσει την πυρηνική της ισχύ έως το 2050 στα 24 GW, που ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο της προβλεπόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, από περίπου 14% σήμερα. Στόχος είναι να κατασκευαστούν και προηγμένοι αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το καύσιμο HALEU.

«Καθώς βλέπουμε πιο προηγμένους αντιδραστήρες να έρχονται σε ροή, ο HALEU θα είναι το καύσιμο που θα απαιτηθεί, επομένως η ύπαρξη μεγαλύτερης αυτής τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα σημαίνει ότι μπορούμε να τους προμηθεύσουμε από εγχώρια πηγή», δήλωσε ο Andrew Bowie, υπουργός ενέργειας της Βρετανίας.

Η Βρετανία χορηγεί στην εταιρεία εμπλουτισμού ουρανίου Urenco 196 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή της εγκατάστασης στο Cheshire της βορειοδυτικής Αγγλίας, υποστηρίζοντας περίπου 400 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η Βρετανία θα είναι έτοιμη να παράγει το καύσιμο μέχρι το 2031 για χρήση στην εγχώρια αγορά ή εξαγωγή.«Υπάρχουν προφανώς ευκαιρίες για εξαγωγή αυτού του καυσίμου στους συμμάχους μας που θέλουν να απαλλαγούν από την υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία για τα πυρηνικά τους καύσιμα», είπε ο Bowie.


Η αμερικανική εταιρεία Centrus Energy έχει επίσης αρχίσει να παράγει μικρές ποσότητες καυσίμου και αναμένει να κλιμακώσει την παραγωγή, ενώ η γαλλική Orano εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής μιας εγκατάστασης στις ΗΠΑ. Το HALEU εμπλουτίζεται σε επίπεδα έως και 20%, αντί για περίπου 5% για το ουράνιο που τροφοδοτεί τους περισσότερους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας