Μενού Ροή
FOURLARIS
Τα ενεργειακά μηνύματα Φούρλαρη (ΡΑΑΕΥ) – Ο πανικός των 800 €/MWh, οι αυξομειώσεις των υπερκερδών και οι πληρωμές του ΑΔΜΗΕ για την Κύπρο

«Όταν βλέπαμε κάποιες φορές τιμή προσφοράς μεγαβατώρας 800€ προβληματιστήκαμε, πού πάμε και πόσο θα αντέξουμε. Ωραία το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Πόσο η φορολόγηση των παραγωγών; Πόσο η φορολόγηση των προμηθευτών, πόσο θα αντλούνται κεφάλαια από τον Ελληνικό και από τον ΕΛΑΠΕ;». Τις πιο μαύρες μέρες της κρίσης περιέγραψε για πρώτη φορά ο αντιπρόεδρος Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων Δημήτρης Φούρλαρης στο PODCAST Βαβέλ του ot.gr.

Σε μια συνέντευξη γεμάτη μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, ο υπεύθυνος για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ενέργειας, με πολλά χρόνια σταδιοδρομίας σε λιγνιτικές μονάδες στην Καρδυά Πτολεμαίδας και αργότερα στα πρώτα βήματα του ΑΔΜΗΕ στα πρώτα χρόνια της απόσχισης από την ΔΕΗ, είναι από τους λίγους που γνωρίζουν τόσο καλά την ελληνική ενεργειακή αγορά.

Αποκάλυψε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχει τελειώσει το θέμα με τον καταλογισμό της φορολόγησης των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, αφήνοντας μια σαφή αιχμή ότι «μπορεί να βρεθούνε αυξομειώσεις που δεν φανταζόμαστε».

Μιλώντας για τις ΑΠΕ τόνισε ότι καλύπτουν πλήρως τη ζήτηση τουλάχιστον για τις ώρες τις πρωινές, αλλά για την ευστάθεια του συστήματος χρειαζόμαστε μονάδες με στρεφόμενο άξονα (λιγνιτικές και φυσικού αερίου).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του στα επενδυτικά σχέδια του ΑΔΜΗΕ και ιδιαίτερα στην διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο. Αναγνώρισε ότι η ελληνική πλευρά (ΑΔΜΗΕ) έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσε τις διαδικασίες. Υπήρξαν κάποιες κωλυσιεργίες πρόσθεσε, ωστόσο ανέφερε ότι «δική μας άποψη είναι ευθύνη του ΑΔΜΗΕ , γιατί άργησε να μας φέρει την αγοραπωλησία μεταξύ αυτού και του Euroasia για να μπορέσουν όπως προβλέπει να τον κάνει ανακηρύξει φορέα υλοποίησης».

Πρόσθεσε δε ότι ο ΑΔΜΗΕ ζητούσε μεθοδολογία εισόδου. «Πάρα πολύ βασικό. Του είχε τονίσει η κυπριακή πλευρά και επιμένει ακόμα και τώρα ότι εμείς μεθοδολογία εισόδου έχουμε. Οπότε ο ΑΔΜΗΕ, αν ήθελε να την κάνει πιο customize, να την φέρει πιο στα καλούπια του έργου αυτού, έκανε μια εισήγηση την πήραμε, την επεξεργαστήκαμε, τη βγάλαμε σε δημόσια διαβούλευση, τη στείλαμε στην Κύπρο, τους ξεκαθαρίσαμε στην κυπριακή ρυθμιστική αρχή ότι εμείς έχουμε αυτή τη μεθοδολογία. Σας στέλνουμε, αν θέλετε την ενστερνίζεστε,ευχή είναι να το κάνετε αλλιώς σε κάθε περίπτωση, αν δεν συμφωνείτε με αυτή την μεθοδολογία, εμείς σε κάθε περίπτωση θα την ακολουθήσουμε για το 37%».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ενώ οι Κύπριοι δεν έχουν αποφανθεί για το έργο ο ΑΔΜΗΕ αποπληρώνει κανονικά το συμβόλαιο της κατασκευάστριας εταιρείας Nexans. «Tην έχουμε πληρώσει, την έχει πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ. Ήδη έχει δώσει προκαταβολές, είναι κοντά στα 82 εκατομμύρια και πρέπει πρόσφατα τώρα 01/06 να πλήρωσε κι άλλα, 2-3 δόσεις ακόμη. Αλλά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια οφείλω να πω ότι έχει πάρει ο ΑΔΜΗΕ γύρω στα 164 εκατομμύρια, έχει δώσει τα 131, του μένουν άλλα 33 και με κάποια άλλα λεφτά που εκτιμάται ότι έβαλε εξ ιδίων κεφαλαίων, αυτά περιμένουμε να μας τα πει».

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά στις ελλείψεις προσωπικού και κατ’ επέκταση στις συνθήκες λειτουργίας του ρυθμιστή. «Είμαστε τραγικά υποστελεχωμένοι, διευρύνεται το αντικείμενο, διαβάζουμε σε στυλ πανελληνίων εξετάσεων. Επειδή είναι τώρα και η περίοδος. Οι αμοιβές όντως είναι χαμηλές. Προσπαθούμε να βρούμε μηχανικούς, οικονομολόγους, άλλων θετικών επιστημών και δεν βρίσκουμε, γιατί είναι πολύ χαμηλές και όσοι έρχονται, όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, ο κύριος Αϊβαλιώτης, έχουμε καταντήσει κέντρα κατάρτισης, έρχονται, κάθονται 2-3 χρόνια και φεύγουν, γιατί οι αμοιβές που τους δίνουνε είναι εξαιρετικές. Για να καταλάβετε με απλό πτυχίο ο μισθός είναι γύρω στα 1100 καθαρά επί 12».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας