Μενού Ροή
Λεπέν
Γαλλικό…αντικλείδι για το Green Deal

Τα πάνω-κάτω στην ενεργειακή πολιτική της Γαλλίας -και της Ευρώπης ευρύτερα- θα μπορούσε να φέρει μια εκλογική νίκη του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν στις εκλογές της Γαλλίας, τη στιγμή που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών και η οπισθοχώρηση των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να ανατρέψει επιμέρους πολιτικές του Green Deal που ήταν ήδη αμφιλεγόμενες, όπως την απαγόρευση πωλήσεων νέων ΙΧ με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035.

Πραγματικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επικράτηση της Λεπέν θα μπορούσε να είναι «καταστροφική» για τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Γαλλία για την διείσδυση των ΑΠΕ και την μείωση των εκπομπών ρύπων. Ο Εθνικός Συναγερμός είναι πιθανό να «παγώσει» την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ και πιθανόν να αποφασίσει να μη συμμορφωθεί με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες. Με δεδομένο ότι η ενεργειακή πλατφόρμα του κόμματος της Λεπέν στηρίζεται αποκλειστικά στις πυρηνικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες, αυτό σημαίνει «λιγότερη απανθρακοποίηση, μη επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και έκθεση της χώρας σε αυξήσεις τιμών και ελλείψεις ενέργειας», υποστηρίζει ο εμπειρογνώμονας της Columbus Consulting Νικολά Γκόλντμπεργκ. Οι Γάλλοι αναλυτές καταδικάζουν επίσης την πρόταση του Εθνικού Συναγερμού για αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρισμού της χώρας από την ευρωπαϊκή αγορά και σύνδεσή τους με το εθνικό κόστος παραγωγής, κάτι που σημαίνει «παράκαμψη» του Target Model και του ευρωπαϊκού μοντέλου τιμολόγησης των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας που θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πριν τις εκλογές αρκετές κυβερνήσεις -με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό- είχαν στείλει σήματα αμφισβήτησης της πράσινης υπερφιλοδοξίας. Ενδεικτική προς την κατεύθυνση αυτή είναι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι στην Ιταλία να βάλει φρένο στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις, εκτιμώντας ότι αποτελούν απειλή για την αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τον κλάδο των ΑΠΕ και θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου της χώρας για 80 γιγαβάτ φωτοβολταϊκής ισχύος ως το 2030. Στην Πορτογαλία, ο νέος κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός έστειλε «σήμα» χαμηλώματος των φιλοδοξιών για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και άφησε να εννοηθεί ότι θα αναθεωρήσει τον στόχο του ΕΣΕΚ της χώρας για 2 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030 που είναι αντίστοιχος με τον ελληνικό και θα επανεξετάσει τον ευρύτερο οδικό χάρτη των κλιματικών στόχων της χώρας.

Σήμα στροφής προς τον ρεαλισμό έστειλε άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπενθυμίζεται ότι δεν υποστήριξε την πρόταση της Κομισιόν για δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990), η θέσπιση του οποίου καθίσταται εκ των πραγμάτων πιο δύσκολη στο νέο περιβάλλον που δημιούργησαν οι Ευρωεκλογές και με δεδομένο ότι η Κομισιόν υπό τη νέα της σύνθεση που θα αντανακλά τις νέες ισορροπία ίσως να αλλάξει τις προτεραιότητές της. Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επισημάνει ότι σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών όπως π.χ. αυτή για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και οι συνακόλουθοι στόχοι συνεπάγονται τεράστια κόστη που δεν μπορούν να επωμιστούν οι καταναλωτές, ούτε να επιδοτήσει η κυβέρνηση. Παρομοίασε δε τους στόχους με τις….δέκα εντολές του Μωϋσή που τηρούνται στη θεωρία, αλλά όχι πάντα στην πράξη, μια θέση που συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας