Μενού Ροή
copper nickel
Capital Economics: Πόσο μεγάλη θα είναι η «δίψα» για μέταλλα λόγω από την πράσινη μετάβαση – Σε επταπλάσια επίπεδα η ζήτηση έως το 2050

Η ζήτηση για μέταλλα λόγω της πράσινης μετάβασης αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2030 ενώ θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από τα σημερινά επίπεδα έως το 2050, όπως εκτιμά η Capital Economics. Ειδικότερα, από τα περίπου 10 εκατ. τόνους που ήταν η ζήτηση συνολικά για χαλκό, αλουμίνιο, μέταλλα μπαταρίας κ.α το 2023, το 2030 θα φτάσει τα 30 εκατ. τόνους και το 2050 τα 70 εκατ. τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης της ζήτησης σε όρους όγκου θα είναι για χαλκό και αλουμίνιο. Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση τους στα ηλεκτρικά δίκτυα, στη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, για τον χαλκό, στα ηλεκτρικά οχήματα (EV). Θα υπάρξει επίσης σημαντική αύξηση στη ζήτηση μετάλλων μπαταρίας.

demand

Οι βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το συνολικό επίπεδο ζήτησης μετάλλων είναι πολλοί, αλλά κυρίως σχετίζονται με την τελική ταχύτητα και την κλίμακα της πράσινης μετάβασης, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας και την ταχύτητα της απορρόφησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα εάν οι χώρες δεν τηρήσουν τις ανακοινωθείσες δεσμεύσεις τους για το κλίμα.

Η πράσινη μετάβαση αντιπροσωπεύει μια τεράστια διαρθρωτική αλλαγή στη ζήτηση μετάλλων τις επόμενες δεκαετίες. Έτσι, παρόλο που τα βιομηχανικά μέταλλα χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους εφαρμογές, αξίζει να εξεταστεί πόσο περισσότερο μέταλλο θα χρησιμοποιηθεί στην πράσινη μετάβαση μεμονωμένα, τονίζει.

demand

Σε γενικές γραμμές, η πρόβλεψη του οίκου για τη συνολική ζήτηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταθερή άνοδος τα επόμενα 25 περίπου χρόνια, λόγω της ποικίλης δυναμικής και προόδου στους ξεχωριστούς τομείς της πράσινης μετάβασης. Για παράδειγμα, η Capital Economics αναμένει επιτάχυνση της ζήτησης για μέταλλα από την κυκλοφορία των EV κατά το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, αλλά το σημείο καμπής για τη ζήτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα έρθει πριν τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Η σύγκριση των προβλέψεων για τη ζήτηση με το επίπεδο κατανάλωσης το 2023 παρέχει κάποια σημαντικά σημεία. Για παράδειγμα, ενώ η Capital Economics προβλέπει ότι η μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση στη ζήτηση μετάλλων λόγω της πράσινης μετάβασης θα είναι για το αλουμίνιο, η ζήτηση της πράσινης μετάβασης σε σχέση με την τρέχουσα ζήτηση φαίνεται μέτρια σε σύγκριση με ορισμένα άλλα μέταλλα. Πράγματι, σε σχέση με το μέγεθος της τρέχουσας ζήτησης, η ζήτηση για χαλκό και νικέλιο από την πράσινη μετάβαση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, μέχρι το 2040, η «πράσινη» ζήτηση μόνο για το νικέλιο θα ισοδυναμεί με την τρέχουσα ποσότητα νικελίου που καταναλώνεται κάθε χρόνο.

grid

Τέσσερα βασικά συστατικά της πράσινης μετάβασης

1)Ηλεκτρικά οχήματα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Capital Economics τα ηλεκτρικά οχήματα θα αφορούν το 75% του συνόλου των πωλήσεων οχημάτων έως το 2050, από κάτω του 20% σήμερα.

Οι προβλέψεις της για την υιοθέτηση των EV είναι συνάρτηση πολλών κριτηρίων: της προόδου που έχει ήδη σημειωθεί, των κυβερνητικών στόχων και άλλων παραγόντων, όπως το επίπεδο κρατικής υποστήριξης. Οι προβλέψεις της υποδηλώνουν ότι οι πωλήσεις, μετά τη δυναμική που απέκτησαν από το 2020, θα διατηρήσουν γενικά σταθερό ρυθμό μέχρι το 2030 φτάνοντας το 60% των συνολικών πωλήσεων, με επικεφαλής ιδίως την Κίνα, πριν επιβραδυνθούν στη συνέχεια και σταθεροποιηθούν στο 75% από το 2040 έως το 2050 (γράφημα). Η διάθεση σε άλλα μέρη έχει επιβραδυνθεί, για παράδειγμα στην Ευρώπη, εν μέσω αρνητικής ρητορικής και της πρόωρης κατάργησης των επιδοτήσεων σε ορισμένες χώρες. Ο οίκος εκτιμά ότι η κυκλοφορία θα επιταχυνθεί ξανά τα επόμενα χρόνια, καθώς αντιμετωπίζονται ορισμένες παρατεταμένες ανησυχίες, όπως το άγχος της εμβέλειας και η οικονομική προσιτότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ζήτηση μετάλλων από την κυκλοφορία των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε σταδιακά από το 2020. Προβλέπει ότι η ζήτηση θα επιταχυνθεί το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας πριν επιβραδυνθεί, αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται σταθερά από το 2030 και μετά.

EV

2)Ανανεώσιμη ενέργεια

Ο οίκος αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξάνεται σταθερά έως το 2035, πριν επιταχυνθεί σημαντικά έως το 2050.

Έχει προσαρμόσει αυτές τις προβλέψεις για την κατανάλωση ενέργειας, μετατρέποντάς τις σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εφαρμόζοντας μια λογική υπόθεση για τον συντελεστή χωρητικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ο λόγος της πραγματικής παραγόμενης ενέργειας σε μια δεδομένη περίοδο προς τη μέγιστη δυνατή ενέργεια που θα μπορούσε να είχε παραχθεί), για να καταλήξει σε προβλέψεις για τη συνολική απαιτούμενη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι, παρόμοια με την κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα θα αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και, κατά συνέπεια, η νέα εγκατεστημένη δυναμικότητα θα ενισχυθεί.

Το αποτέλεσμα για τη ζήτηση μετάλλων από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Από αυτό το σημείο και μετά, πιστεύει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιταχύνει.

renewables

3) Επέκταση δικτύων

Τα ιστορικά στοιχεία για το μέγεθος των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα είναι, δυστυχώς, σπάνια. Ως εκ τούτου, η Capital Economics προχώρησε σε προβλέψεις σχετικά με το μέγεθος των δικτύων λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις του IEA και της Επιτροπής Ενεργειακής Μετάβασης (ETC). Σημειώνεται πως οι μόνες διαθέσιμες προβλέψεις από την ETC είναι για ένα σενάριο net-zero έως το 2050. Αντίθετα, η ΙΕΑ έχει πολλά διαφορετικά σενάρια.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, η ζήτηση για χαλκό και αλουμίνιο από την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί τόσο τη δεκαετία του 2030 όσο και τη δεκαετία του 2040, καθώς άλλοι τομείς της πράσινης μετάβασης επιταχύνονται και η ζήτηση αντικατάστασης αυξάνεται.

4) Αποθήκευση

Παρόμοιες προκλήσεις για την πρόβλεψη της επέκτασης του παγκόσμιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, όπως σπάνια ιστορικά δεδομένα, υπάρχουν επίσης για την αποθήκευση μπαταριών. Σαφώς, ωστόσο, η ανάγκη για σταθερή αποθήκευση για την εξομάλυνση της διακοπτόμενης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι η αύξηση της χωρητικότητας σταθερής αποθήκευσης θα εμφανίσει ομοιότητες με τις προβλέψεις για τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επέκταση των δικτύων

Αντίστοιχα, πιστεύει ότι η αύξηση της ζήτησης μετάλλων από την αποθήκευση μπαταριών θα είναι σταθερή στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, αλλά θα υπάρξει ένα σαφές σημείο καμπής γύρω στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

storage

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας