Μενού Ροή
Greece - Prinos
Όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση CO2

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα που αποτελεί ορόσημο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία και διαχείριση αποθηκών CO2.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με την Εnergean, την ΕΔΕΥΕΠ και τέσσερις μεγάλες βιομηχανίες που ενδιαφέρονται να αποθηκεύσουν CO2 στην σχεδιαζόμενη αποθήκη στον Πρίνο (Motor Oil, Helleniq Energy, ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ) αναφέρθηκε από την πλευρά του ΥΠΕΝ πως δεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το θεσμικό πλαίσιο ενώ η Πολιτεία έχει δέσμευση να καταθέσει τον Κανονισμό στις Βρυξέλλες τον ίδιο μήνα.

Παράλληλα, από μέρα σε μέρα αναμένεται η επίσημη κοινοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση του αιτήματος για την έγκριση της κρατικής ενίσχυσης του έργου. Έτσι θα «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ που  έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ποιες είναι οι εκκρεμότητες

Στους «πονοκεφάλους» που έχει να λύσει το ΥΠΕΝ είναι και ένας ενδεχόμενος μηχανισμός ενίσχυσης των emitters, όπως συμβαίνει και σε άλλα αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό, σε περίπτωση που οι τιμές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κινηθούν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο (που αναμένεται να οριστεί) καθιστώντας την δέσμευση και αποθήκευσή τους μη αποδοτική για τη βιομηχανία.

Δεύτερο ζήτημα είναι και εκείνο της χωρητικότητας της αποθήκης την ώρα που από την πλευρά της αγοράς το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο. Σημειώνεται πως η αποθηκευτική δυναμικότητα της πρώτης φάσης του project θα είναι έως 1 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως ενώ σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φθάσει τα 3 εκατ. τόνους ετησίως. Την ίδια ώρα ήδη έχουν υπογραφεί 10 MoUs με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητες της σχεδιαζόμενης αποθήκης.

Εκκρεμότητα, ωστόσο, για να μπορούν να προχωρήσουν συμφωνίες με βιομηχανίες από άλλες χώρες είναι να έχει προχωρήσει και η σύναψη διμερών διακρατικών συμφωνιών για τη μεταφορά ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου αυτές οι βιομηχανίες να μπορούν να μεταφέρουν όγκους CO2 προς την Ελλάδα και την αποθήκη της Energean.

Από πλευράς εταιρείας προγραμματίζεται μέσα στο καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει η διαδικασία του μη δεσμευτικού market test προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους και το δεσμευτικό market και να υπάρχει μία σαφής εικόνα για τις προθέσεις κα την ετοιμότητα των βιομηχανιών. Έτσι, το 2025 θα μπορούν, σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματισμό, να υπογραφούν δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανίες που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας