Μενού Ροή
Greece - Prinos
Εβδομάδα εξελίξεων για την αποθήκη CO2 της Energean στον Πρίνο

Ανοίγει βηματισμό το project της Energean για την δημιουργία της πρώτης αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη χώρα μετά την χθεσινή κατάθεση της αίτησης για Άδεια Αποθήκευσης CO2 από τη θυγατρική της EnEarth στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Με πρόθεση τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την ίδια την εταιρεία το project να προχωρήσει άμεσα στα επόμενα βήματα, προγραμματίζεται αυτή την εβδομάδα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών (ΥΠΕΝ, ΕΔΕΥΕΠ, Εnergean, εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων βιομηχανιών) προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν στην υλοποίηση του έργου και να προβλεφθούν τυχόν εμπόδια ή δυσκολίες προκειμένου το έργο να μην έχει την «τύχη» άλλων projects που έμειναν στα σχέδια.

Σχετική αναφορά, μάλιστα έκανε στη δήλωσή της χθες και η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι το project, που θα απαιτήσει επένδυση 500 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, έχει «τεράστια σημασία για την βιομηχανία της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής και τις θέσεις εργασίας στον τομέα, καθώς φυσικά και για το περιβάλλον, την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Η ατυχής εξέλιξη του project της αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό, ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες του παρελθόντος και το νέο αυτό έργο να προχωρήσει με ασφάλεια και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά της Πολιτείας, τη στήριξη στο έργο εξέφρασε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης από το Βήμα της Βουλής όπου προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα  δημοσιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελεί και ορόσημο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ποια τα επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο της αίτησης για την Άδεια Αποθήκευσης η Energean, μέσω της EnEarth ζητάει την διαπίστωση της καταλληλότητας ως τόπου αποθήκευσης CO2 της Περιοχής όπως αυτή έχει οριοθετηθεί και προσδιορίζεται στην Άδεια Διερεύνησης και την ενεργοποίηση του δικαιώματος αποθήκευσης CO2.

Επιπρόσθετα, κατέθεσε και πρόταση για την αναθεώρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου όπως διαμορφώνεται με την Η.Π. 48416/2037/Ε.103/2011 κοινή απόφαση σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν λαμβάνοντας υπόψη και το υπάρχον ευρωπαϊκό προηγούμενο σε αντίστοιχα έργα αποθήκευσης.

Παράλληλα, προσκόμισε και έκθεση που αποδεικνύει την τεχνική ικανότητα και επάρκεια του ομίλου για τη δραστηριότητα αποθήκευσης, 50 ξεχωριστές τεχνικές εκθέσεις, με τις οποίες στοιχειοθετείται η καταλληλότητα του προτεινόμενου τόπου και του συγκροτήματος αποθήκευσης CO2 και αξιολογείται η ασφάλεια της αποθήκευσης καθώς και αναλυτική περιγραφή των εργασιών και έργων κατασκευής που απαιτούνται.

Η εταιρεία προγραμματίζει μέσα στο καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει και υποβάλει την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων και να έχει ξεκινήσει και τη διαδικασία του μη δεσμευτικού market test. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους και το δεσμευτικό market προκειμένου το 2025 να υπογραφούν δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανίες που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Σημειώνεται ότι, έχουν υπογραφεί 10 MoUs με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες.

Κρίσιμο για την υλοποίηση του έργου είναι να κινηθούν πιο γρήγορα και τα «ευρωπαϊκά γρανάζια» προκειμένου η έγκριση της κρατικής ενίσχυσης του project να μη χρειαστεί έναν ολόκληρο χρόνο όπως συνέβη με την διαδικασία της προ-κοινοποίησης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η επίσημη κοινοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση του αιτήματος προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση του project όπως έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πού άλλου κοιτάει η εταιρεία

Κατά την πρόσφατη ενημέρωση για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία από την Carlyle, η Energean είχε σημειώσει την πρόθεσή της να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός κόμβου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω της θυγατρικής EnEarth. Στις πιθανές περιοχές για την ανάπτυξη αντίστοιχων project εντάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αίγυπτος και η Κροατία όπου η εταιρεία έχει ήδη παρουσία.

Μέχρι στιγμή, πρώτες κινήσεις έχουν γίνει για την Αίγυπτο. Ήδη η εταιρεία έχει υπογράψει MoU με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως, την Schlumberger για την προοπτική δημιουργίας μιας αλυσίδας αξίας για τη δέσμευση, μεταφορά, αποθήκευση και χρησιμοποίηση CO2 (CCUS) στη χώρα και με τη Shell για συνεργασία στην απανθρακοποίηση του μεγάλου τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Idku.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας