Μενού Ροή
Σχέδιο Μάρσαλ για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, κοινά στρατηγικά αποθέματα πρώτων υλών και εισαγωγές αλουμινίου -Τι προβλέπει σχέδιο των ΗΠΑ -Πως ωφελείται η Ελλάδα

Νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», αυτή τη φορά για προώθηση επενδύσεων αποκλειστικά στον τομέα της «καθαρής ενέργειας», κοινά στρατηγικά αποθέματα πρώτων υλών-σπάνιων γαιών και πριμοδότηση εισαγωγών αλουμινίου από χώρες που μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα, προβλέπει σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο Brian Deese, σύμβουλος στην καμπάνια της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιας προέδρου των Δημοκρατικών Kamala Harris και ένας από τους συμβούλους του Joe Biden που συνέβαλαν στην εκπόνηση του Inflation Reduction Act, του προγράμματος που προκάλεσε έκρηξη επενδύσεων, ειδικά στην πράσινη ενέργεια,  στη χώρα.

Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση ενός Ταμείου για την Καθαρή Ενέργεια (Clean Energy Finance Authority) το οποίο θα χρηματοδοτεί χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ για να αξιοποιήσουν τεχνολογίες της πράσινης ενέργειας από αμερικανικές εταιρείες. Στόχος είναι η τεχνολογία και οι καινοτομίες που παράγονται στις ΗΠΑ στον τομέα της καθαρής ενέργειας να διαχυθούν  ευρύτερα στον πλανήτη με γνώμονα και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ενίσχυση της επιρροής των ΗΠΑ. 

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Deese εντάσσει το Ταμείο στο γενικότερο σχεδιασμό των ΗΠΑ να δημιουργήσουν το αμερικανικό αντίστοιχο στην επενδυτική πρωτοβουλία της Κίνας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative) -στην ουσία να αναχαιτίσουν την κινεζική επιρροή που προωθείται κυρίως μέσω επενδύσεων σε υποδομές με αμερικανικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Παράλληλα, προτείνει οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους να δημιουργήσουν κοινά στρατηγικά αποθέματα πρώτων υλών-σπάνιων γαιών με έμφαση σε αυτά που είναι απολύτως κρίσιμα για την ανάπτυξη τεχνολογιών «καθαρής ενέργειας» προκειμένου να προστατευτούν από την κυριαρχία της Κίνας στα μέταλλα και τις αποφάσεις που λαμβάνει το Πεκίνο, όπως αυτή πριν λίγες ημέρες για το αντιμόνιο, για να ενισχύσει τις κινέζικες εταιρείες.

Εισηγείται, επίσης, να πριμοδοτούν οι ΗΠΑ την εισαγωγή προϊόντων αλουμινίου από χώρες που το παράγουν μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα μέσω αύξησης των δασμών στις υπόλοιπες χώρες (βλέπε Κίνα).

Ο κ. Deese συγκαταλέγεται σε αυτούς που ανέλαβαν την διαχείριση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία συμβάλλοντας στο να διατηρηθούν οι τιμές σε ανεκτά επίπεδα για τους Αμερικανούς οδηγούς και δηλώνει ότι αυτή η εμπειρία τον οδήγησε να συνειδητοποιήσει τη σημασία των αποθεμάτων πρώτων υλών.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν τη κ. Kamala Harris εφ’ όσον εκλεγεί, αναλυτές θεωρούν, όμως, ότι αυτές οι απόψεις απηχούν ένα γενικότερο κλίμα στην Ουάσινγκτον και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης τα επόμενα χρόνια,

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα, οι σχέσεις της οποίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών σε όλους τους τομείς, συγκαταλέγεται στις χώρες στις οποίες θα κατευθυνθούν οι αμερικανικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια καθώς, άλλωστε, οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν έμπρακτα τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας, τη συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και τις προοπτικές της ως εξαγωγέα καθαρής ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι πριν λίγες ημέρες και ο Έλληνας επιχειρηματίας στους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέδειξε το ζήτημα της πολιτικής αυστηροποίησης των εξαγωγών μετάλλων από την Κίνα και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας