Μενού Ροή
ppa
Πως κατάφερε η Ελλάδα να μπει στο top3 της ευρωπαϊκής αγοράς PPA μαζί με Ιρλανδία και Ρουμανία

Δυναμικό «μπάσιμο» στην ευρωπαϊκή αγορά PPA αναμένεται να κάνει η Ελλάδα φέτος, μαζί με την Ιρλανδία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με την εταιρεία Enerdatics.  Στην υλοποίηση της εκτίμησης αυτής αναμένεται να συμβάλλουν και τα έργα ΑΠΕ -κυρίως φωτοβολταϊκά ισχύος  2,7 GW - που θα λάβουν οριστικούς όρους σύνδεσης κατά απόλυτη προτεραιότητα επειδή έχουν συνάψει συμβάσεις PPA με βιομηχανικούς καταναλωτές, όπως ανέφερε και σε χθεσινές δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας, το κοινό στοιχείο των τριών αυτών χωρών είναι ότι εμφανίζουν υψηλές χονδρεμπορικές τιμές -που κινούνται κοντά ή πάνω από τα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh. H Ιρλανδία λόγω περιορισμένης διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα, Ελλάδα και Ρουμανία λόγω των γνωστών παραγόντων που περιγράφονται και στην επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), κάτι που οδηγεί τις επιχειρήσεις στον να προσπαθούν να «χετζάρονται» μακροπρόθεσμα για να μπορούν να διαχειριστούν την μεταβλητότητα των τιμών. Αυτή η τάση έχει πυροδοτήσει μια έντονη στροφή προς  τα PPA, με τους developers να προτιμούν αυτή την οδό προς την αγορά σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές διαδικασίες, τις οποίες προτίθεται ούτως ή άλλως να φρενάρει το ΥΠΕΝ.  «Καθώς τόσο εγχώριοι όσο και διεθνείς παίκτες επιταχύνουν την επέκταση στην αγορά ΑΠΕ προσβλέποντας (ακόμα…) σε δυνητικά υψηλά έσοδα, οι τρεις αυτές αγορές εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού κλάδου PPA τα επόμενα χρόνια» αναφέρει η Enerdatics στη μελέτη της.

Η εταιρεία προβλέπει ότι φέτος θα συναφθούν εταιρικά PPA που θα «κλειδώνουν» πράσινη ενέργεια ισχύος 10 GW, με πρωταγωνίστριες την Γερμανία και την Ισπανία. «Η δραστηριότητα στη Γερμανία ωθείται από την αύξηση της ζήτησης για PPA από βιομηχανίες, παρά την αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών που θεωρείται συγκυριακή. Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία τον πρώτο λόγο έχουν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, με παίκτες όπως η Amazon και η Google να προγραμματίζουν επενδύσεις  της τάξης των 20 δις. ευρώ για Data Centers”,

Στο πλαίσιο αυτό δεν προξενεί έκπληξη που οι βιομηχανικές εταιρείες και οι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας ανταγωνίζονται για το ποιος θα συνάψει τα περισσότερα μακροπρόθεσμα PPA. Αμφότεροι οι κλάδοι έχουν συνάψει PPAs ισχύος 3 GW περίπου από την αρχή του έτους σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα σε συμβόλαια διάρκειας 10-15 ετών για να έχουν ορατότητα στις τιμές ενέργειας και να επιταχύνουν την απανθρακοποίησή τους.

Στην Ελλάδα, πέρα από την ενεργοποίηση των πράσινων PPA των βιομηχανικών που εξασφάλισαν προνομιακά ηλεκτρικό χώρο (με την σχετική Υπουργική Απόφαση να δημοσιεύεται σε ΦΕΚ λίγες ημέρες πριν), ώθηση στον κλάδο αναμένεται να δώσει και η λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που αναμένεται πριν τα τέλη του έτους. Την ίδια στιγμή, εγχώριοι παίκτες εξετάζουν και την εναλλακτική των διασυνοριακών  «virtual» PPAs,  που αποτελούν διασυνοριακές «εικονικές» συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας