Μενού Ροή
ΙΕΑ: "Άλμα" ΑΠΕ έως το 2030 - Πως θα πετύχουμε τον στόχο του τριπλασιασμού

Με την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια να ηγείται της ταχείας ανάπτυξής τους, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται σε τροχιά να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Χάρη σε υποστηρικτικές πολιτικές και ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα την υπόλοιπη δεκαετία, με τις νέες προσθήκες να αντιστοιχούν περίπου στη συνολική ενεργειακή ικανότητα της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί, όπως δείχνει η έκθεση του IEA. Η έκθεση "Renewables 2024", η ετήσια έκδοση του IEA για τον τομέα αυτό, προβλέπει ότι ο κόσμος θα προσθέσει περισσότερα από 5.500 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας μεταξύ 2024 και 2030, σχεδόν τρεις φορές περισσότερη από την αύξηση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2017-2023.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 60% της συνολικής εγκατεστημένης ανανεώσιμης δυναμικότητας παγκοσμίως έως το 2030, με βάση τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς και τις πολιτικές που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις. Αυτό θα σημαίνει ότι η Κίνα θα φιλοξενεί σχεδόν τη μισή παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας, από το ένα τρίτο που κατείχε το 2010. Ενώ η Κίνα προσθέτει τους μεγαλύτερους όγκους ανανεώσιμης ενέργειας, η Ινδία είναι η χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Όσον αφορά τις τεχνολογίες, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να αντιστοιχεί στο 80% της αύξησης της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, αποτέλεσμα της κατασκευής νέων μεγάλων ηλιακών σταθμών καθώς και της αύξησης εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών σε ταράτσες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, ο τομέας της αιολικής ενέργειας (wind) επίσης αναμένεται να ανακάμψει, με τον ρυθμό επέκτασης να διπλασιάζεται μεταξύ 2024 και 2030 σε σύγκριση με την περίοδο 2017-2023.

Αυτές οι τάσεις δείχνουν ότι σχεδόν 70 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας ανανεώσιμης δυναμικότητας, βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν ή να υπερβούν τους στόχους τους για το 2030. Ωστόσο, η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια δυναμικότητα θα φτάσει 2,7 φορές το επίπεδο του 2022 έως το 2030, γεγονός που σημαίνει ότι ο στόχος για τριπλασιασμό, που τέθηκε από σχεδόν 200 κυβερνήσεις στην COP28, είναι εφικτός αλλά απαιτείται περισσότερη δράση. Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol, δήλωσε ότι «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινούνται ταχύτερα από ό,τι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να θέσουν στόχους». Αυτό οφείλεται όχι μόνο στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ή ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν σήμερα την πιο οικονομική επιλογή για νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σχεδόν όλες τις χώρες.

Συνολικά, η αναλογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν στο 20% έως το 2030, από 13% το 2023. Ωστόσο, η πρόοδος στα καύσιμα είναι πιο αργή, επισημαίνοντας την ανάγκη για πολιτική στήριξη για την αποανθρακοποίηση τομέων που δύσκολα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας